Premierul Victor Ponta, preşedintele PSD, a anunţat, ieri, că intenţionează să se autodenunţe la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru că a îndemnat oamenii să vină să voteze la referendumul din 29 iulie pentru suspendarea preşedintelui.
Pentru acelaşi fapt este acuzat, între altele, secretarul general al social-democraţilor Liviu Dragnea, care este urmărit penal în dosarul privind posibile fraude la referendum.
Victor Ponta a recunoscut public că a votat în favoarea suspendării preşedintelui Traian Băsescu.
În cadrul Biroului Permanent Naţional (BPN) al PSD, oficialul a declarat: "Prima decizie politică este aceea de a avea o reacţie la o acţiune politică declanşată de DNA împotriva celor care au votat la referendum. Cred că este corect, eu am recunos-cut, şi trebuie să recunoaşteţi şi dumneavoastră, că am îndemnat oamenii să vină la referendum. Mai mult decât atât, este foarte corect să spun că am votat < da > pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. E corect să fim cu toţii cercetaţi pentru aceste < fapte cumplite > care, în mod normal, într-o ţară democratică s-ar fi numit acţiuni de campanie electorală. Noi, neavând acest drept, sau neres-pectând acest drept constituţional de a face campanie, se consideră ca fiind foloase necuvenite, nepatrimoniale".
Potrivit lui Victor Ponta, astfel de acţiuni aparţin tuturor politicienilor din lume.
"Noi vom obţine pe 9 decembrie aceleaşi foloase. Eu astăzi (n.r. ieri) o să depun autodenunţul către Direcţia Naţională Anticorupţie spunând foarte clar faptele pe care le-am comis", a adăugat primul-ministru.
Preşedintele PSD a precizat că sis-temul electoral de verificare a secţiilor de vot şi de numărătoare paralelă, "care i-a făcut atât de invidioşi pe cei de la PDL, respectiv pe Adriean Videanu", a fost discutat în BPN al PSD.
"Şi cred că-l cunoaşteţi cu toţii. Va rog să înţelegeţi, încă o dată, că, dacă sunteţi de la PDL, aveţi voie să faceţi numărătoare paralelă, dacă nu sunteţi de la PDL este o infracţiune lucrul acesta. (...) Am cerut un astfel de sistem", a mai spus Victor Ponta.
• Ponta: Toţi membrii BPN ai PSD au semnat autodenunţuri la DNA
Victor Ponta a precizat că, odată cu el, toţi membrii BPN ai PSD au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.
Acesta a subliniat: "Am semnat azi (n.r. ieri) împreună cu toţi membrii BPN - şi vă vom pune la dis-poziţie textul - autodenunţuri către DNA, către domnul Daniel Morar. Le-am semnat, le transmitem pe toa-te. În mod sigur şi ceilalţi membri ai CExN, în măsura în care, ca şi noi, au îndemnat oameni să vină la vot şi să voteze < Da > pentru demiterea lui Traian Băsescu se vor autodenunţa şi ei pentru că altfel - şi dacă nu se autodenunţă - îi pune sub învinuire domnul Morar".
Preşedintele PSD şi-a anunţat încă din 6 septembrie intenţia de a se autodenunţa în faţa procurorilor DNA pentru că i-a îndemnat în mod public pe cetăţeni să voteze pentru demiterea preşedintelui, în 29 iulie.
Premierul Ponta a subliniat: "Decizia mea este de a anunţa DNA că am ştiut şi că l-am instigat pe domnul Dragnea să organizeze campania noastră pentru referendum. Da, am îndemnat oamenii să iasă la vot, da i-am îndemnat să voteze < da > şi acest lucru este o faptă penală. În mod sigur, şi domnul Antonescu şi eu şi conducerile politice ale USL urmează să fim sancţionaţi penal de către DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie să ne sancţioneze în aceeaşi măsură. Sigur că am ştiut şi o să o spun şi în faţa procurorilor DNA şi m-am bucurat că domnul Dragnea a avut pentru USL un sis-tem de raportare paralel al voturilor, aşa cum a avut domnul Videanu în 2009".
• Crin Antonescu a renunţat la autodenunţ
Preşedintele PNL Crin Antones-cu a anunţat, ieri, înaintea şedinţei Biroului Permanent Central (BPC), că a renunţat la autodenunţul pe care intenţiona să-l facă în privinţa referendumului, fiind "descurajat" de procurorul general Laura Codruţa Kovesi. Crin Antonescu îl roa-gă pe Vasile Blaga să facă plângere penală împotriva sa şi a lui Victor Ponta.
Cei dou lideri ai USL au spus, joi, că se autodenunţă că l-au instigat pe Liviu Dragnea să cheme lumea la referendum.
În aceeaşi zi, procurorul general Codruţa Kovesi a declarat presei că nu s-a început urmărirea penală faţă de cei doi în vreun dosar investigat de procurori.
"Dacă va fi trimis un astfel de autodenunţ, îl vom înregistra şi îl vom trata ca atare. Domnul Ponta, ca fost procuror, ar trebui să ştie că un autodenunţ trebuie să vizeze o faptă penală. Or, din moment ce noi nu cercetăm pe nimeni pentru că a votat sau pentru că a instigat lumea să meargă la vot, rămâne ca dumnealui să aprecieze dacă doreşte să facă un astfel de autodenunţ sau nu", a precizat procurorul general al României.
• Ion Iliescu: "Anchetarea lui Liviu Dragnea reprezintă culmea cinismului"
Anchetarea secretarului general al PSD Liviu Dragnea pe tema referendumului din 29 iulie reprezintă culmea cinismului, consideră Ion Iliescu, preşedintele de onoare al partidului.
Domnia sa a declarat: "După un act arbitrar al Curţii Constituţionale, care invalidează un referendum pe deplin valabil, comportamentul Parchetului, care anchetează cetăţeni pentru că au votat la referendum, a căpătat aspecte inacceptabile. Anchetarea de către DNA a secretarului general al PSD este culmea cinismului, i se impută unui lider de partid că s-a interesat de mersul votului la referendum. Păi, care-i raţiunea existenţei unor partide politice în democraţie, dacă nu să se ocupe permanent de pregătirea şi des-făşurarea confruntărilor electorale şi mobilizarea cetăţenilor la vot?" Potrivit acestuia, mai degrabă "decizia PDL şi a altor susţinători ai preşedintelui Băsescu de a boicota referendumul şi de a împiedica prezenţa la vot a cetăţenilor a fost un act antidemocratic şi nelegal".
DNA îl acuză pe Liviu Dragnea că, în calidate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minim 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori şi persoane cu drept interzis de vot.
• Videanu: Nivelul suspiciunii de fraudă la referendum - între 1,168 milioane şi 2,65 milioane voturi
Nivelul suspiciunii de fraudă la referendumul din 29 iulie se află în intervalul de 1.168.901 şi 2.650.810 de voturi, potrivit lui Adriean Videanu, preşedintele interimar al organizaţiei PDL Bucureşti, care a prezentat, ieri, o analiză a PDL ce va fi înaintată Parchetului General şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP).
"Analiza pe care am făcut-o se bazea-ză pe date oficiale, care sunt cele publicate de BEC pe site-ul BEC", a precizat Videanu.
Potrivit acestei analize, gradul cel mai mare de suspiciune ar fi la 2.243 de secţii de vot, unde au fost înregis-trate 1,8 milioane de voturi.
Videanu a mai spus că prezenţa la vot în unele localităţi a depăşit 100%, dând ca exemplu comuna Ciolăneşti, judeţul Olt, cu o prezenţă la vot de 116% şi comuna Răpoasa din Vrancea - 103%, menţionând că au fost 315 secţii de votare în care prezenţa la vot a depăşit 110%.
Adriean Videanu vorbeşte despre "o anumită atitudine a liderilor politici din Ardeal", menţionând că, în rest, "fenomenul de furt a fost unul cu o pondere destul de mare".
Liderul PDL a mai spus: "Noi vom solicita organelor abilitate ale statului să lămurească toate aceste aspecte, pentru că este datoria noastră să facem acest demers politic ca să limităm pe viitor astfel de tentative de furt electoral".