Guvernul german va acorda un împrumut constructorului auto "Opel", filiala companiei americane "General Motors" Corp., ca să ajute societatea să supravieţuiască în condiţiile crizei financiare, care a generat reducerea vânzărilor, informează Financial Times Deutschland.
Potrivit cotidianului, "Opel" se confruntă cu serioase dificultăţi financiare, iar soarta celor 25.000 de angajaţi din Germania este incertă.
Până acum, executivul de la Berlin doar a evocat posibilitatea acordării, în anumite condiţii, a garanţiilor pentru sprijinul companiei auto germane, după ce "General Motors" a solicitat statului american ajutor financiar în vederea evitării falimentului.
Agenţia Reuters informa, luni, că guvernul german s-a distanţat de vreun angajament faţă de viitorul "Opel", declarând că va aştepta un plan de afaceri înainte să ia în calcul acordarea de garanţii.
Armin Schild, membru al consiliului de supraveghere din cadrul societăţii germane, a declarat, recent, că "Opel" are nevoie de lichidităţi de aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari) pentru a rezista crizei economice actuale.
Conform unui articol apărut duminică, în ziarul german Bild, "Opel" ar putea intra în faliment în luna mai sau iunie, dacă nu va primi un credit de la statul german.
Dacă guvernul de la Berlin va furniza bani companiei "Opel", prin garanţii sau pe alte căi, atunci producătorul auto german va fi capabil să-şi reducă dependenţa de firmamamă, "General Motors".
Separarea "Opel" de GM este o măsură luată în considerare. "General Motors" a deschis calea desprinderii "Opel" ca parte a unui plan extins de restructurare, care include disponibilizarea a 47.000 de salariaţi la nivel mondial, reducerea producţiei şi închiderea unor fabrici.
"Opel" a luat fiinţă în 1899, iar din 1929 face parte din grupul "General Motors". "GM Europe" produce autovehicule purtând mărcile Opel, Cadillac, Saab şi Chevrolet. Pe lângă uzinele "Opel" din Germania, grupul "GM Europe" mai este prezent în Saragossa (Spania), Gliwice (Polonia), Ellesmere Port (Marea Britanie), Anvers (Belgia) şi Sankt Petersburg (Rusia).