PRĂBUŞIREA COLOSALĂ A DIPLOMAŢIEI AMERICANE China a deschis o nouă eră în geopolitică

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 martie 2023

China a deschis o nouă eră în geopolitică
Călin Rechea

Reluarea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi Arabia Saudită, prin semnarea unui acord intermediat de China, a reprezentat o surpriză majoră nu doar pentru scena geopolitică din Orientul Mijlociu, ci şi pentru scena diplomatică la nivel global.

Fostul ambasador indian M. K. Bhadrakumar scrie pe blogul său că a început o nouă eră în politica globală şi consideră că acordul trilateral semnat la Beijing reprezintă un eveniment istoric, care "trece dincolo de relaţiile dintre Iran şi Arabia Saudită, deoarece reprezintă o deplasare profundă a plăcilor tectonice ale geopoliticii din acest secol".

Această "deplasare" este evidenţiată de lipsa completă din peisaj a Statelor Unite, care a fost "puterea dominantă în politica din Asia de Vest timp de aproape opt decenii".

În opinia lui Bhadrakumar, "retragerea SUA denotă o colosală prăbuşire a diplomaţiei americane", iar aceasta "va rămâne o pată neagră în moştenirea de politică externă a preşedintelui Biden".

Succesul diplomatic al Chinei a reprezintă un semnal puternic pentru toate ţările din aşa-numitul Sud Global, în condiţiile în care "a fost prezentat un exemplu despre cum poate funcţiona în viitor o lume multipolară democratizată", după cum mai subliniază fostul ambasador, o lume care contrastează puternic cu "ordinea internaţională ierarhică urmărită de Vest".

Diplomatul indian susţine că acordul dintre Iran şi Arabia Saudită mai transmite un mesaj puternic, acela al Chinei ca "factor de echilibru şi stabilitatea globală".

M. K. Bhadrakumar merge şi mai departe când susţine că "mâine, China ar putea la fel de bine să conteste hegemonia SUA asupra emisferei occidentale". Afirmaţia sa este sprijinită chiar de un document oficial publicat recent pe site-ul Ministerului de Externe de la Beijing, cu titlul "Hegemonia SUA şi pericolele sale".

Prima reacţie din partea Statelor Unite a venit prin vocea lui John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale, care a precizat că "Statele Unite salută acordul, iar orice efort de reducere a tensiunilor din regiune este în interesul nostru".

O altă declaraţie a stîrnit un val de ironii pe Twitter. "Când vine vorba de rolul nostru în regiune, mi-e greu să înţeleg că ar putea fi suplinit, când nicio ţară de pe Pământ nu a făcut mai mult pentru a contribui la construirea unei regiuni mai stabile şi mai integrate", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o conferinţă de presă.

Întrebat despre reluarea relaţiilor diplomatice dintre Arabia Saudită şi Iran, Efraim Halevy, fost şef al Mossad-ului, a declarat pentru CNN că "nu există niciun motiv real pentru care ar trebui să existe duşmănie între Israel şi statul Iran".

Se pare că autorităţile israeliene tocmai au realizat că au devenit foarte izolate în regiune şi nu se mai pot baza pe susţinerea Americii.

Aceasta este şi opinia lui Bhadrakumar, care precizează că "Arabia Saudită nu va mai putea fi convinsă să se alăture unei alianţe anti-Iran în Asia de Vest, iar acordul izolează grav Israelul în regiune şi lasă SUA fără dinţi".

Tratatul dintre Iran şi Arabia Saudită include şi o serie de clauze confidenţiale de securitate, conform publicaţiei online The Cradle, cum ar fi abţinerea de la desfăşurarea unor acţiuni de destabilizare, retragerea finanţărilor pentru organizaţiile media care promovează destabilizarea Iranului sau colaborarea pentru rezolvarea conflictelor din regiune, cum este cel din Yemen.

Cel puţin la fel de importante sunt şi deciziile privind reluarea cooperării în economiei, comerţului, investiţiilor, tehnologiei, ştiinţei, culturii sau sportului. Acestea conduc la "prăbuşirea strategiei de presiune maximă a administraţiei Biden faţă de Iran", după cum scrie fostul diplomat indian, iar astfel "sancţiunile Occidentului împotriva Iranului devin ineficiente". Mai mult, "Iranul capătă profunzime strategică pentru a negocia cu SUA".

Fostul ambasador indian nu exclude o implicare a Rusiei în acordul intermediat de China şi precizează că "din ceea ce ştim, Rusia şi China îşi coordonează activ mişcările de politică externă".

La câteva zile după semnarea acordului dintre Iran şi Arabia Saudită, China se pregătea deja pentru găzduirea unei întâlniri la nivel înalt între ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului şi Iran, conform unei ştiri de la Wall Street Journal. Participanţii au decis ca limba engleză să nu fie utilizată în cadrul negocierilor şi în documentele oficiale, iar discuţiile vor avea loc în limba arabă, persană şi mandarină.

Fostul bancher de investiţii David Goldman scrie în Asia Times că acordul reprezintă "o lovitură diplomatică fără precedent" pentru China, care este interesată de stabilitate în Orientul Mijlociu din cauza dependenţei sale de petrolul din regiune.

În opinia lui Goldman, Arabia Saudită cîştigă cel mai mult de pe urma acordului, în condiţiile în care "după decade de război prin intermediari între Iranul şiit şi regatul sunit, se vor opri ostilităţile".

O consecinţă majoră a acordului dintre Iran şi Arabia Saudită, poate cea mai importantă, este reprezentată de "redefinirea" rolului dolarului în schimburile regionale.

După ce aminteşte că "vârful de lance al sancţiunilor americane constă în restricţiile privind comerţul cu petrol al Iranului şi accesul la băncile occidentale", fostul ambasador indian afirmă că "pe măsură ce Rusia, Iranul şi Arabia Saudită vor începe să caute mai repede mecanisme de plată care să ocolească dolarul american, poate apărea o reacţie foarte violentă".

Un succes în direcţia diminuării rolului dolarului la nivel internaţional va avea consecinţe uriaşe, mai precis "va însemna sfârşitul economiei americane şi va paraliza capacitatea SUA de a purta războaie veşnice în străinătate şi de a-şi impune hegemonia globală".

Acordul dintre cei doi rivali din Orientul Mijlociu mai deschide calea şi pentru intrarea lor simultană în grupul BRICS, iar efectul aproape imediat va fi "resetarea radicală a dinamicii puterii în sistemul internaţional", după cum mai arată M. K. Bhadrakumar.

Concentrate asupra situaţiei din Ucraina şi confruntate cu un risc tot mai mare al unei crize bancare majore, autorităţile americane trebuie să facă faţă acum şi scăderii accelerate a rolului de pilon fundamental al structurii geopolitice la nivel global.

Oare este prea târziu pentru revenirea la diplomaţie sau neo-conservatorii care fac legea în administraţia Biden se vor ghida după dictonul "aut Caesar, aut nihil"?

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. china a dat sah-mat la SUA in Asia !

    china a luat asia si rusia iar SUA a luat europa  

    incepe razboiul rece intre cei 2 poli dar SUA si europa par tot mai izolate  

    BRICS = brazilia + rusia + india + china + africa de sud = lor li se vor adauga acum toata lumea musulmana  

    lumea musulmana inseamna si nordul africii  

    deci SUA = OUT of Africa si OUT of Asia  

    ce le ramane in asia ? japonia si coreea de sud si taiwan ?  

    toata lumea cu care se lauda sua = sua + canada+ europa + japonia +coreea de sud + australia si noua zeelanda  

    ca populatie vor domina BRICS  

    dar ca putere economica in momentul acesta domina SUA si aliatii ei  

    problema este forta de munca ieftina in BRICS si scumpa in SUA si europa  

    asta va face ca in 20-30 de ani BRICS sa urce foarte mult  

    ce s-a construit in Dubai = nu s-ar fi putut construi in europa sau SUA din cauza costurilor cu forta de munca

    1. Forta de munca ieftina nu e un atu dc nu ai piata de desfacere bogata.

      Dc te aliezi cu saracii vei ramane sarac.  

      In schimb robotii vor rezolva in tarile bogata problema de forta de lucru ieftina. 

      Am lucrat si in produictie si in vanzari, si intatdeaune problema mare sunt clientii. Daca ii ai pe aia, poti gasi solutii sa produci. De aici si sintagma clientul nostru stapanul nostru, care e f reala pt orice companie, sau tara.

      E regretabila aceasta impartire, dar totul porneste de la china care a devenit nr 2 mondial si agresiva fata de nr 1 mondial, inca inainte de trump. Pacat ca dupa milioane de ani de evolutie, nu suntem in stare sa ne intelegem si sa colaboram intre noi oamenii ca specie, indiferent ce scrie in pasaport. 

      problema sunt clientii cand vand 100 de oameni aceeasi marfa!

      dar cand vand 3 firme o marfa si daca in linii mari sunt intelesi,problema e pretul! 

      in Rwanda,plata pt o zi de munca este un dolar,dar daca ai avea 400 de dolari ai traii mult mai bine decat in foarte multe tari dezvoltate,ce folos ca primesti in IT 7000 $ in silicon Valey si traiesti mai prost decat ai lua in BUCURESTI 2000$?

      s-a exacerbat cu cresterea preturilor,ca doar daca pleci cu banii in concediu,atunci simti ca primesti un salariu mare,in Sua,esti la ...si altii! 

      In majoritatea tarilor africane sta altfel situatia.Au fructe care cresc la marginea drumului,intind mana iau si mananca,legume,cresc animale,totul eco.Nu au un nivel de trai atat de ridicat,nu au vile ,masini scumpe sau msi stiu eu ce,nu sunt tari dezvoltate,traiesc cum traiesc dat sunt fericiti fiindca asa au crescut si asa sunt invatati.Vorbesc in special despre tarile din Africa subsahariana.Adevarul este ca ce rost au descoperirile stiintei si tehnicii daca le folosesti pentru a distruge lumea?In plus oameni stresati,depresivi ,oameni care nu-si mai gasesc rostul...

      tari bogate versus tari sarace ?

      dar cum definim bogatia si saracia ?  

      a trai pe datorie inseamna bogatie ?  

      SUA si europa sant foarte indatorate si oamenii lor de asemenea = deci sant bogati sau par bogati ?  

      pana la urma conteaza sa cheltuie ca sa tina economia  

      daca ne uitam la numarul de miliardari = conform Forbes avem 2668 de miliardari  

      SUA 735 , china 539, india 166 , germania 134 , rusia 83 , hong kong 67 , canada 64 , brazilia 62  

      deci SUA , germania , canada = 933 

      si china , india ,rusia , hong kong,brazilia = 917 

      pare foarte echilibrat acum  

      dar acum 20 de ani ? dominau mult mai clar SUA si europa  

      deci in ultimii 20 de ani au aparut foarte multi miliardari in China , india , rusia , brazilia

      dar in 20 de ani de acum ?  

    Dc le pleaca la chinezi companiile vestice, si le pleaca, deja si apple plaeaca in india, nu mai ramane nimic in china decat o populatie imbatranita si fara locuri de munca.

    Pt ca china asta e , forta de munca ieftina a lumii, dar ce se produce in china e samsung, si apple si nike si etc, pt ca produsele no name din china sunt de unica folosinta majoritatea. 

    Daca pleaca companiile vestice nu-i vad bine, cu o piata imobiliara mega scumpa, un apartament se vinde la 100 de ori chiria pe un an, unde sa mai cresti de acolo in sus? 

    Ce vreau sa spun china pare ca stie ce vrea si ca strategic si-a facut pasii ca sa domine lumea, scopul lor declarat, dar din spate vine puternic si india , probabil ii vor depasi curand. Americanii sa vedem. Aceste lupte pt putere care duc si la razboaie sunt total aiurea mai ales in secolul asta, cu arme nucleare si etc 

    Am fost norocosi pana acum ca am avut o perioada de pace lunga pe care poate n-am apreciat-o.

    1. Noi am apreciat aceasta perioada de pace,n-au aoreciat-o cei care aveau intr-adevar puterea de a nu isca razboaie.In opinia mea,caruta a inceput sa mearga la vale in momentul in care americanii au atacat Irakul sub pretexte false,pentru propriul interes.Au facut prapad in Orientul Mijlociu.Acolo musulmanii se luptau linistiti intre ei de secole ,de la moartea Profetului,si a trebuit sa vina americanii,sa-si bage dracu coada acolo.Au starnit acest serparis,acum musulmanii se unesc intre ei,se unesc cu China,Rusia Brazilia,etc.Sper ca va exista un echilibru si intelepciune fiindca nu cred ca avem niciun chef si nici cea mai mica placere si dorinta sa invatam Coranul!

      N-ar fi rău să înveți Coranul și să te muți în Rusia.

      Tot aud ca China "se duce la fund" dacă pleacă companiile occidentale din China. Pleacă cele controlate de politicul occidental(nu doar comuniștii controlează viata economica ci și capitaliștii prin reprezentanții lor în parlament, servicii și guvern). Le-a obligat cineva sa vina în China? Doar China are nevoie de companii occidentale sau acestea din urma au nevoie de piață imensa a Chinei si Indiei ? De ce credeți ca jandarmul mondial ezita să întrerupă comerțul cu acestea? Boicotează domeniile tehnologice de teama de a nu fi întrecut dar exporta și importa la greu în alte domenii și prospereaza frumos.

      ba prospereaza urat

      Invata-l tu ,eu nu simt nevoia.

    Hai sa vedem perspectiva de pace.

    Asa cum Israelul recunoaste ca, istoric, nu are de ce sa fie in conflict cu Iranul, China nu are motiv sa se bata cu SUA. 

    Sincer nu pricep de unde conflictul asta, acum vreo 10 ani parea ca va fi o lume sino-americana.  

    Avem unde sa ne utilizam spiritul razboinic si fara sa ne omorîm intre noi.  

    In ultimul timp provoc colegii sa deosebeasca ucrainienii de rusi. Daca putem accepta Ucraina in UE, de ce nu si Rusia, nordul Africii, coasta Mediteranei din Orientul Mijlociu.  

    Nu glumesc, ma uit pe tiktok si nu vad diferente culturale majore - toti suntem americani. Si atunci, ce ne dezbina?  

    1. ...trecutul, valorile, prejudecatile si expectantele.

    pe 29 sept 2023 (+/- 2 zile) avem cearta mare (militara sau , mai degraba, economica) intre SUA si China.

    cred ca are legatura cu pozitionarea Chinei fata de datoria guvernamentala SUA. 

    notati data asta undeva.

    public implicatiile a ce se intampla in jur de 29 sept 2023 se vor vedea (in presa, in evenimente mari) prin Oct 2023 

    In sfarsit cineva abordeaza aceasta problema geopolitica cu implicatii majore, dar care pare ca a trecut aproape neobservata.

    Chinezii par castigatorii acestei perioade, cu acces la resurse ieftine din Rusia, cu diplomatie de succes, cu forta economica. Si mai ales cu o conducere neafectata de cicluri electorale. SUA par cu un pas in spate.

    Acum, totusi, e de vazut ce se va intampla pe termen mediu si lung. Ca sa fii sclav la chinezi e altfel decat sa fii sclav la americani. Si nu stiu cate tari se vor simti bine cu dominatie chineza 

    1. Las ca se fac si chinezii federatie ca rusii si toate popoarele alea inrobite vor chiuii cu voiosie ca altfel iau bilet gratis la un centru de reeducare pentru cativa ani sau toata viata.

      China pare mai desteapta de atat, pare ca inrobeste economic. Doar pe ai ei acasa ii inchide fizic.

      Dar nici nu ii trebuie mai mult. Inrobeste economic, pune la conducere niste marionete si alea isi inchid proprii oameni. 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb