Premierul Victor Ponta susţine că părinţii şi-au înscris de bunăvoie copiii la ora de religie, deoarece aceştia au nevoie de valori.
"Poate reuşim să facem lucruri mai bine analizate şi mai bine gândite. Atâta scandal şi ceartă în chestia cu religia, încât s-au înscris 95%. Credeam că o să fie cine ştie ce dezastru, dar, de fapt, 95%...Părinţii de bunăvoie vor să facă (religia - n.r.), pentru că au nevoie copiii de valori şi valorile sunt importante în acest moment. Şi îmi doresc ca data viitoare când vorbim despre un subiect important, să o facem mai serios, şi mai aplicat, şi mai analizat, şi nu aşa cu hei-rup", a spus Ponta la începutul şedinţei de Guvern de astăzi.
Peste 90% dintre elevi s-au înscris la ora de religie, până luni la prânz fiind înregistrate în sistemul informatic 2.140.238 de cereri pentru studiul acestei discipline, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS).
Totodată, dintre cele 144.358 de cereri depuse pentru înscrierea la clasa pregătitoare, pe 135.049 (93,55%) s-a optat pentru studiul religiei.
Cererile pentru participarea la ora de religie au fost necesare după ce Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2014, că articolul 18, alineatul 2, teza I din Legea educaţiei naţionale este neconstituţional. Articolul prevedea că sunt obligaţi să facă cerere elevii care nu vor să participe la ora de Religie.
Prin decizia CCR, a devenit obligatorie cererea celor care vor să studieze disciplina. Decizia Curţii Constituţionale a devenit executorie după 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, respectiv luni 9 martie.
Înscrierea pentru participarea la ora de Religie este posibilă şi după dată de 6 martie, acest termen-limită pentru strângerea opţiunilor fiind stabilit pentru că în 9 martie se împlinesc cele 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, spunea ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
În formularul de înscriere se solicită directorului unităţii de învăţământ participarea elevului la orele de religie, cu menţionarea unuia din cele 18 culte recunoscute conform Legii 489/2006, printre care: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Româno-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Cultul Musulman, Arhiepiscopia Bisericii Armene dar şi altele.