Ponta şi Băsescu se duelează printre eoliene

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 martie 2014

Ponta şi Băsescu se duelează printre eoliene

Preşedintele şi premierul se acuză reciproc de dezinformare

Între timp, factura ne arde la buzunar

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au dus războiul politic pe culmile înalte ale eolienelor, reuşind să pună gaz pe foc într-un domeniu în care oricum toţi actorii se războiesc între ei, de mai bine de un an de zile.

Ieri, premierul Ponta l-a acuzat pe preşedinte fie că face jocuri politice, fie că are interese pentru că a decis să atace la Curtea Constituţională legea care modifică schema de sprijin pentru energia verde. Domnia sa a explicat: "Legea adoptată de Parlament prevedea, pe lângă amânarea tranzacţionării certificatelor verzi, şi menţinerea cotei obligatorii a energiei regenerabile la un nivel de circa 11% din consum. Amânarea promulgării acestei legi presupune aplicarea unei cote de 15% din consum în 2014, ceea ce majorează cu 50% costurile cu certificatele verzi ale tuturor consumatorilor. Preşedintele ştie foarte bine că nu este nimic neconstituţional în lege şi doar trage de timp să vină data de 1 aprilie şi să nu mai putem să modificăm cota". Primul ministru a anunţat că Guvernul va emite, în această lună, o nouă ordonanţă privind reducerea cotei de certificate verzi, dacă preşedintele Traian Băsescu refuză în continuare să promulge Legea privind diminuarea sprijinului pentru energia regenerabilă.

Victor Ponta a subliniat că Guvernul va sprijini sectorul energiei regenerabile în continuare într-un mod sustenabil pentru economie şi pentru populaţie, declarându-se solidar cu marii consumatori: "Ţinta asumată de România în conformitate cu Directiva 2009 privind ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final la nivelul anului 2020 este de 24%.

În 2010, România avea deja o pondere de 23,6%. Deci noi, înainte cu 10 ani de îndeplinirea planului, aveam energie regenerabilă. Evident că Guvernul şi România în baza strategiei europene va sprijini în continuare energia regenerabilă, însă, aşa cum se întâmplă pe plan european şi cum au decis alte ţări, Spania, Polonia,Italia, trebuie să facem acest sprijin şi ajutor de stat pentru energia regenerabilă într-un mod sustenabil pentru economie şi pentru populaţie".

În replică, Traian Băsescu a declarat, aseară: "Înţeleg că premierul a mai lansat o trăsnaie. Am aflat că blochez ordonanţe de urgenţă. Pe bună dreptate, Guvernul a considerat că numărul de certificate acordate este mare, mai ales pentru perioada actuală, şi a emis această ordonanţă, care este în vigoare. Ceea ce spune premierul - că este blocată - este ori minciună ori proba incompetenţei, ori ambele. Ordonanţa a produs şi produce efecte şi orice ziarist ştie că preşedintele nu poate bloca o ordonanţă, ci doar Avocatul Poporului".

Domnia sa susţine că nu are nicio problemă cu conţinutul ordonanţei, ci cu faptul că modificarea sprijinului pentru energia regenerabilă nu a fost notificată în prealabil la Comisia Europeană: "Am trimis înapoi legea la Parlament pentru că s-a încălcat art. 148 din Constituţie, care spune că Parlamentul, preşedintele, guvernul şi justitia sunt obligate să respecte tratatele UE. Prin tratatul de aderare, înainte de emiterea ordonanţei, era obligatorie notificarea Comisiei Europene, lucru care nu s-a întâmplat. După ce am trimis legea de aprobare a OUG în Parlament, înapoi, a început şi guvernul procesul de a intra în contact cu CE. Procesul a fost finalizat în 24 februarie".

Referitor la scutirea marilor consumatori de plata certificatelor verzi preşedintele Băsescu a afirmat că Alro cere, de fapt, ajutor de stat şi subvenţionarea energiei pentru că a scăzut foarte mult preţul aluminiului pe piaţa internaţională.

Cota, bat-o vina!

Surse din piaţa de energie, care nu sunt implicate în producţia de energie regenerabilă, ne-au declarat că toată problema de suportabilitate a consumatorilor porneşte de la cotele obligatorii stabilite în 2008: "În 2008, cotele anuale au fost stabilite pe o prognoză de consum în creştere. Criza a modificat consumul, iar anul trecut am avut o diminuare drastică. Autorităţile trebuiau, pur şi simplu, să adapteze cota la consum şi realităţile economice actuale. Cine a gândit aceste cote în 2008 a stabilit, pur şi simplu, ţinte imposibil de atins. De exemplu, după boom-ul eolian din 2013, doar 11% din consum a fost acoperit de energia verde, iar cota obligatorie era de 14%. Amânarea certificatelor verzi nu i-a ajutat prea mult pe consumatori din cauza scăderii cererii de energie".

Sunt şi voci în piaţă care susţin că factorii politici se prefac că dezbat o problemă atât de gravă, care arde buzunarele tuturor: "Pe principiul «timpul trece, leafa merge», am lălăit-o cu modificarea schemei de sprijin anul trecut şi cu aprobarea prin lege a ordonanţei. Cel mai simplu era să modifici legislaţia secundară nu legea de bază, dar probabil că nu s-a dorit. Nu s-au notificat corect modificarea sprijinului, iar autorităţile au dat apă la moară investitorilor şi preşedintelui Băsescu. Acum Ponta se face de râs vrând să aprobe o nouă lege".

David, RWEA: "Autorităţile n-au notificat, nici până la această dată, diminuarea sprijinului"

Ionel David, directorul executiv al Asociaţiei RWEA din industria eolienelor, ne-a declarat: "Este de neînţeles cum o situaţie care îşi are rezolvarea în cadrul instituţional existent să fie folosită pentru elaborarea unei noi ordonanţe. Este păcat că subiectul energiei regenerabile este politizat. Din păcate, Guvernul persistă în eroarea fatală de a-şi asuma măsuri neagreate de Uniunea Europeană. Autorităţile au făcut demersurile pentru pre-notificare după adoptarea ordonanţei, când ar fi trebuit să le facă înainte".

Domnia sa susţine că, anul trecut, industria a avut un spor de 7%, ceea ce arată că certificatele verzi nu sunt o cheltuială ruinătoare: "Acest lucru arată că acea parte a industriei care este eficientă şi viabilă nu a fost deranjată de energia verde. Statisticile europene arată că România are unul din cele mai mici preţuri la energie, cu tot cu certificate verzi şi alte eco-taxe".

Întrebat cum se face că cei 4.300 MW instalaţi în unităţi de producţie regenerabile la finele anului trecut au reuşit să acopere doar 11% din consum, Ionel David ne-a explicat că o parte importantă din aceste unităţi a fost dată în folosinţă spre finalul anului.

Şi industria fotovoltaică a reacţionat ieri, arătând, prin asociaţia de profil RPIA, că Victor Ponta se află într-o gravă eroare, iar declaraţiile acestuia nu corespund realităţii.

Asociaţia arată, într-un comunicat: "Certificatele verzi au fost reduse prin Hotărârea de Guvern nr. 994/2013, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Pe cale de consecinţă, de aproximativ trei luni, proiectele solare, eoliene şi hidro intrate în sistem beneficiază deja de un număr redus de certificate verzi (3 pentru energia solara, 1,5 pentru energia eoliană şi 2,3 certificate verzi pentru energia hidro). Preţul energiei electrice a scăzut constant pe pieţele OPCOM datorită energiei regenerabile".

Reprezentanţii RPIA mai spun că legea de aprobare a fost trimisă de Preşedinte la Curtea Constituţională, în conformitate cu atribuţiile oferite de lege şi că motivul pentru care legea a fost contestată este faptul că autorităţile nu au procedat în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, fapt ce ar expune România la proceduri de infringement. Legea contestată nu are nicio legătură cu reducerea numărului de certificate verzi, conform sursei citate.

BOGDAN CHIRIŢOIU, CONSILIUL CONCURENŢEI:

"Pregătim pre-notificarea scutirii industriei de plata certificatelor verzi"

Consiliul Concurenţei pregăteşte pre-notificarea pentru Comisia Europeană a măsurii de scutire a marilor consumatori de energie de la plata certificatelor verzi, ne-a declarat preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.

"Pre-notificarea solicitată recent de Departamentul pentru Energie se va face în baza draftului de instrucţiuni dat de Comisia Europeană", ne-a precizat domnia sa.

Draftul Comisiei prevede că marii consumatori pot fi exceptaţi de la plata a 85% din certificatele verzi până la 31 decembrie 2017, respectiv 80% după această dată. Bogdan Chiriţoiu ne-a precizat că scutirea efectivă se va aplica după ce Comisia Europeană îşi va da avizul.

Marii consumatori de energie din ţara noastră au semnalat, încă de anul trecut, că multe ţări europene au luat măsuri pentru protejarea industriei, prin scutirea de la plata subvenţiilor pentru energia verde. Ei au acuzat autorităţile noastre că întârzie adoptarea unor astfel de măsuri şi că plata certificatelor verzi îi ruinează.

Conducerea producătorului de aluminiu Alro Slatina a declarat, recent, că implementarea exceptării marilor consumatori de la plata a 85% a certificatelor verzi ar conduce la o scădere a costurilor cu energia verde cu 46% pentru ceilalţi consumatori întrucât certificatele se tranzacţionează pe o piaţă liberă şi orice surplus de ofertă peste cerere conduce la scăderea preţurilor.

Anul trecut, reprezentanţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor noastre că scutirea consumatorilor de la plata certificatelor se face numai cu notificarea prealabilă şi avizul forurilor europene. (A.T.)

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Victor si Traian se bat pe voturile oltenilor de la Complexele energetice pe care Geniul - Nita nu se-ndura sa-i trimita acasa. Buboiul energetic va exploda oricum. De asta nu-s straini nici unul din politicienii care fac mult circ, painea fiind putina si mucegaita

    1. 'Tui mama ei de gramatica ..LASA-TI????????????

    Stie cineva daca certificatele alea de care sunt scutiti marii consumatori o sa trebuiasca sa fie cumparate de consumatorii astia mai mici, ca noi? sau ramane dl David cu ele in brate?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb