Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) a înregistrat un profit record în 2009, de 45 de miliarde de dolari, chiar dacă a fost nevoită să injecteze capital în băncile ameninţate de faliment, informează cotidianul american Washington Post.
Conform publicaţiei, Fed a avut un rol de bază în sprijinirea economiei SUA în perioada în care aceasta a trecut prin cea mai gravă recesiune de după Marea Depresiune din anii 1930.
Washington Post notează că Fed va returna Trezoreriei SUA 45 de miliarde de dolari pentru anul 2009, aceasta fiind cea mai mare sumă consemnată ca profit de banca centrală americană în istoria sa de 96 de ani. Fed se finanţează singură, din operaţiunile proprii, şi returnează profiturile Trezoreriei SUA. Anterior, cea mai mare sumă returnată Trezoreriei americane de către Fed a fost de 34,6 miliarde de dolari, în anul 2007. De asemenea, profitul realizat de Fed în 2009 depăşeşte sumele obţinute de marile bănci comerciale, fiind chiar mai mare decât rezultatele cumulate ale "Bank of America" Corp., "Gold-man Sachs Group" Inc. şi "JPMorgan Chase & Co".
În opinia celor de la Washington Post, cifrele de profit ale Fed arată că această instituţie a derulat cu succes măsurile drastice de intervenţie în economia SUA. Washington Post susţine că o mare parte din profiturile Fed au provenit de pe urma programului agresiv de cumpărare de bonduri şi de diminuare a nivelului dobânzilor pentru stimularea creşterii economice.
"La finele lui 2009, Fed controla obligaţiuni guvernamentale şi titluri ipotecare în valoare de 1.800 de miliarde de dolari, în creştere faţă de 497 miliarde de dolari în urmă cu un an", subliniază Washington Post. În plus, Fed a realizat profituri din împrumuturile de urgenţă şi din programele speciale destinate stimulării creditării.
Potrivit Washington Post, în anul 2009, Fed a beneficiat de dobânzi în valoare de 4,7 miliarde de dolari numai de pe urma împrumuturilor acordate băncii de investiţii "Bear Stearns" şi companiei de asigurări "American International Group" (AIG).