Populaţia din Europa de Sud-Est investeşte în locuinţe

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 18 octombrie 2007

Populaţia din Europa de Sud-Est investeşte în locuinţe

Principalul obiectiv al populaţiei din Europa de Sud-Est îl constituie investiţiile în propria locuinţă Segmentul creditelor pentru locuinţe este previzionat să crească cu 24% în perioada 2007-2009

Regiunea Europei de Sud-Est (ESE) continuă să înregistreze o creştere semnificativă, depăşind nivelurile înregistrate în Uniunea Europeană. Anul 2007 va fi un alt an de creştere economică pentru această regiune, cu PIB prognozat să atingă un nivel de +5,9%.

Creşterea are la bază consumul şi o activitate investiţională susţinută. "Consumul puternic este alimentat de dorinţa populaţiei de a atinge aceleaşi standarde de viaţă din Europa de Vest", a declarat Debora Revoltella, Economist Şef UniCredit Group pentru regiunea ECE, în cadrul Conferinţelor Euromoney din Dubrovnik.

Pentru anul acesta şi pentru anul următor, în România şi în Bulgaria se preconizează o creştere puternică, de peste 5-6%, având în vedere că ambele ţări vor profita de stimulente pozitive datorate aderării la UE. În Croaţia, creşterea economică va atinge cel mai înalt nivel anul acesta, respectiv de 5,5% şi, tendinţă care se va menţine şi pe parcursul anului 2008, în pofida unei încetiniri cauzate de măsurile recent introduse pe piaţa creditului.

Cererea internă puternică şi mediul extern favorabil au generat o performanţă dinamică atât în Serbia, cât şi în Bosnia. Cu toate acestea, durabilitatea creşterii pe termen mediu în cele două ţări depinde de evoluţia reformelor structurale. În Bosnia, forţele politice încă nu au reuşit să ajungă la un acord adecvat, în timp ce în Serbia, alegerile locale şi prezidenţiale care se apropie vor conduce la o şi mai mare întârziere în privinţa demarării unor acţiuni de implementare a reformelor structurale.

Dezechilibrele economice externe adânci la nivelul celor două ţări reprezintă încă o ameninţare în acest sens.

În întreaga regiune a Europei de Sud-Est, gospodăriile reprezintă un motor important de creştere. Populaţia îşi adaptează rapid obiceiurile de consum la standarde mai bune de viaţă.

"Consumul este marcat de creşterea rapidă a veniturilor şi de un acces mai mare la piaţa creditului. Această tendinţă este sprijinită şi de efectul de îmbogăţire generat de creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor", a mai spus Debora Revoltella. Consumul personal creşte extraordinar în ţările din ESE, stimulat de dotarea la un nivel încă scăzut a gospodăriilor cu bunuri de folosinţă îndelungată. Doar circa 30% din populaţia Europei de Sud-Est are un computer şi sub 40% din populaţie deţine un autoturism.

În acelaşi timp, gospodăriile sunt orientate tot mai mult către investiţii imobiliare; există o cerere mare pentru locuinţe finanţate prin credite ipotecare. Populaţia continuă să economisească şi îşi redirecţionează treptat capacitatea de economisire către investiţii în propria locuinţă. În Bulgaria, şi, recent, în Croaţia, apariţia unor noi fluxuri de economisire se adaugă la acumularea de avuţie (financiară şi reală).

Având în vedere comportamentul la nivel de gospodării, piaţa imobiliară în domeniul rezidenţial evidenţiază în continuare noi oportunităţi. Numărul de locuinţe în proprietate personală în ESE este mai ridicat decât media din regiunea Europei Centrale şi de Est, dar există încă potenţial de creştere a acestei pieţe, în ceea ce priveşte necesitatea sporirii calităţii locuinţelor.

Cererea puternică de locuinţe în contextul unei oferte încă reduse conduce la creşterea semnificativă a preţurilor la proprietăţi imobiliare. În majoritatea ţărilor din Europa de Sud-Est încă persistă o anumită subevaluare a preţurilor la locuinţe (preţ mediu la nivel de ţară) comparativ cu nivelul teoretic de preţ.

În ansamblu, evoluţia pieţei de proprietăţi rezidenţiale din regiunea Europei de Sud-Est indică un potenţial semnificativ pentru piaţa creditului ipotecar. "Estimăm o creştere anuală de 24% în perioada 2007-2009 pe segmentul creditului pentru locuinţe", a mai adăugat Debora Revoltella, Economist Şef în cadrul Departamentului de Cercetare Economică al UniCredit Group.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb