România a înregistrat multe progrese în anii tranziţiei, mai ales după 2004, însă mai are unele lucruri de făcut ca să atingă nivelul productivităţii din UE 15, este de părere Paloma Anos Casero, economist în cadrul Băncii Mondiale. Domnia sa a subliniat ieri, într-o conferinţă de presă, că ţara noastră trebuie să stimuleze intrarea noilor firme pe piaţă şi ieşirea celor ineficiente, ca principală măsură pentru creşterea productivităţii.
Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, firmele dinamice constituie nucleul creşterii productivităţii. Documentul arată că această creştere este dată de eficienţa firmelor de pe piaţă, de intrarea firmelor noi şi ieşirea altora vechi, plus trecerea angajaţilor din locuri de muncă cu o productivitate scăzută în altele cu o productivitate ridicată.
"România trebuie să facă eforturi pentru a stimula intrarea de noi firme pe piaţă, iar aderarea la Uniunea Europeană în 2007 este benefică, deoarece pune presiuni de ridicare a barierelor pentru companii şi de simplificare a procedurilor de intrare pe piaţă", a afirmat Paloma Anos Casero.
În perioada 1999-2005, productivitatea forţei de muncă a crescut cu aproape 5% în România, tendinţa datorându-se în mare parte dezvoltării firmelor deja existente pe piaţă, a mai spus doamna Casero.
Raportul "Descătuşarea prosperităţii - creşterea productivităţii în Europa Răsăriteană şi fosta Uniune Sovietică", realizat de Banca Mondială, îndeamnă ţările din regiune să realizeze unele reforme care să susţină creşterea productivităţii: promovarea unei bune guvernări şi a macrostabilităţii, întărirea concurenţei, investiţii în forţa de muncă, tehnologie şi infrastructură, dezvoltarea în profunzime a sectorului financiar.