POTRIVIT RAPORTULUI SERVICIILOR DE INFORMAŢII AMERICANE, Putin a ordonat atacurile informatice din campania electorală din SUA

G.T.
Internaţional / 8 ianuarie 2017

Vladimir Putin (Sursa foto: Facebook)

Vladimir Putin (Sursa foto: Facebook)

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordinul pentru eforturile de a-l ajuta pe republicanul Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din SUA, prin discreditarea democratei Hillary Clinton, au anunţat agenţiile americane de informaţii, într-un raport dat publicităţii vineri, relatează agenţia Reuters.

Obiectivele Rusiei au fost să submineze încrederea publică în procesul electoral american, să o denigreze pe fostul secretar de Stat Hillary Clinton, să îi scadă şansele de a câştiga şi să îi submineze preşedinţia, în cazul unei victorii, arată varianta desecretizată a raportului comandat de preşedintele Barack Obama, potrivit News.ro.

"Evaluarea noastră este că preşedintele Vladimir Putin a comandat campania de influenţare din 2016, vizând alegerile prezidenţiale americane", au scris autorii raportului.

Aceştia au precizat: "Evaluarea noastră este că Putin şi guvernul rus au dezvoltat o preferinţă clară pentru preşedintele-ales Trump. Avem o mare încredere în aceste aprecieri".

Potrivit raportului, agenţiile americane de informaţii cred că serviciul militar rus de spionaj, GRU, a folosit intermediari precum WikiLeaks, DCLeaks şi identitatea falsă Guccifer 2.0, pentru a publica e-mailurile obţinute de la Comitetul Naţional Democrat (DNC) şi de la membri importanţi ai formaţiunii.

Guccifer 2.0 a acordat în această vară un interviu portalului Vice, în care susţinea că este român.

Publicarea e-mailurilor a dus la o acoperire mediatică ce a pus-o pe Clinton într-o situaţie delicată şi a determinat-o pe şefa DNC să demisioneze.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a declarat recent că nu a primit e-mailurile furate de la DNC şi de la managerul de campanie al lui Clinton, John Podesta, ci de la un stat. El nu a exclus, însă, posibilitatea ca materialele să îi fi fost predate prin intermediari.

Actorii ruşi nu au vizat sistemele americane de numărare a voturilor, au precizat autorii raportului - CIA, FBI şi Agenţia de Securitate Naţională.

Serviciile americane de informaţii au mai arătat că Rusia a desfăşurat atacuri informatice atât asupra Partidului Democrat, cât şi asupra celui Republican, dar principalul obiectiv a fost să o submineze pe Clinton, indiferent dacă aceasta ar fi câştigat sau nu alegerile prezidenţiale.

"Când Moscova a observat că secretarul Clinton va câştiga, probabil, alegerile, campania rusă de influenţare a început să se concentreze mai mult pe subminarea preşedinţiei ei viitoare", scrie în raport.

"Concluzia noastră este că Putin şi guvernul rus au vrut să îi crească, atunci când a fost posibil, şansele lui Donald Trump de a câştiga alegerile, prin discreditarea secretarului Clinton", se mai arată în document.

Potrivit raportului, Putin a fost motivat de animozitatea sa personală faţă de Clinton. Documentul precizează: "Cel mai probabil, Putin a vrut să o discrediteze pe secretarul Clinton pentru că a acuzat-o public pe aceasta încă din 2011 pentru incitarea protestelor în masă faţă de regimul său, la sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012 şi pentru că este supărat pentru comentarii pe care le-a perceput, cu siguranţă, drept atacuri la adresa sa".

CIA şi FBI au mare încredere în această apreciere, în timp ce încrederea NSA este moderată.

Într-un comunicat dat publicităţii după ce a fost informat în legătură cu raportul, Trump nu a precizat clar dacă i s-a spus că agenţiile cred că Rusia se află în spatele atacurilor informatice.

"Rusia, China, ale ţări, alte grupuri şi oameni încearcă în mod constant să atace infrastructura informatică a instituţiilor noastre guvernamentale, afacerilor şi organizaţiilor", inclusiv DNC, a afirmat preşedintele ales, care a dezvoltat o relaţie dificilă cu agenţiile americane de informaţii şi care, în unele cazuri, le-a criticat activitatea, apărând legitimitatea victoriei sale în alegeri.

Trump a adăugat: "Acest lucru nu a avut absolut niciun efect asupra rezultatului alegerilor, ţinând cont de faptul că nu a fost nicio acţiune vizând maşinile de vot".

Omul de afaceri care va fi învestit în funcţie pe 20 ianuarie a precizat că va numi o echipă care să îi prezinte un plan în termen de 90 de zile pentru a împiedica atacurile informatice. El a lăsat să se înţeleagă că va ţine aceste recomandări secrete.

Nici Ambasada rusă de la Washington, nici consilierii lui Clinton nu au răspuns cererilor de comentarii la raport.

Reprezentantul Adam Schiff, şeful grupului democrat şi al Comisiei Permanente pentru Informaţii din Camera Reprezentanţiilor, care a fost informat despre raport vineri, a criticat declaraţiile lui Trump.

El a spus: "Declaraţia preşedintelui ales că atacul informatic rus nu a avut «absolut niciun efect asupra rezultatului alegerilor» nu este susţinută de briefing, de raport sau de bunul simţ".

Oficialul a adăugat: "Una este să spui că nu a fost afectată numărarea voturilor - ceea ce este adevărat - şi alta să spui că publicarea zilnică de documente care o discreditau (...) pe Clinton, care a fost posibilă prin operaţiunile informatice ruse, nu a avut niciun efect asupra campaniilor. Consecinţa acestor dezvăluiri a avut un impact benefic enorm pentru preşedintele ales şi a subminat campania lui Clinton, exact aşa cum au intenţionat ruşii".

Preşedintele Comisiei de Informaţii a Senatului, Richar Burr, republican, a anunţat că va continua să strângă "dovezile privind măsurile active ale Rusiei".

"Este un capitol tulburător în istoria actuală", a adăugat acesta.

Concluziile raportului, deşi nu includ detalii privind modul în care ruşii ar fi transmis materialul obţinut de pe serverele de e-mail ale Partidului Democrat către WikiLeaks şi alţi actori, le vor oferi argumente suplimentare democraţilor, dar şi republicanilor din Congres care îşi doresc acţiuni mai dure împotriva Rusiei, notează Reuters.

De asemenea, concluziile documentului vor da un nou impuls iniţiativei congresmenilor care doresc o anchetă independentă privind atacurile informatice ruse.

Raportul nu evaluează "impactul activităţilor ruse asupra rezultatului alegerilor din 2016" şi nici nu oferă detalii privind dovezile care au dus la concluzii, ceea ce alimentează controversa privind ceea ce a făcut Moscova.

Rusia a negat acuzaţiile guvernului american.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb