Ministrul pentru Europa al Scoţiei, Jenny Gilruth, a cerut guvernului de la Londra să prelungească termenul-limită până la care cetăţenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie pot depune cerere pentru un statut de rezident în Regatul Unit, transmite astăzi dpa, conform Agerpres.
Termenul-limită actual pentru depunerea de cereri în sistemul de înregistrare a cetăţenilor UE în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme, EUSS) este 30 iunie.
Ministrul Jenny Gilruth spune că mii de persoane eligibile în Scoţia nu au depus încă cerere şi că există riscul ca vieţile ''să le fie date peste cap''.
Obţinerea acestui stat le-ar permite să continue să trăiască şi să muncească în Marea Britanie, odată ce perioada de tranziţie post-Brexit şi de liberă circulaţie s-a încheiat.
''Riscurile pentru cetăţenii UE care nu depun cerere în EUSS până la termenul de 30 iunie vor fi radicale - ei nu vor mai putea să lucreze, să studieze, să solicite prestaţii sociale, să conducă o maşină sau să-şi deschidă un cont bancar. Pe scurt, vieţile le vor fi date peste cap'', a punctat Jenny Gilruth.
''Ştim că mii de cetăţeni eligibili care trăiesc în această ţară încă nu au depus cerere - solicit, de aceea, guvernului Marii Britanii să prelungească termenul de 30 iunie''.
''În opinia mea, aceasta este o cale simplă şi practică de a evita un nou scandal Windrush'', a adăugat ea.
''Guvernul Scoţiei este disponibil să facă tot ce poate pentru a-i ajuta pe cetăţenii care nu depun cerere, iar mesajul meu pentru toţi cei din UE care trăiesc şi muncesc aici rămâne acesta: Scoţia este casa voastră, noi suntem familia voastră şi vrem să rămâneţi aici cu noi''.
''Dar, până când guvernul Marii Britanii extinde termenul-limită pentru EUSS, trebuie, din nefericire, să reiterez că rămâne critic ca toţi cetăţenii UE să depună o cerere până la 30 iunie 2021'', a subliniat ministrul scoţian.
Cele mai recente cifre arată că au fost depuse 5,4 milioane de cereri pentru un statut de rezident în Marea Britanie, din care 4,9 milioane au fost aprobate, transmite Agerpres.
Până la 30 aprilie, erau depuse 4,88 milioane de cereri din Anglia, 268.500 din Scoţia, 89.800 din Ţara Galilor şi 88.600 din Irlanda de Nord.
La începutul acestei luni, Ministerul de Interne de la Londra a lansat o campanie de informare pentru a-i îndemna pe cetăţenii UE care trăiesc în Marea Britanie să depună cerere pentru un statut de rezident cât mai curând posibil.