Ponta: "TVA va fi redusă la 9%, pentru pachetele all inclusive din turism"

Ziarul BURSA #Companii #Turism / 10 decembrie 2014

Ponta: "TVA va fi redusă la 9%, pentru pachetele all inclusive din turism"

Florin Jianu, ministru pentru IMM şi turism: "Toate pachetele turistice care conţin şi cazare, nu doar cele all inclusive, vor avea TVA 9%"

Hotelierii susţin că reduc tarifele cu 10%, după scăderea TVA

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9% pentru pachetele all inclusive din turism, o măsură cu un impact bugetar redus, dar care rezolvă o problemă de competitivitate, a anunţat ieri premierul Ponta, după discuţia cu experţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene.

El a precizat că impactul bugetar aferent este de 100 milioane lei, fiind luat în calcul în proiectul de buget pentru anul viitor.

Ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Florin Jianu, a declarat că toate pachetele turistice care includ minim cazare, nu doar cele all inclusive, vor beneficia de TVA redus de la 24% la 9%, măsura incluzând nu doar mesele, ci şi toate tipurile de servicii din hotel.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croisant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

"Noi am reuşit ca pe lângă cazare şi mic dejun, să beneficieze de TVA redusă şi mesele şi serviciile, cu condiţia ca acestea să fie incluse în acelaşi pachet şi să fie în cadrul aceluiaşi hotel. Orice operator care oferă minim cazare va avea TVA de 9%", a mai spus Jianu.

Secretarul de stat în Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism George Brezoi a afirmat că 500.000 de români merg anual la all inclusive în străinătate.

"Vrem ca anul viitor, după măsura reducerii TVA, 200.000 de persoane dintre cele care plecau să rămână la hotelurile din ţară", a mai spus Brezoi.

Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

În România sunt peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumătate pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat în ultimii trei ani, iar numărul turiştilor este de aproximativ 200.000 pe an.

Asociaţia Litoral - Delta Dunării şi FAPT (Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România) salută decizia de reducere a TVA la serviciile din turism. La începutul acestui sezon estival, cele două asociaţii au solicitat autorităţilor să ia în considerare efectele pozitive imediate pe care o asemenea măsură fiscală de reducere a cotei TVA le-ar avea asupra creşterii numărului de turişti şi a consumului de servicii turistice româneşti, ceea ce va duce implicit la creşterea contribuţiei sectorului turism în PIB.

"Reducerea cotei TVA la 9% pentru toate serviciile din turism, în cazul prestaţiilor care se desfăşoară pe teritoriul României, va face ca destinaţiile româneşti să atragă un număr mai mare de turişti români şi străini în vacanţă în România", potrivit unui comunicat al celor două asociaţii.

Corina Martin, Preşedinte Asociaţia Litoral - Delta Dunării, Preşedinte Federatia FAPT şi Vicepreşedinte ANAT, a declarat: "Salutăm această decizie, ca măsură în sprijinul turismului românesc, aşa cum am solicitat în numeroase rânduri. Considerăm că Guvernul României are obligaţia de a sprijini turismul românesc, în vederea creşterii imaginii destinaţiilor româneşti şi a sporirii competitivităţii acestora, comparativ cu alte destinaţii vecine".

Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, spune că, după reducerea TVA, hotelierii vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie. "Evaziunea fiscală va scădea şi ea, cu siguranţă", a mai spus Murad, care crede că decizia va ajuta România să concureze în turism cu alte ţări din zonă, unde TVA este sub 24%.

Vicepreşedintele ANAT Alin Burcea afirmă, la rândul său, că de anul viitor hotelurile au create premisele să scadă tarifele la pachete cu 10%: "În plus, mulţi turişti se vor întoarce să mănânce în restaurantele hotelurilor. Până acum, mai mult de jumătate din turişti mâncau la hotel doar micul dejun, care era inclus în pachet. De anul viitor, cred că numărul acestora va creşte considerabil".

Hotelierii cred că măsura va influenţa înfiinţarea de structuri all inclusive.

Marius Usturoiu, care administrează complexul all inclusive Mercur-Minerva de pe litoral şi hotelul Rozmarin din Predeal, spune: "Efectul acestei măsuri se va vedea anul viitor în piaţă. Preţurile la cazare în complexele all inclusive vor scădea cu 10% anul viitor. De asemenea, se vor consolida serviciile şi vor fi mai multe facilităţi în acelaşi preţ. În plus, hotelurile româneşti all inclusive vor deveni mai competitive la export şi vom avea mai mulţi turişti străini".

Preşedintele ANAT, Lucia Morariu, apreciază că măsura este una "istorică" pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe ţări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piaţa turistică internaţională la acest tip de pachete.

Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, spune, potrivit Mediafax, că este sceptic până când nu citeşte normele de aplicare pentru reducerea TVA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb