Ponta: "Doar o economie performantă şi competitivă poate susţine măsuri sociale"

V.B.
Macroeconomie / 12 iunie 2014

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi la conferinţa Euromoney că doar o economie performantă şi competitivă poate susţine măsuri sociale, menţionând rezultatele bune obţinute de ţara noastră anul trecut în ceea ce priveşte creşterea economică şi atingerea ţintelor legate de deficitul bugetar şi investiţii.

Alături de prim-ministru, la "Conferinţa privind finanţele şi investiţiile regionale pentru Europa de Sud-Est", organizată de Euromoney, a fost invitat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Cei doi oficiali au avut, înainte şi la finalul evenimentului, două runde de convorbiri între patru ochi, dar nu au făcut nicio declaraţie despre ce au discutat. După plecarea de la conferinţa Euromoney, Victor Ponta s-a deplasat la Guvern pentru runda de discuţii finale cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Băncii Mondiale (BM) şi Comisiei Europene (CE) prezentă în Capitală.

Victor Ponta a spus: "Suntem foarte fericiţi să găzduim această conferinţă la Bucureşti. Este un timp şi un loc potrivit să discutăm despre finanţare şi mediul investiţional. (...) Nu obosesc să menţionez rezultatele bune obţinute anul trecut. Sper că instituţiile internaţionale şi mediul de afaceri vor fi de acord cu mine că 2013 a fost un an cu rezultate mai bune decât aşteptam, cu cea mai mare creştere economică din UE, cu atingerea ţintelor legate de deficitul public şi investiţii".

Ponta a menţionat, de asemenea, îmbunătăţirea imaginii de ţară a României în faţa investitorilor străini şi a pieţelor financiare private.

Şeful Executivului a subliniat şi îmbunătăţirea managementului companiilor de stat, reflectat prin faptul că, faţă de 2012 (când acestea înregistrau o datorie totală de 85 milioane euro), în 2013 companiile de stat au ajuns la peste 350 milioane euro profit.

Victor Ponta a amintit şi reformele structurale din domeniul energetic, evidenţiind faptul că listările la bursă a Romgaz, Transgaz şi Transelectrica au avut succes. Domnia sa s-a declarat optimist cu privire la listarea Electrica, precizând că banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor vor fi folosiţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice.

Ponta a declarat: "Sunt un prim-ministru social-democrat căruia îi plac privatizările şi profitul din partea companiilor de stat şi disciplina bugetară. Evident, evit să folosesc termenul de austeritate, voi folosi întotdeauna termenul de disciplină bugetară. Avem un management bun al finanţelor publice în acelaşi timp cu o promovare a măsurilor sociale şi înţeleg foarte bine că doar o economie performantă şi competitivă poate susţine măsuri sociale. Nu putem să începem cu măsurile sociale şi abia apoi să avem o economie competitivă. Primul pas este cel făcut deja de noi. Aşadar, bazându-ne pe toate acestea, am încercat să menţinem o balanţă socială, o balanţă pe plan politic, este şi acesta un lucru care în România nu este uşor de obţinut. (...) Aşadar este bine să avem o stabilitate pe plan politic, predictibilitate şi relaţii bune cu mediul de afaceri".

Oficialul a menţionat şi parteneriatul Guvernului cu Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Victor Ponta a mai adus în discuţie nevoia asigurării independenţei energetice a ţării noastre şi a Republicii Moldova (ca obiectiv strategic al următorilor ani), având în vedere evoluţiile regionale şi poziţionarea Rusiei. În interdependenţă cu acest obiectiv, se află susţinerea prin diverse măsuri a firmelor, pentru crearea de noi locuri de muncă, precum şi aducerea în zona fiscalizată a cât mai multora dintre slujbele aflate în zona neagră a economiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica , mai pe romaneste , tu privat , te scoli la 5 dimineata , pui la bataie casa familiei pentru vre-un credit , faci par alb cu angajatii si uite asa spera guvernul sa devenim mai productivi , ca sa ramana bani pentru pomeni . Ehe , vrabia malai viseaza ...

    "Nu putem să începem cu măsurile sociale şi abia apoi să avem o economie competitivă"------YYYYYEEEEEE ESSSSSS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb