PONTA:  "Interesul României e să fim alături şi de UE şi de SUA"

T.T.
Politică / 27 martie 2019

Victor Ponta (Sursa foto: Twitter)

Victor Ponta (Sursa foto: Twitter)

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a afirmat, astăzi, că interesul fundamental al ţării noastre este să fie alături şi de UE şi de SUA, iar cel care îi pune pe români să aleagă între Europa şi America este "un trădător de ţară''.

"Am avut ocazia să fiu implicat în decizii de politică externă importante şi am înţeles de la început că în materie de politică externă nu îţi rezolvi probleme personale şi nu foloseşti România să-ţi faci tu un prieten ca să obţii tu un avantaj, să faci o afacere, să fugi într-o ţară sau să-ţi ascunzi banii acolo. În materie de politică externă trebuie să te gândeşti la binele României. Interesul fundamental al României este să fim alături şi de UE şi de Statele Unite ale Americii. Alături de UE, pentru 100 de motive economice, culturale, de educaţie, de sănătate, bani europeni, românii care trăiesc în Europa. Alături de SUA, în primul rând pentru interesul de securitate. Cel care ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa, să ne pună să fim de partea Americii contra Europei sau de partea Europei împotriva Americii, este un trădător de ţară", a afirmat Ponta, la BEC, întrebat de presă cum comentează declaraţia premierului Viorica Dăncilă privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Agerpres.

În opinia sa, premierul a făcut această declaraţie din "ignoranţă", iar Liviu Dragnea este un "trădător de ţară".

"În cazul doamnei Dăncilă este doar ignoranţă, ca să nu folosesc stupidity. În cazul domnului Dragnea, este un trădător de ţară, pentru că, pentru interesele lui strict personale, ne pune pe noi, pe români, să alegem între America şi Europa. Nu trebuie să alegem, trebuie să fim şi cu America, şi cu Europa, pentru că aşa am fost şi ne-a fost bine. Dacă ne pune să alegem e foarte rău, iar asta e chiar cea mai mare ticăloşie care se poate întâmpla - să foloseşti România şi politica externă pentru interese personale", a susţinut liderul Pro România.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O gandire profunda ,de interes national ,din seria "si in caruta si in teleguta "

    1. Că "aiasta nu se mai poate!". Ceea ce el consideră a fi "interesul național" al României este o dorință, dar nu și o posibilitate. Clivajul dintre UE și SUA a devenit atât de mare, încât în acest moment el nu mai poate fi depășit printr-o simplă ajustare a politicilor de la Washington și Berlin. Nu mai vorbesc de faptul că niciuna dintre părți nu și-a arătat disponibilitatea în acest sens.

    2. Că ruptura nu a început cu conflictul Trump-Merkel și nu este limitată la politicile unui partid sau administrații; și nici la relațiile bilaterale dintre SUA și o singură țară europeană (Germania) + sateliții săi.  

    3. Că miza conflictului este deținerea hegemoniei asupra noii Europe postcomuniste. Inclusiv țările non UE precum Rusia, Ucraina, Belarus, Turcia, țările regiunii caucaziene.  

    4. Că Brexitul este modalitatea prin care UK a ales să accepte hegemonia SUA (existentă de facto) vs. hegemonia Germaniei. Pur și simplu britanicii au pariat pe SUA vs. UE condus de interesele germane.  

    5. Că opțiunea politică esențială a României a fost întotdeauna SUA. În România postcomunistă această opțiune a fost făcută încă din primele luni de după victoria revoluției și a fost urmărită cu încăpățânare de toate guvernările postcomuniste, începând cu primele două mandate ale lui Iliescu și culminând cu primul mandat al lui Băsescu și celebra lui metaforă cu licuriciul cel mare. Și s-a realizat odată cu celebra discuție în tete-a-tete dintre președintele Băsescu și președintele Bush avută cu ocazia summitului NATO de la București. 

    6. Că el însuși a încercat să continue această opțiune. Nu Junkers i-a impus lui Ponta celebra listă de "to do" în 11 puncte, ci Noland. Doar că nu a reușit să facă ca PSD și el însuși să fie frecventabili la Washington.  

    7. Că singurul președinte al României care a încercat să înlocuiască această opțiune politică esențială - mai încearcă și acum - este Klaus Iohannis, pentru care "licuriciul cel mare" este la Berlin.

    8. Că depunându-și candidatura pentru Parlamentul European își dă definitiv demisia din politica românească.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb