Ponta: "Guvernul îşi va asuma răspunderea pe descentralizare"

E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 21 octombrie 2013

Ponta: "Guvernul îşi va asuma răspunderea pe descentralizare"

Proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de aprobarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii, a anunţat, vineri, premierul Victor Ponta.

Şeful Executivului a precizat: "Vom finaliza proiectul de act normativ, îl vom dezbate cu grupurile noastre parlamentare, cu grupurile aliate, cu cele din opoziţie şi, dacă există o largă majoritate de susţinere, va fi adoptat prin angajarea răspunderii în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului, astfel încât în noul buget finanţarea acestor structuri să fie trecută la consiliile locale, la consiliile judeţene, la cele generale, care le vor avea în subordine".

Potrivit lui Ponta, descentralizarea a reprezentat obiectul principal al întâlnirii conducerii USL de vineri.

Întrebat de ce proiectul descentralizării va fi adoptat prin angajarea răs­punderii Guvernului, primul ministru a subliniat că preşedintele Traian Băsescu a blocat, până în prezent, o serie de proiecte prin "tertipuri pseudo-constituţionale".

"Dorim, pentru prima dată după 1989, să facem o descentralizare reală, să apropiem administraţia publică cât mai mult de cetăţean, astfel încât cea mai mare parte a serviciilor publice să fie realizate pe plan local, cel mult judeţean, să nu mai purtăm atât de mult oamenii spre Bucureşti şi să dăm cât mai multe competenţe şi atribuţii care să vină la pachet cu resursa financiară şi cu responsabilitatea", a explicat premierul, citat de Mediafax.

Potrivit oficialului, structurile care acum încă depind de Guvern şi vor fi descentralizate ţin de domeniile sănătăţii, agriculturii, mediului, muncii, tineretului şi sportului, transporturilor, culturii şi turismului.

Premierul a afirmat că autorităţile doresc ca, prin această descentralizare de instituţii şi competenţe, să se ajungă la situaţia în care administraţia publică va costa mai puţin, va consuma mai puţine resurse, dar va avea o eficienţă mai mare.

Blaga: "Asumarea pe descentralizare este inacceptabilă"

Angajarea răspunderii Guvernului pe o temă atât de importantă ca descentralizarea este inacceptabilă, este de părere preşedintele PDL Vasile Blaga, care afirmă că democrat-liberalii nu au fost invitaţi la un dialog pe acest subiect şi că liberalul Crin Antonescu minte când susţine contrariul: "Toate punctele de vedere formulate de primarii noştri prin Asociaţia Municipiilor şi Oraşelor din România au fost complet ignorate de puterea politică reprezentată de USL. A ignora dialogul cu un partid precum PDL, care are un sfert din administraţia locală din România, este un mare abuz de putere".

Potrivit liderului democrat-liberal, USL a ales să decidă pe o temă importantă precum descentralizarea "într-un birou, departe de ochii celor care ar trebui să aibă un cuvânt de spus".

"Ce pregăteşte USL nu este < Marea descentralizare > pe care o aşteptam. USL pregăteşte < Marea Baroniadă >. Practic, avem de-a face cu un proiect prin care USL împarte România între PSD şi PNL pentru mult timp de acum înainte", susţine Blaga.

Antonescu: "Atitudinea lui Vasile Blaga în ceea priveşte descentralizarea este penibilă"

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, vineri, că atitudinea preşedintelui PDL Vasile Blaga şi a altor reprezentanţi ai opoziţiei faţă de tema descentralizării este "penibilă", subliniind că este "caraghios şi inutil" ca aceştia să "ţipe" că este îngrozitor ce se întâmplă azi în România.

Potrivit liberalului, "nu se poate ca în cazurile unor teme importante să strigi pur şi simplu, ca la gazetele pe care tot tu le cumperi".

El a arătat că, în opinia sa, o "atitudine raţională" din partea opoziţiei, dacă nu împărtăşeşte punctele de vedere ale USL, ar fi spre binele întregii ţări.

"Noi, cu 70%, putem să nu stăm de vorbă şi să nu ne intereseze. Ne intereseză pentru că vorbim de o des­centralizare care nu e făcută numai pentru perioada în care noi vom guverna sau vom fi la putere. E greu să discuţi cu cineva care, orice ai propune şi oricum ai aborda subiectul, ţine să iasă pe culoar şi să ţipe că este îngrozitor ce se întâmplă astăzi. E caraghios şi inutil", a adăugat Antonescu.

Pendiuc: "Descentralizarea trebuie însoţită de resurse, patrimoniu şi modificarea legislaţiei"

Obiectivul imediat şi principal al municipiilor îl reprezintă descentralizarea, care, însă, trebuie să vină însoţită de resurse, patrimoniu şi modificarea legislaţiei, potrivit lui Tudor Pendiuc, preşedintele reales al Asociaţiei Municipiilor din Româ­nia (AMR).

Potrivit lui Pendiuc, procesul des­centralizării are în vedere preluarea unei părţi dintre competenţe şi atribuţii, dar şi a unei părţi din patrimoniu la nivelul structurilor locale şi judeţene, competenţele de control şi inspecţie şi politicile publice urmând să rămână la ministere.

"Noi avem nevoie de descentralizare tocmai pentru a rezolva mai bine, mai repede şi cu o mai mare eficienţă problemele cu care ne confruntăm acum. Pentru că acum noi avem probleme, dar nu avem resurse, avem probleme, dar nu avem legislaţie, aşa că, odată cu descentralizarea, vom avea şi o descentralizare legislativă", a mai spus edilul municipiului Piteşti.

Potrivit primului ministru, poliţia şi structurile de ordine publică nu vor face obiectul descentralizării, urmând să fie tratate separat de actul normativ pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea.

"Vrem o analiză exactă, să creştem puterile şi atribuţiile poliţiei locale, să facem o mai bună coordonare între cei care reprezintă poliţia naţională şi poliţia locală. Ea nu va fi inclusă în această reformă", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte descentralizarea serviciilor de ambulanţă, premierul a menţionat că va exista un concept integrat de dispecerate comune cu SMURD.

"Dispeceratul comun funcţionează deja în multe regiuni, trebuie extins. Va continua procesul de integrare", a subliniat şeful Guvernului.

În ceea ce priveşte cinematografele, Ponta a precizat că este necesar să se păstreze câteva dintre acestea la nivel naţional în care să ruleze filme româneşti, aici dând exemplul cinematografului Patria, din Bucureşti.

"Restul cinematografelor trec în patrimoniul primăriilor, cu obligaţia de a se păstra obiectul de activitate", a adăugat Victor Ponta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb