PONTA DESPRE RECUNOAŞTEREA KOSOVO: "Trebuie să avem poziţia coordonată cu partenerii europeni şi transatlantici"

Ziarul BURSA #Politică / 4 iunie 2013

"Trebuie să avem poziţia coordonată cu partenerii europeni şi transatlantici"

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, în faţa Comisiilor reunite de politică externă, că, "strict personal", crede că România trebuie să aibă o poziţia coordonată cu partenerii europeni şi transatlantici în privinţa recunoaşterii independenţei Kosovo.

"Aici există o plajă extrem de largă de opinii, de la opinia, dintr-o parte, aceea de a nu recunoaşte niciodată, în niciun context, independenţa Kosovo, până la opinia din cealaltă parte, faţă de care mă apropii strict personal - este aceea de a avea România o poziţie coordonată cu partenerii noştri europeni şi transatlantici şi de a avea o acceptare a unei situaţii de realitate", a spus Ponta.

El a adăugat că decizia în acest sens aparţine celor trei actori cu atribuţii, respectiv Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului, care trebuie să o asume.

Premierul a arătat că o discuţie des­chisă cu comisiile de politică externă pe tema statutului Kosovo şi a relaţiei dintre România şi Serbia în acest domeniu este extrem de utilă pentru ca Guvernul, Ministerul de Externe şi el, ca premier, să poată să aibă o anumită strategie şi o anumită politică în acord cu Parlamentul şi cu preşedintele României.

"În acest moment, la nivel european mai sunt cinci state care nu au recunoscut statutul de independenţă al Kosovo. Între cele cinci state se află şi Româ­nia. Diplomaţia românească, conform deciziei preşedintelui, premierului şi a unei rezoluţii adoptate de Parlament, a respectat de fiecare dată rezoluţiile la nivel politic. Însă suntem până la urmă într-o continuă adaptare la situaţia politică europeană şi mondială şi ideea de a avea această discuţie cu comisiile reunite e de a şti dacă România merge într-o anumită direcţie sau dacă într-un fel rămâne inflexibilă pe un punct de vedere pe care şi l-a asumat în urmă cu câţiva ani", a subliniat Ponta, citat de Mediafax.

În urmă cu o lună, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb