Pragul de deţinere la SIF va fi majorat la 1%

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2005

Pragul de deţinere la SIF va fi majorat la 1%

Reprezentanţii Băncii Mondiale acordă sprijin pieţei de capital româneşti

Investitorii vor putea achiziţiona pînă la 1% din capitalul social al unei societăţi de investiţii financiare (SIF), prag care urmează să fie majorat de la 0,1%.

După numeroase amînări şi discuţii referitoare la pragul de deţinere la cele cinci societăţi de investiţii financiare, ieri a fost discutată din nou această problemă în Senat. În mai multe rînduri s-a pus problema majorării acestuia de la 0,1% la 1% şi chiar la 5%.

Preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci din Senat, Varujan Vosganian, ne-a declarat: "Am avut o dis-cuţie cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi cu cei ai Guvernului să introducem ca prag de deţinere 1%. Grupul parlamentar PSD a agreat această idee. Aceeaşi opinie au avut-o şi reprezentanţii altor grupări parlamentare. În final, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost de acord ca investitorii să poată achiziţiona pînă la 1% din capitalul social al SIF".

Domnul Vosganian ne-a declarat că în acest moment se aşteaptă răspunsul Guvernului, care în opinia domniei sale va fi unul favorabil.

Autorităţile avansaseră recent ca posibil prag pe cel de 5%, propunere agreată de Ionuţ Popescu, ministrul Finanţelor, după cum a afirmat Varujan Vosganian cu ceva timp în urmă, însă a fost considerată o trecere prea bruscă de la 0,1%.

Preşedintele Comisiei Buget, Finanţe - Bănci ne-a spus că a purtat discuţii şi cu preşedinţii societăţilor de investiţii financiare care au fost de acord cu majorarea pragului la 1%. Tot domnia sa ne-a confirmat că doreşte ca acest proiect să fie înaintat cît mai curînd Camerei Deputaţilor pentru a fi definitivat o dată cu procedura de demutualizare a Bursei.

Varujan Vosganian ne-a declarat: "Personal, sînt de acord cu majorarea pragului la 1%".

Banca Mondială acordă sprijin pieţei de capital româneşti

Cu două zile în urmă preşedintele Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci a avut o întîlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale. La discuţii aceştia şi-au exprimat intenţia să acorde sprijin Guvernului şi pieţei de capital româneşti.

Printre proiecte se numără crearea Agenţiei de Managementul Datoriei Publice, un proiect realizat în colaborare cu Uniunea Europeană.

Reprezentanţii Băncii Mondiale şi-au comunicat intenţia să susţină dezvoltarea pieţei titlurilor municipale, în special pentru municipalităţile mici din ţară. Ajutorul va consta în consultanţă de specialitate şi în emiterea de prospecte.

Varujan Vosganian ne-a declarat că s-a luat în calcul proiectul de înfiintare a Fondurilor Private de Pensii, cu bani proveniţi din împumuturi străine şi finanţări de la Banca Mondială.

În cadrul discuţiilor purtate de oficialii Băncii Mondiale cu cei români s-a pus problema legislaţiei privind titlurile ipotecare. În acest sens, Guvernul va avea o iniţiativă legislativă pentru sfîrşitul lunii iunie. În cadrul întîlnirii nu a fost exclus programul privind activitatea Comisiei de Buget, Finanţe - Bănci, Banca Mondială oferind sprijin în probleme de logistică, expertiză şi training parlamentarilor şi membrilor Comisiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb