Poroşenko: "Înţelegerea de la Minsk este în mare pericol iar Rusia şi-a intensificat ofensiva"

Internaţional / 14 februarie 2015

sursa foto:Twitter/@GeoffPyatt

sursa foto:Twitter/@GeoffPyatt

Marea Britanie a livrat 20 de blindate Ucrainei şi va mai trimite 55

----------

Actualizare 17:45 Ambasadorul SUA la Kiev: "Separatiştii proruşi au mai mult armament decât unele state NATO"

Separatiştii proruşi din Ucraina au deja mai mult armament decât armatele unor ţări membre NATO, iar Rusia se pregăteşte să trimită şi mai mult, a acuzat ieri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, postând pe contul său de Twitter imagini prin satelit care indică, susţine diplomatul american, prezenţa forţelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Acesta a publicat pe Twitter imagini preluate din satelit care ar arată că Rusia s-a alăturat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei într-un asalt total asupra armatei ucrainene în timpul rămas până la intrarea în vigoare a armistiţiului agreat joi la Minsk.

Separatiştii proruşi din Ucraina au deja mai mult armament decât armatele unor ţări membre NATO, iar Rusia se pregăteşte să trimită şi mai mult, a acuzat ieri ambasadorul american la Kiev Geoffrey Pyatt, într-un mesaj postat pe contul de Twitter, transmite agenţia Ukrinform.

"Separatiştii au acum o forţă armata - cu tancuri, vehicule armate, artilerie grea şi sisteme de rachete - mai mare decât unele ţări NATO şi europene", a scris Pyatt.

În trei imagini prin satelit postate pe Twitter de către ambasadorul american în Ucraina Geoffrey Pyatt, apar imagini de la sol gri, urme pe zăpadă şi coloane de fum. Imaginile nu fac altceva decât să repete acuzaţiile formulate ieri de către purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat Jennifer Psaki, potrivit cărora Washingtonul era "convins că acestea sunt sisteme militare ruseşti, nu separatiste".

Într-una dintre imagini sunt indicate patru rânduri de piese de artilerie remorcate şi unul de piese de artilerie autopropulsate, la nord-est de Debalţeve. Altă imagine arată ceea ce Pyatt afirmă că sunt sisteme de apărare antiaeriană, iar în a treia apar coloane de fum negru şi gros de la ceea ambasadorul prezintă drept "mobilizarea unui lansator rusesc de rachete multiple" lângă Şahtar.

-----------

Petro Poroşenko a avertizat că armistiţiul care urmează să intre în vigoare la noapte este în "mare pericol", din cauza confruntărilor armate intense din estul Ucrainei, acuzând Rusia că şi-a "intensificat semnificativ" ofensiva, transmite BBC.

"După ceea ce am realizat la Minsk, nu este vorba doar despre bombardarea unor ucraineni şi cartiere locuite, ci este vorba despre un atac asupra rezultatelor noastre de la Minsk, fără explicaţii", a declarat ieri Poroşenko, potrivit Mediafax.

"Din nefericire, după (negocierile de la - n.r.) Minsk, operaţiunile ofensive ale Rusiei s-au intensificat", a acuzat el, adăugând că Kievul "este convins că rezultatele de la Minsk se află într-un mare pericol".

Statele Unite s-au declarat, de asemenea, foarte îngrijorate de informaţii potrivit cărora armament greu este adus, peste frontiera cu Rusia, în regiunea de conflict din estul Ucrainei

Bombardamente se auzeau în această dimineaţă în regiunea separatistă prorusă Doneţk.

De asemenea, confruntări continuau să aibă loc la Debalţeve, o localitate strategică aflată sub controlul forţelor guvernamentale ucrainene şi situată între zone aflate sub controlul insurgenţilor proruşi.

Peste 12 civili au fost ucişi ieri în bombardamente care au avut loc în estul ţării. Militarii ucraineni şi rebelii din Doneţk şi Lugansk se acuză reciproc de atacarea unor zone locuite.

Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească mâine, într-o şedinţă de urgenţă, pentru a discuta despre implementarea armistiţiului semnat joi la Minsk.

Preşedinţii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi cancelarul Germaniei - care au semnat documentul final al summitului de joi de a Minsk - urmează să păstreze legătura telefonic, în acest weekend, pe tema situaţiei din Ucraina

În pofida apropierii termenului intrării în vigoare a armistiţiului - mâine la ora locală 00:00 - confruntările armate par să nu dea semne că s-ar opri, potrivit unor jurnalişti de la faţa locului.

Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Petro Mehed a declarat că rebelii vor să-şi "ridice steagul" la Debalţeve şi la Mariupol înainte de miezul nopţii.

"Ucraina se confruntă cu o escaladare şi adoptă toate măsurile, pentru a putea fi capabilă să răspundă", le-a declarat el unor reporteri.

Un lot de 20 de vehicule blindate britanice de tip Saxon a fost livrat Ucrainei, iar restul de 55 de vehicule urmează să sosească în ţară în curând, a anunţat secretarul Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare Oleksandr Turcinov, relatează Unian, citat de Mediafax.

"Aceste vehicule au fost obţinute fără armament. Ele vor fi echipate cu armament fabricat în Ucraina şi vor asigura o acoperire eficientă împotriva focului Gărzii Naţionale sau altor unităţi cărora le vor fi livrate", a declarat Turcinov ieri.

După testare, vehiculele blindate vor "intra imediat în serviciul militarilor" ucraineni, a subliniat el.

Primul adjunct al directorului companiei de stat Ukroboronprom Serghii Pinkas a anunţat la începutul lui decembrie că Ministerul ucrainean al Apărării a achiziţionat 75 de vehicule blindate uşoare de la compania britanică Saxon, în valoare de 3,8 milioane de dolari.

El preciza că vehiculele britanice Saxon reprezintă o alternativă "accesibilă ca preţ" la tehnologia depăşită aflată în prezent în serviciul armatei ucrainene, adăugând că ele urmează să fie modernizate pentru a oferi protecţia de care au nevoie militarii ucraineni în timpul misiunilor în zona de luptă din estul ţării.

Vehiculele blindate de tip Saxon au fost dezvoltate la începutul anilor '70 ca "taxiuri de luptă" ieftine dar eficiente pentru forţe de securitate aflate în misiuni. Ele sunt utilizate în prezent în mai multe ţări, inclusiv în Oman, Bahrain, Malaysia şi Nigeria.

Două persoane au fost ucise ieri în bombardamente rebele asupra unei cafenele din Şcastia, lângă Lugansk, dar şi un băiat lângă o şcoală din Artemivsk, o localitate de lângă Debalţeve, au anunţat autorităţile regionale ucrainene.

La rândul lor, rebelii au anunţat că cel puţin şase persoane au fost ucise în bombardamente ale forţelor guvernamentale la Doneţk şi Horlivka.

De asemenea, forţele guvernamentale au declanşat o ofensivă în zona portului Mariupol, situat între zonele controlate de către rebelii proruşi în Donbas şi Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în martie.

Noua intensificare a confruntărilor armate alimentează temerile că înţelegerea de joi de la Minsk ar putea putea să fie abandonată înaintea intrării în vigoare a armistiţiului.

Însă grupul însărcinat cu monitorizarea armistiţiului s-a declarat optimist, în pofida "confruntărilor destul de serioase" de ieri.

"Noi credem că Acordurile de la Minsk sunt singura foaie de parcurs către o încetare de durată a focului", a declarat pentru BBC Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE.

Pe de altă parte, Marea Britanie a livrat Ucrainei un lot de vehicule blindate, a confirmat Ministerul britanic al Apărării. Londra a precizat că este vorba despre vehicule scoase din serviciu, neînarmate şi care nu sunt dotate cu echipament letal.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Iată cum intrăm și noi, alături de rasiștii ucrainieni, în istorie. Preluat de pe BBC. Bursa, ați putea face o știre din asta.

     

    The renaming of a piazza in a small Italian town has caused a diplomatic incident, it seems. 

    "Redenumirea unei piețe într-un oraş Italian a provocat un incident diplomatic, se pare." 

     

    "Piaţa din Ceriano Laghetto, în provincia de Nord din Lombardia, de acum se numeşte "Martirii din Odessa" în memoria oamenilor ucişi în timpul a două incidente separate în oraşul ucrainean. Primul a fost un masacru de evrei în octombrie 1941, dar, de asemenea, este numit pentru separatiştii pro-rus, care au murit în timpul ciocnirilor cu suporterii Guvernului ucrainean în mai 2014, spune primarul Dante Cattaneo, de la partidul Liga Nordului, Il Fatto Quotdiano. Mai mult de 30 de persoane au fost ucise într-un incendiu după ce aparent s-au baricadat ei înşişi în clădirea administrației guvernului în oraş." 

     

    "Redenumirea pieței - care este folosit ca un parc auto - a înfuriat pe Ambasadorul Ucrainei la Roma, Yevhen Perelygin. Într-o scrisoare către prefectul regiunii, el cere ca decizia să fie revocată, spunând că evenimentele din mai 2014 sunt încă neclare. El a sugerat, de asemenea, într-un interviu că decizia locală a fost "manipulată de forţele politice care susţin iniţiativa Rusă" din Ucraina, ceva primarul respinge. Domnul Cattaneo pare a fi sfidător, în ciuda unei cereri venite de la autoritatea regională din Italia pentru a anula modificarea şi spune ca în Italia nu ar trebui să fie permis amestecul străin în luarea deciziilor. "Piazza pentru martirii din Odessa este şi va rămâne", a declarat. "În Ceriano există o autoritate locală a ales în mod democratic. Nu este Ucraina."" 

    Iată că am intrat și noi în conștiința locuitorilor din acel oraș. Autorii unui martiriu în 1941. În aceeași categorie cu xenofobii ucrainieni (pe alocuri chiar naziști). 

    Și ucrainienii scapă de condamnări pentru crime de război.

     

    Rușii au cumpărat un ziarist de la Financial Times. Este inacceptabil ca un ziar atât de pro-politica-americană (și CIA) să scrie despre războiul împotriva civililor. 

     

    Articolul se cheamă "School lessons and shelling forge new identity in east Ukraine" 

     

    "Lecțiile la școală și bombardamentele consolidează o nouă identitate în estul Ucrainei" 

     

    "După un asediu de luni de zile, care a distrus infrastructura locală, și a lăsat populația în bătăile aproape constante ale artileriei, un nou sentiment de identitate regională se naște în Donetsk. Deși o parte din ea se transmite prin inițiative de sus în jos, cum ar fi clasa doamnei Prussova, mare parte din identitate a venit din cauza bombardamentului armatei ucrainene , care a transformat mulți localnici anterior pro-ucraineni în opozanți ai Kievului. 

     

    O altă sursă de furie pentru multi a fost un discurs din octombrie al președintelui Petro Poroșenko al Ucrainei, în care a declarat că cetățenii regiunii vor suferi pentru acțiunile liderilor rebeli. "Copiii noștri vor merge la școală și grădiniță, și ai lor vor sta în beci!", A declarat, fluturând un deget." 

     

    ""Ca un student, ca viitoarea generatie, am fost pentru o Ucraină unită. Am crezut într-adevăr în Poroșenko ", a spus Yekaterina, un student în vârstă de 20 de ani de la Universitatea Națională Donețk. În timp ce familia ei a fugit de partea ucraineană în timpul verii, au fost forțați să se întoarcă la Donetsk în luna septembrie, după ce au rămas fără bani. Însă apoi sentimentele ei s-au schimbat. 

     

    "Ne-am gandit că [domnul Poroșenko] va veni la Donetsk, dar el nu a venit o dată", a spus ea. Ea a respins pretențiile cum că localnicii au fost spalati pe creier de conducerea rebelă din Donetsk și de televiziunea rusă. "Nu trebuie să fi un soldat pentru a înțelege din ce direcție vine focul de artilerie. Noi avem acces la internet. Nu suntem în epoca de piatră. Nu suntem zombi" a spus ea" 

    Articolul continuă cu alte mărturii. Localnicii se întorc și nu au deloc sentimente bune față de Kiev. Nici nu mă mir dacă mă gândesc că în Kiev, propaganda de război (care nu mai ține deloc acum în restul Ucrainei deoarece doar 20-30% dintre chemările la arme pentru recruți sunt efectuate - recruții fug în toate direcțiile - Polonia sau Rusia) tipărea afișe care chemau la stârpirea "gândacilor" din est și împingerea lor la loc în pământ. Halal țară. 

    1. Nu trebuie să fii un soldat pentru a înțelege din ce direcție vine focul de artilerie.

      Ba da pentru ca altfel vorbesti ca ambasadorul ala prin poze si lumea vede ce varza de doi lei ai in cap !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb