Ponta: "Mă consider nevinovat de acuzaţiile care îmi sunt aduse"

Elena Deacu
Politică / 7 iunie 2015

Ponta: "Mă consider nevinovat de acuzaţiile care îmi sunt aduse"

"Voi contesta ordonanţa procurorului"

"Acuzarea mea are ca scop schimbarea Guvernului"

"Demisia ar fi cel mai simplu lucru"

Actualizare 11:06

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că se consideră nevinovat de acuzaţiile care îi sunt aduse. Premierul a declarat, după şedinţă, că este dator să ofere o serie de explicaţii românilor, parlamentarilor şi celor care au votat în decembrie.

"Nu mă lupt cu justiţia, nu mă lupt cu instituţii, mă consider nevinovat şi voi merge în faţa procurorului şi a judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior şi la judecător ordonanţa prin care sunt suspect fără a fi măcar întrebat şi voi respecta deciziile", a spus premierul.

Victor Ponta a menţionat că nu se consideră o victimă: "Mariana Rarinca şi alţii necunoscuţi sunt victime, ca şi sutele de români audiaţi cu Biblia pe capota maşinii sau cei care stau şi acum în arest preventiv doar pentru că au avut ghinionul să între într-un sistem malaxor, care mai dă şi rateuri, dar nu poate accepta asta".

Premierul a transmis că acuzarea sa nu are legătură cu presupuse fapte din 2008-2009 şi pentru care există un dosar deschis în 2012, ci cu alte evenimente recente - cazul Rarinca, solicitările şi poziţiile Asociaţiei judecătorilor, modificările la anumite legi propuse în Parlament şi votul din Senat în cazul Şova. "Dacă e aşa, atunci asta nu este justiţie - şi nu cred că, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur şi simplu îngropate - nu se poate şi nu e bine aşa dacă vrem să trăim într-o ţară liberă!", a precizat oficialul.

Ponta a subliniat că este un om puternic şi nu intenţionează să se jeluiască şi să se plângă, precizând că vrea să îşi dovedească nevinovăţia şi să ajute la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile şi nedreptăţile.

"Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului şi a majorităţii parlamentare - conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern altfel decât prin alegeri sau prin vot în parlament se numeşte lovitură de stat", a declarat premierul.

Ponta arată că în 2007-2008 nu deţinea nicio poziţie de conducere şi PSD era în opoziţie. "Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI şi de Parchet - toţi constatând că nu este nimic ilegal", a precizat premierul.

Premierul spune că nu a fost niciodată asociat în cabinetul de avocatură al lui Şova: "Cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presă, juriştii ştiu că dacă împuşti cu 17 gloanţe nu sunt 17 crime) - le voi preda marţi procurorului. Au fost emise şi plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plăţile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate şi am plătit toate taxele şi impozitele! Toţi avocaţii din România procedează aşa. Nu există acte false. Chiar şi procurorul spune că sunt prescrise din 2013!".

În privinţa acuzaţiei de complicitate la evaziune a lui Şova, premierul declară că nu a avut legătură cu activitatea contabilă a cabinetului fostului ministru. ANAF, condus de Blejnar, a anunţat că nu e vorba de evaziune.

Privind acuzaţia că a primit bani de la Şova, premierul a spus că are două contracte din 2006, iar apartamentele au costat peste 100.000 de euro fiecare: "Am cumpărat două apartamente de două camere în 2006, în valoare totală de 900 mii lei (De la firma lui Şova am primit în 2007 - 50 mii şi, în 2008, 130 mii lei)!".

Premierul a spus că va merge în faţa procurorului pentru a contesta ordonanţa şi va prezenta documentele menţionate atunci când va fi chemat.

Privind partea politică, premierul a declarat că un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice că îşi foloseşte funcţia pentru a încalca legea penală şi se începe urmărirea penală nu poate continuă să rămână, însă a precizat că, din ceea ce a prezentat "rezultă clar că acuzaţiile sunt evident speculative şi netemeinice". "Ele doar dovedesc că am ajuns la momentul în care toţi cetăţenii putem fi suspecţi fără măcar a fi întrebaţi înainte de asta!", a transmis Ponta.

Premierul susţine că Parlamentul şi Guvernul trebuie, probabil, eliminate din mecanismul de luare a deciziilor, altfel se declanşează urmărirea penală.

Ponta spune că Iohannis a candidat deşi a fost trimis în judecată. "Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideţi să nu fim ipocriţi. Iohannis a candidat trimis în judecată la ÎCCJ, Băsescu s-a adăpostit zece ani de dosarele penale prin funcţia ocupată şi iubeşte Justiţia doar când nu o cercetează pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiaşi oameni care în cazul Udrea spuneau că DNA şi SRI fac abuzuri! Despre PNL îmi este mie jenă să vorbesc, cu Predoiu cercetat în Gala Bute şi ţinut în suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Şova la Turceni şi Rovinari şi cu Gorghiu la Electrica", a subliniat premierul.

"Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine şi familia mea", a declarat acesta. Schimbarea Guvernului şi a majorităţii parlamentare prin decizia unui procuror reprezintă o perspectivă îngrozitoare la care Ponta transmite că nu vrea să fie părtaş.

Domnia sa a transmis că tocmai o demisie ar însemna criză politică. "Fără niciun plan naţional de asigurare a stabilităţii noastre - înseamnă că proiecte fundamentale, precum Codul fiscal, legea salarizării, fondurile europene şi Master-plan-ul de transport, acordul cu FMI şi CE, sau legile electorale - se vor amâna pe termen nedefinit din moment ce nu există o altă majoritate funcţională", a precizat premierul.

În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, Ponta a menţionat că va merge în faţa Parlamentului: "Dacă trece, este clar că demisionez şi trebuie să facem alegeri anticipate. Dacă nu, voi finaliza aceste proiecte şi voi discuta apoi cu colegii de coaliţie, cu Preşedintele ţării şi cu opoziţia actuală care sunt paşii următori".

---

Actualizare 11:01

Surse social-democrate la cel mai înalt nivel susţin pentru stiripesurse.ro că premierul Victor Ponta a decis că nu va demisiona.

---

Liderii coaliţiei de guvernare se vor reuni duminică, la ora 10.00, pentru a discuta situaţia liderului PSD, premierul Victor Ponta.

Şedinţa va fi organizată în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi va fi urmată de o conferinţă de presă.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o "situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. “ACTUALIZARE 11:06”

    Uimitoare aceasta promtitudine. Felicitari! 

    Ticalosii nu se simt bine deloc si ca urmare vor sa creeze instabilitate in tara. O criza politica intara, cit mai mare, considera ca-i numai buna pentru a continua jaful si a-si pune ordine in finantele in criza. 

    Decit Predoiu, Gorghiu, care nu prea stie sa vorbeste, sau vorbeste ciudat, Blaga, udristi, videni, berceni si ceilati ticalosi basisti evazionisti si jefuitori ai statului cu miliarde de euro, pe care-i asteapta inchisoarea, mai bine ramine Ponta. 

    Pina cind toti ticalosi basisti, ocoliti de justitia “independenta” nu vor ajunge la inchisoare, spre luare aminte!, Je suis Victor Ponta!  

    De ce? Pentru ca Ponta-i vorbit pe la colturi c-ar fi jefuit statul cu cca 40 mii de euro, folositi cica pentru a-si cumpara doua apartamente de lux, cu doua camere, inainte de a primi banii de la Sova.

    Porcarii si ticalosii basiste! 

    1. Drags Pribeagule,

      Cine este la guvernare este Mai putin important. A ezistat odata un Presedinte care a simtit romaneste. Insa a trebuit Sa lupte pentru a ramane in functie, deoarece a SI spus vrea CE a gandit. A venit un prin ministru care a facut ceea CE Presedintele a spus ca nu va face. Vizioneaza te rog Otello si vei intelege. Sometimes politics is extremely easy to understand:-) 

      Sorin Matei s-a dezis de băsescu. Tu chiar nu poți să vezi că nu mai este nimeni credibil în spatele lui?

       

      „Cartea Adrianei Săftoiu este despre un om pierdut în propriul Eu conducând un sistem de putere din vârful piramidei statului român. Este despre un delir mistic, despre bani, influență, ipocrizie, hoție și preacurvie. Este despre vulnerabilitate omenească și despre siguranță națională. Este despre o fată bine plasată și despre un om ales și reales de un popor care l-a trimis să fie bărbat de stat. Oare a și fost? 

      Vi se pare că descompus, recompus, despicat și explicat are respect față de ceva și are, mai presus de toate, față de voi deferență? L-ați văzut toți cum a confundat mereu o femeie cu o țară. Și n-ați crezut că poate fi atât de grav. Odată cu fata și-a luat cu bună știință în cârcă și-un grup ocult și ilegitim de borfași transpartinici care au traficat, jefuit și prădat tot ce le-a stat în cale. Și i-a târât după el un deceniu. Nu știa? Nu i-a păsat foarte tare. A zis că-i merge, că trece, că scapă. Asta fac oamenii care nu cred în nimic. Nu respectă nimic. (…) 

      Au trădat și au dezonorat. Au avut un tupeu încremenitor. Au sfidat, au fost cinici, nerușinați, au umilit și au împroșcat. Au jignit și au disprețuit. Constanta politicii subterane de stat a fost să-i îmbogățească numai pe-ai lor și să-și facă exclusiv jocurile. În ecuația asta unde s-a regăsit poporul lui?(..) 

      Au crezut mereu că pot cumpăra la kilogram conștiințe. N-au reușit. Urăsc din măruntaiele lor absolut tot ce nu pot controla. Așa sunt ei, așa e firea lor. Așa gândesc cam toți. 

      De câte ori l-ați auzit vorbind în ultimele șase luni despre oameni, despre voi, despre țară, despre problemele ei adevărate, despre poporul care l-a onorat să-i fie de două ori Președinte? V-a mulțumit acum, la sfârșit? Niciodată. Nici nu s-a gândit la voi. (…)

      Parcă vreo 10 ani a țipat că nimeni nu trebuie să fie deasupra legii. Acum va trebui să învețe diferența de la vorbă la faptă. Până și-n în Legea Sfântă zice că dacă ai desfrânat, ai corupt, ai furat, ai poftit, ai mințit, ți-ai făcut chip cioplit și ai ucis- de data asta, milioane de speranțe- tot vei achita factura.” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb