Acţiunile prin care reprezentanţi ai partidelor politice - în primul rînd ai PSD şi ai Partidului Noua Generaţie, au oferit oamenilor în stradă, de Paşte, miei, ouă, bani etc. au, în opinia liderilor PSD, o semnificaţie "strict umană şi creştinească". Cel puţin aşa a declarat, ieri, vicepreşedintele PSD Valer Dorneanu. Domnia sa nu acceptă că aceste acţiuni sînt doar o mită electorală şi crede că "păcatul" este al celor care spun că asemenea gesturi au fost făcute în alte scopuri decît cele caritabile.
Referitor la primarul Bacăului, Dumitru Sechelariu, care a oferit cadouri băneşti cu ocazia sărbătorilor de Paşte, Valer Dorneanu a afirmat că acest fapt reprezintă "gestul unui om care are o condiţie materială foarte bună şi care îşi permite să facă un asemenea lucru".
"Nu văd de ce aceste lucruri nu ar fi lăudabile, cîtă vreme au răspuns nevoilor unor oameni lipsiţi de resurse", a menţionat Valer Dorneanu, adăugînd că şi primari aparţinînd altor partide politice au oferit cadouri populaţiei. Vicepreşedintele PSD a mai precizat că, numai în situaţia în care astfel de gesturi ar fi făcute în perioada campaniei electorale, ele ar atrage răspunderea politică şi juridică.
La rîndul său, purtătorul de cuvînt al PSD, Bogdan Niculescu Duvăz, a afirmat că cele mai sus menţionate sînt doar acte de caritate.
• "POMANA PSD" - VĂZUTĂ DE OPOZIŢIE: Liderii opoziţiei nu văd în gestul PSD decît un mod de cumpărare a voturilor
• Eugen Nicolăescu, purtător de cuvînt al PNL:
"Acest gest, de a ajuta oamenii cu mîncare, o dată sau de două ori pe an, face parte din arsenalul de mijloace pe care PSD îl are pentru a mitui, a cumpăra populaţia. Ţara este săracă, oamenii sînt săraci, au nevoie de orice ca să trăiască - un kg de zahăr, ulei, ouă. Aparatul de partid şi stat al PSD funcţionează perfect. Nu este nici o deosebire între aparatul comunist, între ceea ce făcea statul comunist şi ceea ce face, acum, PSD."
• Liviu Negoiţă, vicepreşedinte al PD:
"Este un gest răspîndit la nivelul întregii ţări. Cei care au sărăcit populaţia şi au acumulat averi fabuloase din banii publici, pozează, acum, în binefăcători ai cetăţenilor, umilindu-i, de fapt, cu cîte o bucată de pîine. Probabil că vom ajunge ca în India, unde am văzut, recent, cum se omoară oamenii între ei pentru nişte haine. Sper ca oamenii să înţeleagă că cei care i-au furat timp de patru ani nu au cum să fie binefăcătorii lor."
• Bogdan Pascu, vicepreşedinte al PUR:
"Este o formă ieftină de cumpărare a votului şi care, din păcate, arată balcanismul ce caracterizează multe dintre deciziile politice actuale. Oare de ce se fac astfel de gesturi numai din patru în patru ani, cînd au loc alegeri? Dacă tot vrem să ne integrăm în modelul european, mă întreb: tot cu miei şi cu bani aruncaţi pe stradă o vom face?"