POTRIVIT REUTERS Chiuariu a spus că UE împiedică lupta anticorupţie

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 21 noiembrie 2007

Chiuariu a spus că UE împiedică lupta anticorupţie

Ministrul român al justiţiei a declarat, ieri, că eforturile ţării sale de a combate corupţia sunt împiedicate de Comisia Europeană, care sprijină ceea ce în opinia sa reprezintă structura fragmentată şi greoaie a procuraturii, relatează Reuters, citată de NewsIn. Într-un atac la adresa Biroului procurorului anticorupţie, Tudor Chiuariu le-a spus reporterilor străini că prerogativele procuraturii ar trebui să fie concentrate într-o singură structură, în loc să existe trei instituţii separate care se ocupă de combaterea corupţiei la nivel înalt.

DNA acţionează împreună cu Biroul procurorului general şi cu un alt organism, care se ocupă mai ales de combaterea spălării de bani.

Chiuariu a spus în trecut că DNA este ineficientă şi a încercat să-l demită pe oficialul care se ocupă de investigarea corupţiei. Aceste lucruri au provocat critici din partea opiniei publice şi Bruxelles-ului. Comisia Europeană a cerut României să asigure stabilitatea instituţională a organismului anticorupţie şi a ceiticat guvernul pentru progresele insuficiente în combaterea abuzurilor.

Întrebat dacă atitudinea Comisiei împiedică lupta anticorupţie, Chiuariu a spus: "Da. Nicăieri în lume nu există trei instituţii diferite pentru investigare. O singură structură este cea mai bună soluţie, dar acest lucru nu este posibil pentru că membrii Comisiei Europene recomandă să nu aducem amendamente cadrului juridic sau instituţional".

Guvernul de centru este criticat de observatorii internaţionali pentru că stagnează în ceea ce priveşte reforma din sistemul judiciar de când România a aderat la UE. Guvernul a fost lăudat iniţial pentru reformele ample din justiţie şi instituţii, care au dus la aderarea României, dar certurile politice dintre principalele partide au provocat o stagnare anul acesta.

Chiuariu a spus că, pe lângă fragmentarea eforturilor anticorupţie, progresul este afectat de lipsa calificării în sectorul justiţiei şi a lipsei de responsabilizare a judecătorilor şi procurorilor. "Unii dintre procurori sunt în continuare sub anumite influenţe, fie politice sau economie", a subliniat el.

Luna aceasta, ambasadorul american la Bucureşti a criticat o serie de schimbări în Codul Penal românesc, spunând că ele constituie un pas înapoi în combaterea infracţionalităţii şi corupţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu am timp dar as citi toate articolele scrise in ziarul Bursa.Suntcorect si foarte profesionist scrise.Parerile si actiunile misnistrului Chiuariu despre coruptie sunt pentru a scapa de sub cercetare penala a orcarui infractor.

    Actiunile si declaratiile sale vor distruge Justitia daca ar fi lasat de capul lui.

    Eu il inteleg ca tot ce face este pentru a scapa el de sub urmarire panala a tuturor infractorilor din guvernul Tariceanu. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb