Economia germană a înregistrat, anul trecut, cel mai lent ritm de creştere de după criza datoriilor din zona euro, din cauza frânării exporturilor, care a fost doar parţial compensată de cererea internă solidă, a previzionat luni Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters, conform Agerpres.
Germania, cea mai mare putere europeană, s-a confruntat anul trecut cu efectele încetinirii economiei Chinei şi ale războiului comercial iniţiat de administraţia preşedintelui american Donald Trump.
Bundesbank previzionează că PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,6% anul trecut, ceea ce ar putea fi cel mai rău an din 2013, când zona euro începea să iasă din criza datoriilor.
În sectorul industriei, punctul forte al Germaniei în ultimii ani, "declinul a fost semnificativ, într-o gamă largă de sectoare" deoarece exporturile şi inves-tiţiile s-au deteriorat. În schimb, sectorul serviciilor şi cel al construcţiilor şi-au continuat creşterea, se arată în raportul Bundesbank.
În noiembrie anul trecut, Bundesbank estima că nu există motive de teamă privind o eventuală recesiune în Germania. Cea mai mare economie europeană a evitat la limită, anul trecut, intrarea în recesiune - definită tehnic ca două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut -, graţie unui avans de 0,1% în perioada iulie-septembrie 2019. Aceasta după ce în trimestrul al doilea economia germană s-a contractat cu 0,2%.