"UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, va fi nevoită să obţină circa 6 miliarde euro (8,7 miliarde dolari) ca să se alinieze la condiţiile mai stricte privind rata adecvării capitalului, spun analiştii citaţi de agenţia Bloomberg.
"UniCredit", singura bancă italiană inclusă în testele de stres ale Uniunii Europene care nu a anunţat încă vreo emisiune de acţiuni, va aproba, probabil, o majorare de capital de 6 miliarde euro în 2011, conform Bloomberg.
Directorul executiv al "UniCredit", Federico Ghizzoni, care va prezenta un nou plan de afaceri pentru bancă până la finele anului, a declarat, în mai multe rânduri, că instituţia are o rată de adecvare a capitalului suficientă pentru alinierea la noile reglementări Basel III anunţate până în prezent.
"UniCredit" îşi analizează strategia pentru creşterea profitabilităţii, după ce, anul trecut, în conducerea instituţiei au avut loc unele schimbări: Ghizzoni a preluat postul de director executiv după demisia lui Alessandro Profumo.
"Reglementările Basel III pot crea probleme uriaşe. Sunt de acord cu reguli mai stricte, dar problema este că investitorii se aşteaptă ca băncile să aibă de acum niveluri ale capitalului cerute de autorităţi pentru 2019", a spus, recent, Ghizzoni.
"UniCredit ar putea fi considerată o instituţie de credit de importanţă sistemică şi i s-ar putea cere o rată de adecvare a capitalului similară celei a Intesa Sanpaolo. Asta înseamnă că ar fi necesară o majorare a capitalului cu 6-7 miliarde euro", a afirmat Paola Sabbione, analist în cadrul "Deutsche Bank".
Potrivit spuselor lui Ghizzoni, "UniCredit" aşteaptă, încă, să vadă dacă este considerată instituţie financiară de importanţă sistemică şi care sunt cerinţele pentru astfel de bănci.
"UniCredit" şi-a majorat cu 56% profitul în primul trimestru din acest an, la 810 milioane de euro, în timp ce rata de adecvare a capitalului a crescut la 9,06% în martie, de la 8,58% la sfârşitul lunii decembrie.
Comitetul Basel pentru supraveghere bancară a aprobat, anul trecut, reguli preliminare mai stricte pentru bănci, care trebuie să deţină capital echivalent cu 7% din active până la sfârşitul anului 2018. Comitetul Basel discută, de asemenea, ca instituţiile financiare considerate de importanţă sistemică să fie obligate să aibă capital de rezervă echivalent cu 3% din active, evaluate în funcţie de risc.