"Royal Dutch Shell" Plc, cea mai mare companie petrolieră din Europa, a luat în calcul lansarea unei oferte pentru preluarea BP Plc - numărul doi european în domeniu, în perioada în care aceasta din urmă trecea prin criza generată de dezastrul ecologic pe care l-a provocat în Golful Mexic, anunţă Daily Mail, citând surse anonime.
Conform publicaţiei britanice, "Shell" încă este interesată să fuzioneze cu BP. Dar, Daily Mail scrie că viitorul unei oferte "Shell" pentru BP nu este sigur, fiind posibil ca aceasta să apară doar dacă o altă companie petrolieră va lansa o propunere pentru BP.
Mark Salt, purtător de cuvânt al BP, a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la această informaţie, la fel şi reprezentanţii "Shell".
Dacă cele două companii petroliere îşi vor uni activele, va lua naştere un grup cu o capitalizare de piaţă de circa 350 miliarde dolari, cu 25 de miliarde dolari mai mică decât cea a "Exxon Mobil" Corp., cel mai mare producător american de ţiţei.
BP a raportat, pentru trimestrul al treilea din 2010, un profit net de 1,785 miliarde dolari, după pierderi record de 16,9 miliarde dolari în trimestrul al doilea. Pierderile din perioada aprilie - iunie sunt cele mai mari înregistrate vreodată, într-un singur trimestru, de o companie britanică şi reflectă provizioanele constituite pentru acoperirea costurilor catastrofei ecologice. În trimestrul al treilea din 2009, BP a avut un profit net de 5,336 miliarde dolari.
În intervalul iulie - septembrie 2010, producătorul britanic de petrol şi-a constituit provizioane suplimentare de 7,7 miliarde dolari pentru acoperirea costurilor accidentului.
La rândul său, "Royal Dutch Shell" a raportat profituri peste aşteptări pentru trimestrul al treilea din 2010, datorită sporirii cu 22% a vânzărilor de gaze naturale lichefiate (GNL).
Dacă se exclud unele cheltuieli speciale şi modificările valorii stocurilor, "Shell" a avut un profit de 4,9 miliarde dolari în trimestrul al treilea, în timp ce analiştii preconizau 4,3 miliarde dolari. Câştigul net a fost de 3,46 miliarde dolari, comparativ cu 3,25 miliarde în trimestrul al treilea din 2009.
Volumul vânzărilor de GNL a ajuns la 4,26 milioane de tone în intervalul menţionat.