Ponta: Provocările în cazul Kover au o ţintă pe termen lung, dar noi suntem mai deştepţi

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 7 iunie 2012

Ponta: Provocările în cazul Kover au o ţintă pe termen lung, dar noi suntem mai deştepţi

Premierul Victor Ponta a cerut miniştrilor de Externe şi Interne să menţină o poziţie fermă faţă de preşedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo, arătând totodată că acţiunile oficialului maghiar au o ţintă pe termen lung, dar că autorităţile române sunt "mai deştepte" şi nu se vor lăsa provocate. El a mulţumit celor doi miniştri pentru modul ferm, raţional şi echilibrat în care au gestionat "atitudinea provocatoare şi iresponsabilă" a preşedintelui Parlamentului ungar.

Victor Ponta a spus: "Vreau să vă rog, în acelaşi timp, să arătăm că noi suntem mai raţionali sau, ca să mă exprim mai nediplomatic, noi suntem mai deştepţi, nu ne lăsăm provocaţi şi nici nu ducem lucrurile dincolo de limita normală. Eu cred că provocările de acest gen au o ţintă pe termen lung şi trebuie să ne apărăm interesele naţionale, lucrurile care ţin de identitatea noastră şi de prezenţa în Europa".

Premierul a declarat anterior că atitudinea preşedintelui Parlamentului ungar de a veni în România pentru a face campanie electorală în favoarea unei forţe extremiste este reprobabilă, dar că speră, totuşi, ca acesta să respecte măcar legile, "pentru că normele de vecinătate parcă le-a încălcat". El a arătat că a discutat cu miniştrii români de Externe şi Interne despre această situaţie, dar că nu doreşte să "inflameze cazul" şi să creeze un conflict din cauza iresponsabilităţii unui singur om, chiar dacă acesta ocupă o funcţie importantă.

El a precizat totodată că preşedintele Parlamentului ungar poate fi declarat "persona non grata" de către Ministerul român al Afacerilor Externe dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi principiul bunelor relaţii dintre România şi Ungaria.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a ajuns, marţi după-amiază, la Târgu Mureş, urmând să facă o vizită neoficială de câteva zile în Transilvania, în care se va implica în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, al cărui preşedinte de onoare este.

Kover Laszlo a spus, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş, că speră ca după alegeri România şi Ungaria să revină la vechile relaţii. "Nu sunt aici pentru a discuta despre reîn-humarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România", a spus Kover.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Vasile Blaga, respectiv Roberta Anastase, i-au adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciau că ar fi "utilă" amânarea vizitei acestuia "pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale".

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului i-au cerut omologului ungar să-şi amâne vizita în România pentru perioada post alegerile locale din 10 iunie, motivând faptul că este "imperios necesar" ca participarea la procesul alegerilor să fie "liberă de orice ingerinţă".

"Pentru România şi Ungaria, exis-tenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă", au spus, într-o scrisoare adresată lui Kover Laszlo, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

Kover: M-a durut spiritul de neîncredere din partea unor membri ai actualului guvern român

Preşedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo a declarat că l-a "durut spiritul de neîncredere" din partea unor membri ai actualului guvern român, însă a pus acest lucru pe seama faptului că actualul cabinet "este deranjat, probabil", că Ungaria a avut relaţii bune cu fostul executiv.

Kover Laszlo a reiterat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Odorheiu Secuiesc, că a venit în România în calitate de preşedinte de onoare al PCM şi de prieten al candidaţilor acestui partid, pentru a-i susţine.

Kover Laszlo a declarat: "Sunt prezent ca membru al naţiunii, datorită faptului că, totuşi, noi suntem împreună, naţiunea maghiară este una şi unitară, dar sunt prezent ca preşedinte de onoare al PCM. Mai am încă un scop special, de a-l sprijini pe Szasz Jeno să devină primarul acestei localităţi, datorită faptului că cei mai importanţi ani ai Odorheiului Secuiesc după "89 aparţin primarului Szasz Jeno. Suntem în relaţii prieteneşti cu dumnealui, dar nu-l sprijinim datorită faptului că suntem prieteni, ci am devenit prieteni datorită fapului că a avut rezultate, este cel care a demonstrat independent şi foarte tânăr că poate fi administrator bun al unei localităţi, indiferent de sprijinul unui partid care se afla permanent la guvernare - şi mă refer la UDMR, nu la partidele româneşti".

Preşedintele Parlamentului ungar a mai spus că se simte "acasă" în Odorheiu Secuiesc, oraş pe care îl iubeşte şi pe care doreşte să îl vadă "capitala regiunii secuieşti, nu numai ca un centru de învăţământ sau cultural, dar şi din punct de vedere economic".

Întrebat dacă s-a gândit la o reconciliere cu autorităţile române, după tensiunile din ultimele zile, Kover Laszlo a spus că ar trebui să se revină la parteneriatul "absolut normal" şi la relaţiile "extraordinare" care au existat între cele două ţări în guvernarea anterioară.

Kover Laszlo a susţinut că atenţia care i s-a acordat cu prilejul vizitelor în România în ultimele două săptă-mâni este una nemeritată.

Întrebat dacă declaraţia de la Odorheiu Secuiesc potrivit căreia Guvernul român a dat dovadă de un comportament "barbar" are vreo legătură cu campania electorală, Kover a afirmat: "În septembrie anul trecut, când am stabilit data reînhumării lui Nyiro Jozsef, era vorba că alegerile locale vor fi comasate cu cele parlamentare şi vor avea loc în toamnă şi noi, când am făcut pregătirile, nu am avut idee că va fi campanie electorală. Nu din cauza noastră sau din intenţia noastră a devenit act de campanie, ci datorită felului cum a fost primită (intenţia -n.r.)".

Kover: În UE sunt mai multe forme de autonomie; ele nu au făcut niciun rău statelor, ci dimpotrivă

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, afirmă că, "din punct de vedere principial, nu ar trebui să existe niciun impediment" în obţinerea autonomiei pentru maghiarii din România, spunând că în UE sunt mai multe forme de autonomie, iar ele "nu au făcut niciun rău" statelor, ci le-au întărit. Kover Laszlo - care declara că nu există niciun impediment ca maghiarii din România să aibă autonomie - a fost întrebat, ieri, într-o conferinţă de presă la Odorheiu Secuiesc, dacă legile şi Constituţia României nu reprezintă impedimente suficiente. Kover a spus: "Cred că, din punct de vedere principial, nu ar trebui să existe niciun impediment, datorită faptului că în UE sunt mai multe forme de autonomie. Într-adevăr sunt diferite, dar fiecare are un caracter puternic şi sprijină comunităţile naţionale din ţările respective. Aceste forme de autonomie nu au făcut niciun rău statelor respective, ci, dimpotrivă, au întărit aceste state şi astăzi sunt ţările care se dezvoltă cel mai bine în UE, au o economie înfloritoare. Chiar şi în afara UE găsim nişte forme de autonomie, de exemplu în Serbia, unde există autonomie culturală".

Preşedintele Parlamentului ungar a mai fost întrebat dacă nu crede că făcând campanie electorală PCM, partid despre care se spune că ar fi finanţat din Ungaria, divizează şi dezbină minoritatea maghiară din Româ-nia. Preşedintele Parlamentului ungar a răspuns că ar finanţa cu plăcere PCM dacă legile României şi Ungariei ar permite acest lucru.

"Dacă nu ar exista obstacole, atunci cu cea mai mare plăcere sprijineam şi financiar PCM", a declarat Kover Laszlo. El a adăugat că aceia care dezbină comunitatea maghiară sunt oponenţii pluralismului politic.

"Consider că dezbină comunitatea maghiară cei care nu sunt de acord cu pluralismul politic, care au înlăturat din sânul lor pe cei care au avut alte viziuni faţă de viaţa comunităţii maghiare. Unitatea impusă de UDMR îmi aminteşte de unitatea impusă de Partidul Socialist Muncitoresc din Ungaria şi de Partidul Comunist Român. Din fericire, trăim în democraţie şi asta înseamnă că avem posibilitatea nu doar de a ne spune părerea, dar putem şi să ne organizăm după propria noastră ideologie", a argumentat Kover Laszlo. Potrivit acestuia, pluralismul politic al comunităţii maghiare din România a devenit o realitate, iar forţele politice maghiare ar trebui să ajungă la un compromis pentru a evita dezbinarea.

Frunda: Conduita lui Kover este împotriva prevederilor constituţionale ungare şi statutului PPE

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy afirmă că preşedintele Parlamentului ungar Kover Laszlo ar trebui să respecte "morala politică şi regulamentul statutului PPE", dar şi Constituţia Ungariei, arătând că implicarea acestuia în campania electorală din ţară "e împotriva prevederilor constituţionale ungare".

Senatorul UDMR Frunda Gyorgy, care este candidatul UDMR la Primăria Târgu Mureş, a declarat, ieri, citat de Mediafax, că preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, ar trebui să respecte regulamentul PPE. Frunda a spus: "Kover Laszlo să respecte morala politică şi regulamentul statutului Partidului Popular European, care obligă partidele membre să se susţină reciproc şi să nu facă campanie pentru alte partide. FIDESZ şi UDMR suntem membri ai PPE, Partidul Civic Maghiar nu este decât un aliat de conjunctură al domnului Kover. Am o satisfacţie că ieri (marţi - n.r.), la Eremitu, de exemplu, la întâlnirea cu domnul Kover au fost cinci săteni, la Sovata 12, nicăieri nu au fost mai mult de 15 - aceasta este popularitatea lor. Ungurii târgumureşeni cărora li se adresează sunt mai deştepţi decât crede domnul Kover, pentru că ştiu că problemele noastre le putem rezolva noi. Şi dacă avem coloana vertebrală şi refuzăm să ni se dea lecţii de la Bucureşti, avem acelaşi statut şi refuzăm Budapestei şi slugilor lor de aici să ne dea lecţii din Ardeal. Ştim ce avem de făcut". El a adăugat că FIDESZ susţine Partidul Civic Maghiar, iar afişele PCM "cu medici, profesori, cu precupeţe din pieţe" sunt similare celor folosite de FIDESZ în urmă cu doi ani.

"Numai sigla s-a schimbat, fotografiile sunt aceleaşi", a spus Frunda.

El a arătat că, pe de altă parte, FIDESZ sprijină şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), iar la televiziunile din Ungaria "numai UDMR este atacată".

"FIDESZ asigură prin televiziunile din Ungaria accesul partidului domnului Tokes şi al domnului Szasz (Szasz Jeno, liderul PCM - n.r.) la televiziunile respective, numai UDMR este atacată. Nu noi am format partide în cadrul comunităţii maghiare, noi am spus întotdeauna că trebuie să rămânem sub umbrela UDMR - cu ideologii diferite, dar să rămânem împreună. Cei care divizează comunitatea maghiară din România sunt cei de la Budapesta, FIDESZ şi este regretabil că fac tot ce pot ca să ajungem în situaţia ungurilor din Slovacia, să nu avem reprezentare parlamentară", a spus Frunda.

El a apreciat că, în timp ce Kover Laszlo îl susţine pe liderul PCM, Szasz Jeno, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Nemeth Zsolt, îl susţine pe Tokes Laszlo şi implicit PPMT.

Frunda a arătat că Kover Laszlo şi Nemeth Zsolt ar trebui să respecte Constituţia Ungariei şi să nu se implice în campania electorală din România, afirmând că implicarea celor doi în campanie de partea PCM şi PPMT nu reprezintă nicidecum "un gest de democraţie", ci o tentativă de dezbinare a comunităţii maghiare, pe care UDMR o respinge.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb