Mai ştiţi proverbul "Gura păcătosului adevăr grăieşte"? Se pare că Nicolae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie), a experimentat pe pielea sa vechea zicală.
Domnul Havrileţ a declarat, în urmă cu două zile, că preţurile energiei şi gazelor din ţara noastră sunt mici comparativ cu media europeană, dar mari raportat la puterea de cumpărare. Domnia sa concluziona: "Problema este că economia României nu poate asigura un anumit nivel de venituri. Puterea de cumpărare este mică. Aşa că autorităţile trebuie să fie preocupate în special de creşterea veniturilor populaţiei, nu de menţinerea la un nivel jos, pe baze nesustenabile, a preţurilor energiei".
Observaţia preşedintelui ANRE este corectă, dar l-a înfuriat pe premier, care, sub impulsul momentului, l-a pus la punct, ieri, pe domnul Havrileţ: "Toată lumea este foarte bună la dat sfaturi. Domnul preşedinte de la ANRE este bun la sfaturi. Eu aştept de la el să aibă grijă să aplice regulile europene, că încă la ANRE văd că, în afară de energie eoliană, ei nu ştiu altceva. Să îşi facă treaba şi să ne dea sfaturi mai puţine!".
Probabil, primul-ministru a uitat că ANRE nu mai este în subordinea domniei sale, ci în subordinea Parlamentului. ANRE nu este obligat să asculte ordinele Executivului. ANRE este obligat să vegheze asupra corectitudinii tarifelor practicate de operatori, asupra asigurării drepturilor consumatorilor şi asupra accesului nediscriminatoriu în piaţă.
Sigur că nu dă bine la imagine să spună cineva tranşant că economia noastră nu poate susţine salarii europene. Situaţia persistă de ani de zile. În curând, liberalizarea preţurilor energiei ne va aduce cu tarifele la media europeană. La carburanţi suntem de mult integraţi şi este cunoscută problema suportabilităţii preţurilor.
Pe de altă parte, şeful Executivului are dreptate să tragă ANRE de urechi. ANRE a rămas mult în urmă cu reglementările secundare necesare aplicării noii legi a energiei. Din această cauză, în piaţă sunt disfuncţionalităţi.