POROŞENKO AVERTIZEAZĂ: "Rusia ar putea cuceri Bucureştii, dacă lumea nu se solidarizează cu Ucraina"

Valentin Busuioc
Internaţional / 7 septembrie 2014

Foto: President.gov.ua

Foto: President.gov.ua

Actualizare 18:05 Norvegia infirmă că ar vrea să livreze arme Ucrainei

Norvegia nu intenţionează să livreze arme Ucrainei, a declarat, în această după-amiază, Lars Gjemble, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Oslo, informează ITAR-TASS.

Respectiva informaţie nu oglindeşte realitatea, a mai spus Gjemble: "Norvegia nu are în plan trimiterea de arme sau tehnică în Ucraina. Încercăm să aflăm de ce o asemenea informaţie a fost difuzată de partea ucraineană".

Lars Gjemble a confirmat că mai mulţi ofiţeri ai regatului vor reprezenta Norvegia în timpul viitoarelor două serii de exerciţii militare ce vor avea loc în Ucraina: "Norvegia a luat parte la astfel de exerciţii de-a lungul multor ani, iar cooperarea militară între ţările noastre nu este ceva nou".

Încă de miercuri, înainte de summitul NATO, ministrul apărării din Norvegia, Eriksen Soreide, a anunţat că doi ofiţeri ai Statului Major norvegian vor reprezenta regatul la exerciţiile Rapid Trident-2014, programate în septembrie în regiunea Liov a Ucrainei. Mai mulţi reprezentanţi ai Norvegiei vor participa, în calitate de observatori, şi la manevrele bilaterale ucraineano-americane Sea Breeze-2014.

---

Actualizare 17:23 Consilierul lui Poroşenko nominalizează ţările care vor livra arme Ucrainei

SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia îi vor trimite Ucrainei arme şi consilieri militari, a anunţat astăzi pe Facebook Iuri Luţenko, consilier al preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, citat de RIA Novosti.

Luţenko a anunţat că participanţii la summitul NATO au convenit asupra livrării de arme moderne din mai multe ţări membre ale Alianţei către Ucraina.

Anterior, preşedintele Poroşenko declarase că Alianţa Nord-Atlantică urma să adopte o declaraţie privind oferirea de ajutor militar şi tehnic pentru Kiev. Mai târziu, într-un interviu pentru BBC, Poroşenko a confirmat că unele ţări i-au promis Ucrainei arme de înaltă precizie, dar a refuzat să nominalizeze vreo ţară.

La rândul său, Aleksei Puşkov, şeful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu intenţia ţărilor NATO de a livra arme Ucrainei. Trebuie să fie precizat motivul pentru care vor fi trimise aceste arme şi împotriva cui vor fi folosite ele, a mai spus Puşkov.

---

Actualizare 13:34 Mariupol: O femeie ucisă de focuri de armă, prima victimă după armistiţiu

Trei localnici au fost răniţi, iar o femeie a fost ucisă în Mariupol ieri noapte, de tiruri de armă, fiind prima victimă după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului semnat vineri, a anunţat administraţia locală, citată de presa străină.

Municipalitatea din Mariupol menţionează că rebelii proruşi au deschis focul asupra unui punct de control la ieşirea de est din oraş şi au distrus o staţie de combustibil.

În această dimineaţă, situaţia din Mariupol era "calmă şi sub control", a mai informat primăria.

---

Actualizare 12:44 Patriarhul Kievului: "Putin, un nou Cain, posedat de Satana"

Patriarhul Filaret al Kievului, întâi-stătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, l-a calificat, ieri, pe preşedintele rus Vladimir Putin (fără a-l nominaliza) drept "noul Cain", "posedat de Satana", care a "provocat vărsarea de sânge a poporului-frate", într-o declaraţie publicată ieri pe site-ul Bisericii, informează Reuters.

În text, Preafericirea Sa vorbeşte, fără să-i menţioneze numele, despre un "lider ortodox" care "se declară frate al poporului ucrainean, dar care, prin acţiunile sale, a devenit un nou Cain care a făcut să curgă sângele fraţilor şi induce lumea în eroare, prin minciună".

În Vechiul Testament din Biblie, Cain îşi ucide fratele mai mic, Abel, apoi îşi neagă crima în faţa lui Dumnezeu.

"El spune minciuni evidente: trimite mercenari care ucid în ţara noastră, dar vorbeşte despre un < conflict intern > în care el nu este implicat; trimite în Ucraina trupele regulate subordonate lui, dar declară public că ele nu se află acolo. În timp ce Ucraina îşi îngroapă soldaţii morţi ca pe nişte eroi, ţara sa îi ingroapă pe ai ei în secret, ascunzând cauza morţii lor. Acest lider, la fel ca primul ucigaş de frate din istoria umanităţii, este posedat de Satana", continuă patriarhul.

Arhiereul le cere credincioşilor din Biserica sa "să nu se teamă de acest lider", prezicând că "sfârşitul lui este aproape".

Patriarhul Filaret este cunoscut pentru declaraţiile virulente împotriva lui Vladimir Putin şi a "duşmanului rus", încă de la anexarea Peninsulei Crimeea, în martie. Până în 1992, arhiereul a îndeplinit funcţia de mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ruse, fiind excomunicat din aceasta în 1997, la doi ani după ce devenise Patriarh al Kievului şi întregii Ucraine.

Ortodocşii din Ucraina sunt împărţiţi, în principal, în trei Biserici: una depinzând de Patriarhia Moscovei, alta de Patriarhia Kievului şi o a treia (mai mică) autocefală. Alături de cele trei, mai există comunitatea credincioşilor de rit vechi, nesubordonată vreuneia dintre bisericile de mai sus. Credincioşii de rit vechi s-au separat de Biserica Ortodoxă Rusă în1666, nemulţumiţi de reformele introduse de Patriarhul Nikon al Moscovei.

---

Actualizare 11:56 Explozii puternice la limita estică a oraşului Mariupol

Numeroase explozii puternice au fost consemnate ieri seară la est de Mariupol, oraş-port la Marea Azov, la o zi după semnarea acordului de încetare a focului, scrie AFP.

Un fum gros putea fi văzut la orizont, iar un punct de control deţinut, până în prezent, de forţele Kievului, părea a fi cuprins de flăcări, la ieşirea din oraş, conform unor jurnalişti ai AFP aflaţi în zonă.

Ieri, în timpul zilei, într-o discuţie telefonică, Petro Poroşenko şi Vladimir Putin au constatat că armistiţiul semnat vineri la Minsk este, "în general, respectat".

---

Rusia ar putea cuceri nu doar Kievul, ci şi orice alt oraş european, inclusiv capitala ţării noastre, dacă întreaga lume nu se va solidariza cu Ucraina, a declarat ieri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko într-un interviu pentru BBC.

Comentând afirmaţiile pe care liderul rus, Vladimir Putin, le-ar fi făcut într-o discuţie la telefon cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, potrivit cărora armata rusă ar putea cuceri Kievul în numai două săptămâni (dacă ar dori acest lucru), Poroşenko a afirmat: "Armata Federaţiei Ruse numără 1,2 milioane de oameni. Pe aceeaşi logică în care Federaţia Rusă poate < cuceri Kievul >, Rusia ar putea cuceri şi Varşovia, Vilnius, Riga, Bucureştii, orice alt oraş, dacă întreaga lume nu se va uni într-o atitudine solidară cu Ucraina. Dacă nu vom schimba actuala stare de lucruri, care este una tristă, chiar aşa se va întâmpla, nu există dubii".

Poroşenko a mai punctat că este pentru prima dată când ţările membre ale NATO i-au propus Kievului furnizarea de arme de înalte precizie, nu pentru victoria Ucrainei în războiul din estul ţării, ci pentru a crea, pe teritoriul ucrainean, un sistem de securitate european.

"Acesta nu este doar războiul Ucrainei. Nimeni nu-şi face iluzii că soldaţii NATO ar putea, cel puţin teoretic, să lupte pe teritoriul Ucrainei, apărând democraţia şi securitatea ucrainene. Noi mizăm pe forţele proprii, dar avem nevoie vitală de ajutor financiar şi de tehnică militară", a subliniat liderul de la Kiev.

Întrebat ce ţări i-au oferit Ucrainei armament, Petro Poroşenko a răspuns: "Aceasta este o informaţie confidenţială".

Premierul Slovaciei: "Conflictul din Ucraina, o bătălie politică Rusia-SUA"

Conflictul ucrainean este, în realitate, "o bătălie geopolitică" între Rusia şi Statele Unite ale Americii, o situaţie care afectează ţări mici, precum Slovacia, susţine premierul de la Bratislava, Robert Fico, citat de AFP.

Oficialul, cunoscut pentru ostilitatea sa faţă de sancţiunile europene impuse Moscovei, a explicat: "Este vorba despre o bătălie geopolitică între SUA şi Federaţia Rusă pentru a avea influenţă asupra Ucrainei, bătălie la care a luat parte şi Uniunea Europeană. Diverse state mici, precum Slovacia, suferă din cauza acestor bătălii geopolitice".

Totuşi, prim-ministrul a salutat acordul de încetare a focului dintre Kiev şi separatiştii proruşi, ocazie cu care şeful Executivului slovac a pledat pentru respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei: "Singura cale pentru soluţionarea crizei este un acord între cetăţenii Ucrainei de etnie rusă şi ucraineni, care să permită coabitarea lor, respectându-se suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Premierul Slovaciei (ţară membră UE din 2004 şi vecină Ucrainei) a subliniat poziţia sa negativă faţă de sancţiunile economice vizând Rusia: "Noi considerăm că sancţiunile sunt contraproductive, ele nefiind în măsură să rezolve situaţia din Ucraina. Sancţiunile nu rezolvă nimic. Este eronat să credem că ele pot schimba ceva în ceea ce priveşte securitatea Ucrainei".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. slovacul are dreptate

    1. Porosenco este un smecher(crede el) Putin a fost ingaduitor cuei.Brejnev a ocupat Praga in 24h.Cu Bucurestiul ar fi mai complicat, nu numai ca suntem sub umbrella N.A.T.O,dar stim sa si ne batem.Cei mai batrani (ucraineni si rusi ) isi aduc aminte de batalia pentru Odesa.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb