Poul şi Delia, fabulă FMI

TEODOR FLEŞERU
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2016

Poul şi Delia, fabulă FMI

"A te adresa matematicii înseamnă mai degrabă a şti să pui problema decât a cere matematicii să-ţi rezolve problemele..."

(Delia Morar, dedicaţie pentru profu de mate)

Cred că toţi ne gândim la o criză ca la ceva care survine la un moment dat ca o acută explozie nefastă, când, de fapt, nu este decât "rodul" unui lung proces distructiv, din varii motive. Un proces canceros.

După care încep speculaţiile. Adică ne folosim inteligenţa pentru a decripta structura necazului, citind semnele considerate prevestitoare, traducându-le în efectele şi concluziile problemei.

Apoi auzi că te-ai chinuit degeaba. Altcineva şi-a folosit inteligenţa "altfel", punând la cale altceva decât socoteam cu toţii că ar fi trebuit să decurgă.

De aici încolo nu mai e decât un pas (Johannic) până la ciupercăria teoriilor conspiraţiei în care, folosindu-ne cinstit inteligenţa, tindem să nu credem, ba chiar le socotim o insultă adusă logicii cinstitului simţ civic.

După care auzi că e adevărat, conspiraţia nu e o teorie validă, e o realitate parşivă, dovedită, ne-negabilă. Se întâmplă în vieţile personale, în comerţ, finanţe, entertainment, sănătate, politică...

Ce anume? Criza financiară europeană. Adică? Acte deliberate, pre-determinate, "scenarite".

În urmă cu o lună, fostul şef al Băncii Angliei a recunoscut că depresiunea economică a Europei este "rezultatul alegerii unei variante politice deliberate de către elitele UE". Sâmbătă, Wikileaks a confirmat această stare de lucruri, publicând transcrierea teleconferinţei care a avut loc pe 19 martie 2016, între doi oficiali de top de la FMI - Poul Thomsen, şeful Departamentului European FMI, şi Delia Velculescu, şefa misiunii FMI din Grecia.

Poul şi Delia (era să greşesc ortografiile celor doi) plănuiesc cum să pună problema, adică să atenţioneze Germania că organizaţia va abandona Troica dacă nu se va fi ajuns la un aranjament în privinţa "bărbieririi" datoriei Greciei, considerând necesar un plan de creare a unui eveniment de credit care să destabilizeze Europa. Când? În jur de 23 iunie, cînd are loc referendumul Brexit.

Mai departe, transcriptul ne descreţeşte cu ce are de gând FMI: să se folosească de Grecia ca pion în negocierile purtate cu cancelarul Germaniei, mai exact de a o ameninţa pe Angela Merkel şi a o forţa să accepte cererile FMI într-un moment critic.

De ce atunci? Pentru că, în preajma referendumului, europenii nu vor avea de gând să poarte discuţii. Poate după eveniment. Dar atunci cei de la FMI vor pierde forţa atuurilor lor, conform obiecţiilor ridicate de Poul în discuţia publicată de Wikileaks.

Delia, care a făcut multă matematică la viaţa ei, ştie că rezolvarea vine din cum se pune problema, aşa că e de acord, rapid.

Ecuaţia propusă de Poul este să o preseze pe madam Merkel, convingând-o că, dacă nu cade la pace cu ei, organizaţia financiară internaţională iese din schemă, tocmai acum când nemţii au şi "problema refugiaţilor", oferind temei Bundestagului să întrebe acuzator-retoric: "Cum, FMI nu e cu noi?"

Potrivit discuţiei transmise de Wikileaks, Delia e iarăşi de acord, mai explicit, că e nevoie de eveniment, dar ar prefera să se acţioneze prin a declanşa discuţiile prematur, necesar premergător referendumului Brexit.

Poul nu e de acord, pentru că astfel se tărăgănează discuţiile, riscând să se ajungă la data scadenţei bail-out-ului din iulie, iar atunci "liderii vor decide că suntem nevoiţi să cădem la învoială".

Dar de ce îi arde pe ei să facă una ca asta?

Ca grecii să cadă de acord cu tăierea pensiilor şi "subţierea" condiţiilor de muncă.

Delia crede că degeaba se umflă la FMI ministrul grec de finanţe, Euclid Tsakalotos, din cauza măsurilor draconice, socotind că în trecut grecii au cedat, acceptând reforma impozitelor, a dobânzii creditelor şi a pensiilor suplimentare.

Poul nu crede că Delia socoteşte bine, grecii nu sunt nici pe-aproape de a accepta condiţiile FMI.

Delia consideră că, dacă guvernul grec va fi presat "îndeajuns", va ceda. Iar pentru asta e nevoie de un "imbold" încurajator: ei ştiu că autorităţile europene vor dori să ajungă la un compromis... "deci aceasta este problema".

Bravo, Delia! Ştii cum s-o pui!

E de-a noastră, din Sibiu, a terminat mate la liceul Lazăr. Delia Morar, actualmente Velculescu, a prins în anii 90 o bursă în State, la Wilson College, apoi şi-a luat doctoratul, pe bune, la John Hopkins, de unde l-a luat de bărbat pe Victor Velculescu, mare oncolog. Mie, Velculescu mi se pare cel mai tare, o somitate în genomică, propus în 2012 chiar la Nobel, pentru cercetarea alterărilor moleculare în cancerul uman, elaborând o tehnologie (SAGE) de măsurare a activităţii genelor, crucială în elaborarea diagnosticului.

Da, da' el a plecat în State când avea 7 ani, în 77, la Cutremur.

Acum, Fondul Monetar Internaţional a fost prins în flagrant, urzind un eveniment care să împingă Grecia pe buza falimentului, folosindu-se ca pretext de iminenţa referendumului Brexit, conform transcriptului teleconferinţei dintre Poul şi Delia. FMI intenţionează "să detoneze catastrofa în Grecia, o ţară în care se află zeci de mii de refugiaţi (ăia periculoşii, refugiaţii ofensivi, leagănul teroriştilor - observaţia mea), ţara cu cea mai complexă şi mai dubioasă frontieră internaţională".

Auzind grecii de una ca asta au sărit ca arşi: "N-o să permitem FMI să se joace cu focul!"

Vedeţi ce departe a dus-o gena pe Delia? Că doar nu numai politicienii români sunt capabili de "regii" doar pentru România, noi putem compune "regii" şi pentru alţii. Că ştim cum să punem problema. Iar matematica nu greşeşte.

Motiv pentru care grecii au supranumit-o pe Delia "Drăculescu"... că-i din Transilvania.

Aiurea. Grecii nu ştiu nimic, se iau după snoave occidentale. Eu, fiind tot din Sibiu, tot din Ardeal, i-aş fi zis "Melculescu", nu numai pentru că ştie cum să se răsucească pe dinăuntrul unei cochilii financiare, dar s-a aliat şi cu genetica oncologică a lui Victor Velculescu. V.V.

Un dublu V de winner, care, întors, devine un M, de la Morar, care te bate-n piuă până te toacă de tot, de toate. Chestie de fizică, i-a predat-o Klaus Johannis la Gheorghe Lazăr. Ieşirea din impas...pas cu pas. Există dovezi.

NOTĂ: Coincidenţa face ca autorii celor două articole - Călin Rechea şi Teodor Fleşeru - să fie din Sibiu, oraşul natal al Deliei Velculescu.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Frumos scris!

    Inainte de criza financiara din 2008 se punea foarte serios problema desfiintarii atat a Bancii Mondiale cat si a FMI, care ajunsesera intr-o saituatie financiara disperata.

    Se pare ca salvarea lor a fost tocmai criza! 

    1. Da...

      Aceasta criza, despre care toata lumea se intreaba, oare cine o fi provocat-o?!? 

      Da da

      o mana spala pe alta si .. 

    cu asa reprezentant FMI accepti orice acord :-)

    1. Hehe

      si o sa vezi acolo distractie :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb