Profiturile băncilor americane au fost, în trimestrul al treilea din 2020, semnificativ mai mari decât în prima jumătate a anului curent, deşi rezultatele industriei de profil au rămas în urma nivelurilor atinse în 2019, conform datelor Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC - agenţia care garantează depozitele americanilor).
FDIC a anunţat, săptămâna aceasta, că profitul înregistrat de industria bancară din SUA a sporit cu 173% în perioada iulie-septembrie 2020, comparativ cu trimestrul precedent, la 51,2 miliarde de dolari. Creşterea considerabilă a profiturilor în perioada iulie-septembrie 2020 s-a datorat în mare parte băncilor care au încetinit procesul agresiv de constituire a provizioanelor.
Amintim că, în trimestrul al doilea din anul curent, industria bancară din SUA şi-a diminuat cu 70% profiturile faţă de acelaşi interval din 2019, în condiţiile în care instituţiile de credit au fost afectate, în primele două trimestre, de o acţiune masivă de constituire de provizioane (de miliarde de dolari) ca să poată acoperi pierderile viitoare generate de efectele pandemiei de Covid-19.
FDIC notează că nivelul profiturilor obţinute de băncile americane în trimestrul al treilea din 2020 este cu 10,7% mai mic decât cel din intervalul similar al lui 2019. Potrivit FDIC, aproximativ 50% dintre băncile americane au raportat profituri în scădere pentru trimestrul al treilea, faţă de anul anterior.
În situaţia menţionată, preşedintele FDIC, Jelena McWilliams, declară: "Industria bancară din SUA rămâne bine capitalizată, cu lichidităţi mari şi, până în prezent, a suportat efectele economice ale pandemiei. Provizioanele mai mici din trimestrul al treilea reflectă îmbunătăţirea situaţiei economice şi o aşteptare generală din partea sectorului bancar de stabilizare a performanţei viitoare a portofoliului de credite".
Noile date anunţate de FDIC sugerează o anumită revenire la normalitate a băncilor americane după o primă jumătate tumultuoasă a anului curent, când profiturile acestora a scăzut cu 70%.
• Provizioanele constituite de băncile americane în trimestrul al treilea au scăzut cu 76,8% faţă de trimestrul al doilea
Conform FDIC, provizioanele pe care şi le-au pus deoparte băncile americane în trimestrul al treilea din 2020 pentru pierderi din credite s-au diminuat cu 76,8% faţă de trimestrul al doilea.
Amintim că JPMorgan Chase & Co., cea mai mare bancă din SUA după valoarea activelor, şi-a constituit provizioane de 8,9 miliarde de dolari în trimestrul al doilea pentru pierderile preconizate din împrumuturile care nu vor putea fi rambursate de clienţi din cauza problemelor financiare generate de pandemia de Covid-19. La rândul său, Citigroup Inc. a raportat provizioane de circa 8 miliarde de dolari pentru perioada menţionată, iar Wells Fargo & Co. - de 8,4 miliarde de dolari. Banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. a anunţat provizioane de 1,59 miliarde de dolari pentru pierderile potenţiale din credite, iar gigantul Bank of America Corp. - de 4 miliarde de dolari. Banca de investiţii Morgan Stanley şi-a constituit provizioane de 239 milioane de dolari în trimestrul al doilea, pentru pierderile potenţiale din creditele neperformante.
În trimestrul al treilea, JPMorgan Chase & Co. şi-a constituit provizioane de numai 611 milioane de dolari pentru pierderile din credite, iar Citigroup - de 2,26 miliarde de dolari. Wells Fargo & Co. a anunţat provizioane de 769 de milioane de dolari pentru trimestrul al treilea, Goldman Sachs Group - de 278 milioane de dolari, Bank of America - de 1,4 miliarde de dolari, iar Morgan Stanley - de 111 milioane de dolari.
Datele oficiale arată, însă, că încă au existat unele semne de potenţiale probleme, întrucât ponderea băncilor americane neprofitabile a crescut la 4,7% din total în trimestrul al treilea, iar soldurile creditelor cu întârzieri la plată s-au majorat cu 7,9%.
FDIC a mai raportat că explozia depozitelor bancare pare să fi încetinit. Incertitudinea provocată de pandemie a determinat companiile şi persoanele fizice din SUA să depună peste două trilioane de dolari în bănci în prima jumătate a anului, însă soldurile totale ale depozitelor au crescut cu doar 156 de miliarde de dolari în al treilea trimestru, conform FDIC.
• Venitul net din dobânzi realizat de băncile din SUA a scăzut cu 7,2%, în ritm anual
Dobânzile obţinute de băncile americane din împrumuturi şi alte active, sau venitul net realizat din dobânzi, au scăzut cu 7,2% în ritm anual, la 129 de miliarde de dolari, comparativ cu trimestrul anterior, potrivit FDIC.
Aceleaşi date arată că marja netă a dobânzii a scăzut la 2,68% - un nivel minim record de când FDIC a început să raporteze, în 1986. Această marjă, care reprezintă diferenţa dintre dobânzile colectate de bănci din surse precum împrumuturile, şi dobânzile pe care acestea le plătesc deponenţilor a scăzut cu 68 de puncte de bază faţă de anul anterior.
• Profit de peste 9 miliarde de dolari pentru gigantul JPMorgan Chase
JPMorgan Chase & Co. a obţinut, în trimestrul al treilea din 2020, un profit net de 9,44 miliarde de dolari, la venituri nete de 29,1 miliarde de dolari. În perioada similară din 2019, cea mai mare bancă americană a consemnat un câştig de 9,1 miliarde de dolari,
la venituri de 29,3 miliarde de dolari.
Citigroup a raportat, pentru aceeaşi perioadă, un profit de 3,23 miliarde de dolari, în scădere cu 34% faţă de cel din intervalul similar al lui 2019: 4,91 miliarde de dolari. Veniturile băncii au atins 20,12 miliarde de dolari, mai mici cu 7% faţă de anul anterior.
Wells Fargo & Co. a obţinut un câştig net de 4,1 miliarde de dolari în perioada iulie-septembrie 2020, faţă de 3,34 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2019. Veniturile băncii au scăzut la 19,6 miliarde de dolari, de la 20,9 miliarde de dolari în anul precedent.
Goldman Sachs a avut un profit net de 3,48 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din anul curent, faţă de 1,79 miliarde de dolari în acelaşi interval din 2019. Veniturile băncii de investiţii au atins 10,78 miliarde de dolari, comparativ cu 8,32 miliarde de dolari în trimestrul al treilea din 2019.
Bank of America a anunţat un câştig net de 4,9 miliarde de dolari, cu 16% mai mic faţă de anul anterior, la vânzări de 20,45 miliarde de dolari, care s-au redus cu 11% comparativ cu 2019.
Profitul obţinut de Morgan Stanley în trimestrul al treilea din 2020 a atins 2,60 miliarde de dolari, mai mare cu 26% faţă de intervalul similar din 2019, iar veniturile au sporit cu 17%, la 11,7 miliarde de dolari.
• Băncile americane nu se grăbesc să reia lucrul la birou
Pe măsură ce rata noilor infectări cu coronavirus a crescut în SUA, JPMorgan Chase, Wells Fargo, US Bancorp şi M&T Bank au decis să amâne din nou datele-ţintă pentru redeschiderea birourilor lor la scară largă.
Fifth Third Bancorp, care a început să aducă înapoi la birou mii de angajaţi la jumătatea lunii octombrie, a oprit aceste planuri cu numai două săptămâni mai târziu, din cauza creşterii cazurilor de Covid-19 în statele unde este prezentă.
Băncile americane care au considerat toamna drept termen pentru revenirea la lucru renunţă acum la rechemarea salariaţilor cel puţin până în primăvara anului viitor, conform declaraţiilor lui Pieter van den Berg, director general şi partener al Boston Consulting Group.
În primele luni de la declanşarea pandemiei, peste 85% din forţa de muncă a Bank of America şi-a mutat lucrul la domiciliu. La Citigroup, aproape 90% au trecut la lucrul de acasă, la fel 75% dintre salaiaţii Wells Fargo, potrivit American Banker.
JPMorgan s-a numărat printre primele societăţi din industrie care şi-a chemat angajaţii înapoi la birou, dar câteva zile mai târziu a trebuit să trimită o parte dintre aceştia acasă, după ce un salariat a fost testat pozitiv pentru Covid-19. La jumătatea lunii noiembrie, banca a decis că actuala schemă de lucru la distanţă va fi în vigoare până la sfârşitul primului trimestru, posibil până la jumătatea anului viitor. Şi Wells Fargo a informat că politica sa de lucru de la domiciliu va rămâne în vigoare cel puţin până la 1 februarie 2021. Totodată U.S. Bancorp din Minneapolis a informat că angajaţii săi vor reveni la lucru cel mai devreme în al doilea trimestru al lui 2021.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.12.2020, 09:36)
Corectare!
Bancile (care? comerciale, locale...?) cu ajutorul Bancilor Centrale au reusit sa isi regleze balantele bancare.
Prin injectii directe si cumparari de toxicitati din partea Bancilor centrale (fed, bec,etc) au reusit sa regleze balantele.
Daca baca1 : activ 100 si pasiv 120 = balanta - 20
Daca fed: activ “infinit” si pasiv (etc detinut) = balanta “infinita”
Fed emite in repo (swap) sau in ruta directa prin FIMA si cumpara toxicitatea bancii 1 pe care alte banci nu doreau sa cumpere.
expresia banca 1: activ 100 pasiv 120 > vinde sau cere sa curete 40 din pasiv sub etc forma (vinde securitati sau etc swap forme contractuale); daca nu reuseste intervine banca centrala si cumpara; unde 100 active si 120-40=80 => balanta finala +20
expresia este una simpla in realitate in dinanciar este mult mai complex de atat; dar cine intelege declaratiile financiare si balantele intelege ideea.
Atat timp cat la nivel global bancile au restrans sediile bancare si creditarea (conform MBA cele mai putine credite au fost date la nivel global in piata reala , ca in anul 87) profiturile nu sunt profituri reale generate ci profituri recuperate prin curatari de balante pri etc forme de injectari din partea guvernelor si a bancii centrale.
Relatie de cauzalitate!
2. fără titlu
(mesaj trimis de jany în data de 03.12.2020, 16:34)
tari stirile din mass media, cind oamenii si pierd locurile de munca si nu mai au cu ce plati creditele profiturile bancilor cresc.....tare ba machine lerning, te ai defectat.