Lucrătorii din IT care au contribuţia la Pilonul II oprită timp 5 ani vor avea o pensie privată mai mică cu 17%, iar cei din construcţii cu 30%, a afirmat, marţi, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a României, informează agerpres.ro.
Potrivit sursei citate, "Este total trist că un milion de români nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă această oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoşi până în 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit 5 ani, până în 2028, va avea o pensie cu 17% mai mică. Este o simulare cu date conservatoare. Lucrătorul în construcţii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru că ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mică. Lucrătorul în agricultură, similar cu cel din industria alimentară, va avea o pensie privată cu aproximativ 23% mai mică. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în această perioadă", a spus Cristian Popa, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.
La rândul său, Ionuţ Dumitru, profesor universitar, Academia de Studii Economice, a declarat că România are o problemă structurală majoră în piaţa muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul ţărilor UE27 (raportat la bazinul potenţial de forţă de muncă disponibilă), transmite sursa menţionată.
Conform agerpres, "Această situaţie face ca rata de dependenţă contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar şi ca urmare a unor motivaţii fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt aşteptate să se deterioreze şi mai mult pe termen mediu şi lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III şi cele ocupaţionale să fie o necesitate stringentă pentru România", a explicat Ionuţ Dumitru.
De asemenea, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România a afirmat, potrivit sursei indicate: "Soluţia pentru asigurarea unui sistem sustenabil de pensii este conversia graduală către un sistem finanţat de pensii (Pilonii II şi III), care este în măsură să asigure atât echitate pentru contributori cât şi randamente real pozitive pentru banii astfel economisiţi de ei", a spus Adrian Codirlaşu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2023, 18:59)
banii din pensia privata sunt investiti 80% in obligatiuni de stat cu dobanzi vesnic negative. ceea ce a fost investit inainte de 2021, cand inflatia era tranzitorie si dobanzile 1%, si-au pierdut 40% din valoarea reala. pana acum. ceea ce s-a investit in 2022 cu 7% dobanda a pierdut 9% ANUL TRECUT SI INCA 3% anul asta etc. tot asa pn la pensie, cu ce ramai? o franzela si 2 lamai dupa o viata de contributie.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2023, 19:23)
de ex eu sunt la bcr pensii. in 2022 au scazut de la 29 lei unitatea la cca 26. anul asta au recuperat pana la 29. dar inflatia de 27,6 %, pe 2 ani? aia te priveste.