Porturile Georgiei la Marea Neagră rămân fără petrol

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august 2008

Porturile georgiene la Marea Neagră rămân fără ţiţei şi produse petroliere, în condiţiile în care trupele armatei ruseşti blochează liniile de cale ferată de lângă oraşul Haşuri, susţin agenţii locali de transport, citaţi de presa străină.

Vako Kavzharadze, agent al "TeRo Co." Ltd., care activează în portul georgian Batumi, a declarat că circulaţia feroviară va fi reluată, probabil, în trei sau patru zile.

BP Plc., compania naţională de petrol din Azerbaidjan şi alţi exportatori au oprit livrările pe calea ferată prin Georgia, către Marea Neagră, după ce un pod feroviar a fost dărâmat la data de 16 august, lângă satul Grakali. Kavzharadze a menţionat că a fost creat un pod alternativ, însă trupele ruseşti blochează calea ferată de lângă oraşul Haşuri, la aproximativ 100 de kilometri de Tbilisi.

Anatoli Nogovitsin, adjunc­tul Marelui Stat Major al Rusiei, a negat implicarea militarilor în acţiunile de blocare a căilor ferate şi de atac asupra podului. Nogovitsin a spus: "De ce am bloca linia ferată? Noi nu am făcut aşa ceva".

Două conducte principale pentru transportul ţiţeiului azer rămân închise din cauza conflictului din Georgia. Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transportă ţiţei din Azerbaidjan către zona mediteraneană, a fost închisă din cauza unui incendiu, iar conducta Baku-Supsa (Azerbaidjan- Georgia) a fost închisă din cauza temerilor referitoare la securitate. Aceasta din urmă va deveni din nou operaţională săptămâna viitoare.

Azerbaidjanul exportă între 50.000 şi 70.000 de barili de petrol pe zi pe calea ferată din Georgia.

Preţul petrolului - 116 dolari/baril

Preţul ţiţeiului brut a crescut ieri dimineaţă, la New York, în aşteptarea raportului oficial privind situaţia stocurilor de benzină. Cotaţia petrolului cu livrare în septembrie a fost de 116,87 dolari/baril la New York Mercantile Exchange, în creştere cu 2,34 dolari (2%).

Analiştii aşteptau ca stocurile de benzină să scadă cu 3 milioane de barili în săptămâna 11-15 august, la 202,8 milioane de barili.

"Goldman Sachs Group" Inc. aşteaptă ca preţul petrolului brut să revină la 149 de dolari/baril la finele anului, din cauza problemelor de pe segmentul livrărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb