"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, şi "BNP Paribas", cea mai mare bancă din Franţa, sunt interesate de unele părţi ale grupului olandez "ABN Amro Holding" NV, cumpărat anul trecut de un consorţiu alcătuit din "Royal Bank of Scotland Group" Plc, "Banco Santander" şi "Fortis Group", pentru 70 de miliarde de euro (109 miliarde de dolari), anunţă cotidianul olandez Het Financieele Dagblad. Publicaţia arată că activele de care sunt interesate cele două bănci au fost preluate de grupul de servicii financiare belgiano-olandez "Fortis", iar acesta trebuie să renunţe la o parte, ca o condiţie pusă de Comisia Europeană la realizarea achiziţiei. "Fortis" a anunţat că va renunţa la ramurile de consiliere comercială şi la unităţile pentru clienţii corporate, care reprezintă aproximativ 10% din piaţa olandeză a băncilor comerciale, după active şi venituri. Banca vrea să vândă afacerile ca un întreg, în contextul în care Comisia doreşte ca pe piaţa olandeză să intre un jucător puternic. De asemenea, "Fortis" a anunţat că va desprinde portofoliul de factoring "IFNFinance" BV şi banca comercială "Hollandsche Bank Unie".
Potrivit cotidianului olandez citat, BNP este interesată de anumite operaţiuni ABN, iar "Deutsche Bank" vrea să preia toate operaţiunile care vor fi vândute.
Reprezentanţii "Deutsche Bank" şi cei ai BNP au refuzat să comenteze pe marginea informaţiilor apărute în publicaţia olandeză.
"Fortis", care a plătit aproximativ 24 de miliarde de euro pentru divizia olandeză a ABN, precum şi pentru operaţiunile de gestionare a activelor şi a averilor, a anunţat că vânzarea ar trebui să fie încheiată până în această vară. Publicaţia citată arată că printre părţile interesate de operaţiunile "Fortis" se mai numără "General Electric" Co, care a cumpărat "Banque Artesia" din Olanda în 2006, dar şi băncile olandeze "SNS Reaal" şi "Van Lanschot".