POZIŢIA PATRONATELOR: Economia nu justifică o creştere a salariului minim

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 12 octombrie 2007

Economia nu justifică o creştere a salariului minim

Solicitarea sindicatelor de majorarea a salariului minim cu 60% nu este sustenabilă în nici o ţară din lume şi ar avea drept consecinţă scoaterea din competiţie a produselor româneşti, a afirmat ieri Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR), cu prilejul unui eveniment aniversar.

"Există o situaţie complexă, în care există deficit de forţă de muncă şi deficit de calificare afectând activitatea unor firme. Pe de altă parte, se înregistrează costuri orare cu forţa de muncă în creştere cu 23,4% în trimestrul al doilea. În timp ce producţia industrială a crescut numai cu 4,6%, iar productivitatea doar cu 8,9%, taxarea muncii se menţine la peste 40% din costurile totale cu forţa de muncă", se arată într-un comunicat al Uniunii Confederaţiilor Patronale din România (UCPR). Potrivit rapoartelor UGIR, în al doilea semestru al anului 2007, costul forţei de muncă a crescut cu 22,8%, dublu faţă de productivitatea muncii. "Multe ramuri ale economiei au înregistrat o rată a profitului de doar 3-4%. Economia românească nu justifică o nouă creştere a salariului minim", a explicat Cezar Corâci.

Poziţia domniei sale este susţinută şi de Ioan Dedu, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor din România (UNPR). Domnia sa a declarat: "Se impune menţinerea salariului minim la acelaşi nivel. Nimeni nu are dreptul să condamne la moarte anumite firme, cu toate că prezenţa pe piaţă a unor corporaţii externe a ridicat destul de mult nivelul de salarizare". În privinţa aplicării unui salariu minim la nivel naţional, reprezentanţii patronatelor s-au declarat indignaţi. "Nu avem dreptul să negociem preţul forţei de muncă la nivel naţional. Fiecare întreprindere plăteşte cum poate, patronatele sunt împuternicite să negocieze în numele firmelor, doar dacă acestea sunt afiliate unui patronat, aşa este normal şi firesc", a adăugat Ioan Dedu.

Totodată, politiciile salariale ale firmelor străine care activează la noi în ţara, nu trebuie să influenţeze cadrul legislativ, susţin patronatele. "Firmele mari trebuie să negocieze, individual, cu angajatul salariul minim. Este foarte bine că au bugete mari, totul este în regulă, numai să nu îşi impună politicile prin legile statului", a conchis Dedu.

În urma negocierilor dintre patronate şi sindicate, cei doi parteneri sociali ar putea bate palma în jurul unei valori a salariului minim de 570-580 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb