Pragul de deţinere şi protecţia investitorilor de retail la SIF Moldova

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 aprilie 2020

Pragul de deţinere şi protecţia investitorilor de retail la SIF Moldova
  • document ataşat Întrebări AGA la SIF Moldova
    apasă aici pentru a descărca.

    SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia împreună cu o serie de vehicule investiţionale la care cele două SIF-uri deţin participaţii aveau 19,21% din capitalul SIF2, la finele anului trecut

    SIF Moldova a respins propunerea ca SIF Banat- Crişana să distribuie dividende în sumă de 77,62 milioane de lei, din profitul anului 2016, la adunarea acţionarilor SIF1 din luna iunie a lui 2019, conform directorului Flaros, Liviu Ungureanu

    Actualizare - Acţionarii SIF Moldova au aprobat, în adunarea de astăzi, eliminarea din actul constitutiv al societăţii a prevederilor referitoare la limita de deţinere de 5%.

    De asemenea, s-a aprobat acordarea unui dividend de 0,06 lei/acţiune (fondul de dividende reprezentând 46% din profitul anului 2019), echivalentul unui randament brut de 4,67% faţă de preţul acţiunii SIF2 din data de 24 aprilie, cu oferirea posibilităţii subscrierii în cadrul unei oferte publice de cumpărare.

    Practic, toate punctele propuse de conducerea societăţii au primit avizul favorabil al acţionarilor.

    ---

    SIF Moldova (SIF2) are programată, pentru astăzi, adunarea generală şi extraordinară a acţionarilor, printre punctele aflate pe ordinea de zi găsindu-se modificarea Actului Constititiv al societăţii privind corelarea cu prevederile Legii Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA), ce va intra în vigoare începând cu data de 24 iulie a acestui an.

    SIF-ul din Bacău a propus eliminarea completă a limitei de deţinere, situată în prezent la 5% din capitalul social, iar societatea de investiţii va deveni, conform reglementărilor aplicabile, Fond de investiţii alternative, destinat investitorilor de retail.

    În materialele informative privind AGEA SIF Moldova de astăzi se arată că: "Prevederile Legii nr. 243/2019 privind reglementarea fondurilor de investiţii alternative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, inclusiv urmărirea procesului legislativ de adoptare a legii, au fost constant în atenţia structurii de conducere a SIF Moldova, identificându-se din timp măsurile interne pentru alinierea la noul cadru normativ".

    SIF Moldova va deveni fond destinat investitorilor de retail ce sunt de ordinul milioanelor şi care, câteodată, pot avea interese diferite faţă de cele ale investitorilor instiuţionali, reiese din întrebările adresate de Liviu Ungureanu, director general al Flaros, acţionar al SIF Moldova, pentru adunările SIF2 de astăzi (Vezi ataşat documentul).

    În materialele informative pentru adunarea de astăzi, SIF2 nu specifică ce măsuri urmează să se implementeze pentru a proteja retailul ale cărui interese sunt în prezent apărate, teoretic, de pragul de deţinere, care probabil va fi eliminat din a doua parte a lunii iulie.

    În prezent, limita este de 5% din capitalul SIF-ului, iar acţionarii ce depăşesc această limită în mod direct sau concertat cu alţi acţionari, nu au drept de vot pentru deţinerile peste prag.

    Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a identificat elemente/date/informaţii care să conducă la concluzia că persoane care singure sau împreună cu alte persoane cu care acţionează în mod concertat, depăşesc 5% din capitalul social al SIF Moldova, la data de referinţă pentru adunările de astăzi, care a fost în 15 aprilie, a informat SIF2 în materialele pentru adunări.

    Nu ştim care este structura acţionariatului SIF Moldova de la acea dată, dar la finele anului trecut, SIF Banat-Crişana, ce controlează SIF Muntenia (SIF4) prin SAI Muntenia Invest, împreună cu o serie de vehicule investiţionale finanţate în proporţii importante de cele două SIF-uri, uneori majoritar, avea 19,21% din capital societăţii din Bacău (Vezi diagramă).

    Practic: SIF1 avea 5% din SIF2; FII Active Plus (97,22% - deţinere SIF 1&4), administrat de SAI Swiss Capital, avea 3,56% din SIF Moldova; FII BET-FI Index Invest (59,94% - deţinere SIF4) şi FII Optim Invest (42,6% - deţinere SIF 1&4), ambele administrate de SAI Broker (ce este deţinut de BRK Financial Group, la care SIF4 are 18,48% din capitalul social), aveau 0,11%, respectiv 4,57% din SIF Moldova; FII Multicapital Invest (25,99% - deţinere SIF4) şi FDI Star Focus (16,92% - deţinere SIF4), administrate de SAI Star Asset Management aveau 0,89%, respectiv 0,03% din SIF Moldova; iar Opus Chartered Issuances SA/AA din Luxembrug, de la care SIF Muntenia a achiziţionat în 2016 şi 2017 obligaţiuni ce urmăresc evoluţia preţului unor coşuri de acţiuni ce includ titluri SIF2, avea 5,05% din societatea din Bacău.

    Este o situaţie asemănătoare cu cea de la SIF Oltenia, unde grupul format din SIF1, SIF4 şi o serie de vehicule investiţionale aveau, la data de referinţă pentru adunarea de mâine a acţionarilor SIF5, 28,4% din capitalul societăţii şi pentru care Tudor Ciurezu, conducătorul SIF-ului din Craiova, a solicitat de mai multe ori ca ASF să declare concertare.

    Principalul argument pe baza căruia SIF Oltenia îşi susţine cererea şi despre care spune că este ignorat de Autoritate se referă la Art. 2.(2) din Legea 24/2017, conform căruia: "În aplicarea prevederilor alin. (1) pct. 30 (n.r. în care sunt definite persoanele care acţionează concertat), până la proba contrară, sunt prezumate că acţionează în mod concertat (...)

    f) următoarele persoane:

    1. persoane care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi diferite care se află într-o relaţie de control (...)".

    Dar şi SIF Moldova are în portofoliu astfel de fonduri de investiţii.

    În materialele infomative aferente adunărilor de astăzi, la "Situaţia activelor şi datoriilor SIF Moldova" pentru anul trecut, "Situaţia detaliată a investiţiilor - Titluri de participare ale AOPC/OPCVM necotate", figurează douăsprezece vehicule investiţionale: FDI Napoca (31,41% - deţinere SIF2), FDI Piscator Equity Plus (53,37%), FDI Star Focus (17,71%), FDI Star Next (20,37%), FIA Alchemist (49,72%), FIA DCP Investiţii (40,69%), FIA Hermes (49,45%) FII Multicapital Invest (40,68%), Fondul Privat Comercial (48,52%), Fond Deschis de Investiţii Transilvania (16,83%), Fond Închis de Investiţii Optim Invest (28,86%), TehnoGlobinvest (16,03%).

    Nu ştim exact câte din aceste fonduri aveau acţiuni SIF2 la data de referinţă pentru adunările SIF Moldova de astăzi, dar la finele anului trecut, FDI Star Focus, FII Multicapital Invest şi FII Optim Invest, ce sunt finanţate şi de grupul SIF1&4, aveau 5,49% din capitalul SIF Moldova.

    De altfel, directorul Flaros a înaintat către conducerea SIF2 pentru adunările de astăzi o serie de întrebări legate de aceste fonduri printre care: "Ce scop urmăreşte conducerea SIF Moldova prin aceste plasamente?; Câte şi care sunt fondurile ce se regăsesc în acţionariatul SIF2 la data de referinţă pentru AGA/AGEA, precum şi ponderea deţinută în capitalul societăţii?; Are Consiliul de Administraţie al SIF Moldova ca obiectiv preluarea ostilă a SIF Transilvania?"

    De asemenea, SIF2 avea, la finele anului trecut, 3,57% din SIF Banat-Crişana, deţinere similară cu cea aferentă datei de înregistrare pentru adunaea acţionarilor SIF1 din luna iunie a anului trecut.

    Atunci, SIF Moldova a fost printre cei care au respins propunerea, înaintată de SIF Oltenia, ca SIF Banat-Crişana să distribuie ca dividende, din profitul anului 2016, suma de 77,62 milioane lei care fusese repartizată la "alte rezerve", bani proveniţi din neonorarea de către SIF1 a unui program de răscumpărare de acţiuni proprii, spune directorul Flaros.

    Dar, motivul existenţei unui fond de investiţii, aşa cum este SIF Moldova, este de a produce profit investitorilor săi, subliniază Liviu Ungureanu.

    În aceste condiţii, directorul Flaros a cerut explicaţii privind votul exprimat de SIF2 în cadrul adunării SIF1 din luna iunie a anului trecut.

    "Cum veţi acoperi potenţialul prejudiciu produs acţionarilor SIF Moldova, prin exprimarea votului «Împotrivă» privind distribuirea de dividende, mai ales că suma respectivă provenea din neonorarea de către Conducerea Executivă a SIF Banat-Crişana a unui program de răscumpărare a propriilor acţiuni, program pe care cu siguranţă l-aţi votat şi Dumneavoastră?", a întrebat Liviu Ungureanu.

    "Aţi încheiat vreun Acord de Cooperare/Înţelegere, sub orice formă (scris, verbal ori tacit) cu SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia pentru împărţirea pieţei acţiunilor emise de cele cinci SIF-uri?", este o altă întrebare adresată de directorul Flaros conducerii SIF Moldova.

    Astăzi, are loc adunarea generală şi extraordinară a acţionarilor SIF2 şi, pe lângă corelarea Actului Constitutiv al societăţii cu Legea FIA, alte puncte aflate pe ordinea de zi se referă la acordarea unui dividend de 0,06 lei/acţiune (fondul de dividende reprezentând 46% din profitul anului 2019), echivalentul unui randament brut de 4,67% faţă de ultimul preţ al acţiunii SIF2 din piaţă, cu oferirea posibilităţii subscrierii în cadrul unei oferte publice de cumpărare. Plăţile urmează să se facă la 11 iunie, dată anterioară derulării ofertei publice.

    De asemenea, se are în vedere derularea unui program de răscumpărare a cel mult 20,8 milioane de acţiuni proprii (2,0755% din capitalul social), din care maxim 11 milioane de acţiuni (1,0976% din capital) vor fi anulate pentru reducerea capitalului social şi cel mult 9,8 milioane de acţiuni (0,9779% din capital) vor fi distribuite către angajaţi, administratori şi directorii SIF-ului din Bacău, în cadrul unor programe de tip "stock option plan".

    Un alt punct de pe ordinea de zi prevede reducerea capitalului societăţii cu 1,27 milioane de lei, prin anularea a 12,7 milioane de acţiuni proprii dobândite de SIF conform unei hotărâri a acţionarilor de anul trecut.

    Opinia Cititorului ( 26 )

    1. V-a dat Bursa nu una,ci doua.

      1. Ba trei.

        As spune 4. SIF1&4 + SIF5 + SIF2 (mai nou) care intotdeauna s-a opus acordarii de dividende de parca nu ar fi avut nevoie de bani (un SIF non profit care lucreaza doar pentru a plati salariile nesimtite ale gastii de acolo si pentru gratuitele aceleiasi gasti nesimtite). Imi amintesc ca in urma ca cativa ani SIF2 a cumparat masiv actiuni la SIF4 inainte de AGA pentru ca apoi sa voteze impotriva acordarii de dividende. Bineintele ca ulterior cotatia a cazut (un fel de seppuku cu banii actionarilor). Acestea sunt tipurile de "investitii" facute de conducerea SIF2 din banii actionarilor iar apoi aceeasi conducere are marea nesimtire de a solicita actiuni gratuite an de an (chiar si in perioade de crize economice). Ce au facut ca sa merite asa ceva?

        S-a tot scris pe temele astea (privind devalorizarea SIF-urilor), stie toata lumea ce se intampla, dar ASF-ul nu face nimic ca sa reglementeze situatia. ASF-ul este un fel de SIF6 al pietei de capital - are conducere si membrii platiti foarte bine dar in schimb ofera pietei si investitorilor numai tepe. 

        Ma mir ca nu a aparut Asoc. Investitorilor Beze, cu un singur membru, Beze, ca sa dea un sarut marca Beze dosului gastii de la SIF1.

        In alta ordine de idei (dealtfel cu asta trebuia a incep) ma bucur ca ati abordat atat de direct aceasta problema care macina piata de capital mioritica de multi ani. Respect! 

        Beze zumzaie in dossss, de acolo primeste toate bancnotele maro umectate de smecherii SIF1

        Ultima amintire cu AIPC e ca a blocat hoția prin consolidarea la valoarea nominală la sif ul moldovean...

      Este timpul sa apara explicatii clare si concise. Multi oameni de retail asteapta sa vada cine este interesat si daca duce in directia interesul celor multi SIF2.

      Daca nu va fi aceasta minima cerinta atunci majoritatea investitorilor mici se vor retrage din toate SIF.

      Poate ar fi singurul mod in care vom vedea performanta la aceste fonduri de furat si jecmanit pe oricine si oricind. 

      1. Sa vinzi pe cotatiile actuale, in pierdere, nu mi se pare o idee bună. Daca tot s-a ocupat cineva sa desțelenească brazda, nu ar fi mai bine ca investitorii de retail sa fie mai exigenti cu ASF?

        Timp de 25 ani ați militat pentru eliminarea pragului și acum vreți protecție?Dacă nu vreți sa fiți acționari la sifuri vindeți și gata,aveți și alte soluții.

        Pe Dragoi, Ciurezu, Doros, Ceocea, Fecala, Lakis, ASF exact de asta ii doare - ca se retrag investitorii de la SIF-ur!!!!

        Ca sa se retraga investitorii ar trebui ca SIF-ul sau statul sa le cumpere participatiile (ca altfel doar se schimba investitorii intre ei). 

        Problema este doar una, dar mare - absenta legislatiei si supravegherii adecvate care sa previna, impiedice si apoi daca este cazul sa sanctioneze drastic astfel de furturi (pentru ca in esenta despre asta este vorba) din averea companiilor, in detrimentul actionarilor si sub umbrela pragurilor si a ASF-ului (care culmea trebuia sa anihileze aceste practici, nu sa le faciliteze si sa le protejeze).

        Este cazul unor dosare soldate cu ani grei de puscarie pentru toate conducerile SIF si ASF. 

        Legislatia exista. In acest moment au loc infractiuni flagrante.

        Nu, nu vrem protectie ca ne place sa fim furati (prostovanule)!

        Ce treaba are pragul SIFs cu protectia prin lege (si organismul de supraveghere) impotriva delapidarii? 

        Da, este nevoie de justitie si de protectie (prin lege si supraveghere adecvate) impotriva tuturor formelor de furt practicate de acesti maestri ai devalizarii de companii. La noi, baciul (conducerea SIF-ului) si politistul (ASF-ul) si-au dat mana ca sa fure oile satenilor lasate la stana in grija baciului si polititului, ambii platiti din greu de satenii respectivi (nu castiga actionarul adica proprietarul din dividende cat catiga angajatii SIF-ului si ai ASF-ului si cu toate astea cei din urma nu sunt multumiti de veniturile uriase si aleg sa bage adanc mana in activele SIF-ului, contrar intereselor actionarilor/proprietarilor/an gajatorilor/platitorilor de salarii pentru acesti mizerabili)!!!

        Toti "bacii" astia si "politistul" trebuie trimisi urgent dupa gratii! 

        Daca exista infractiunile in paralel cu legislatia aferenta de combatere a lor, inseamna ca avem o mare problema cu supravegherea si cu justitia.

        Ce fac aceste 2 componenete bine platite din banii nostri?

        Daca sunt inexistente, pentru ce le mai platim? Sanctionare apoi restructurare sau inchidere! 

        Ce bine ne inveti tu, Gicule!

        Mars la scoala si nu mai chiuli! 

        Tu esti ca satulul care spune flamindului sa ia firimiturile de la masa....meriti sa te pomenesc in pomana de duminica cu tot neamul tau cel adormit !

        Poate ar fi bine sa nu mai scrii de pe banca din parc.

        Pune mina pe o carte ca sa ai parte. 

      Fenomenul cu investitiile sif-urilor in fonduri care ulterior le cumpara actiunile a fost semnalat de multe ori si s-a cerut asf sa trateze situatia cu cea a cumpararii actiunilor proprii (NU dividende, NU drept de vot) . Dar permanent asf s-a facut ca nu pricepe.

      Oare , ce știe tot satul (acționarii sif-urilor) , să nu știe împricinatul (ASF) ? Bașca, pe lângă satul din poveste, multe din acțiunile nefirești, ca să nu spun chiar nelegale, ale șefilor SIF 1 și SIF 4 sunt cunoscute și de alte sate (cei care nu sunt acționari sif1 si sif4). Oricum , tăcerea de durată a ASF seamănă a tăcere complice și vinovată ! România s-a dovedit de mult timp că este un sat fără câini, dar , chiar și așa, ASF poate fi chiar inamovibil ? Sau, cum s-ar zice , chiar de capul lor ?

      Credeam ca sif2 e un model de administrare comparat cu celelalte sifuri...

      Transparent cu actionarii,platitor de dividende,rascumparari de actiuni onorate... 

      Cel mai mic discount al Vuan...

      Dar se pare ca... 

      1. Ti se pare ca Doros e asa o mare scula, ca ar fi putut sa-l dea deoparte Ceocea, daca nu facea sluj?

        Si Doros si Dragoi, desi cu "zodii" diferite (unul interna, celalalt externa) au acelasi ascendent.

        Sa mai zica cineva ca "stelele" nu ne arata calea ! 

        Ce frumos ai zis-o. Poetic aproape:)

      Nu inteleg cui foloseste aceasta reclama mascata pentru SIF1. L-ati prezentat ca actionar semnificativ la SIF5. Spuneti ca detine controlul la SIF4, prin SAI. Acum insinuati ca are detineri importante si la SIF2. Pai eu, investitor, de ce as mai cumpara actiuni la alte SIFuri, daca SIF1 are pachete de control in toate? Cumpar direct SIF Banat si gata. Ceilalti ce fac? Ce se intampla cu celelalte actiuni? Ridicati la cer actiunea SIF1 si le loviti pe restul. Nu e ok. Sa fim seriosi, subiectul concertarii nu mai e un issue, pragul e ridicat, in 3 luni intra in vigoare efectiv. Discutia despre prag e sterila si depasita, ar fi trebuit sa o deschideti acum minim un an. Deci care e scopul, de fapt?

      1. Respectarea legii!!! Asta e scopul!

        Si sanctionarea celor care incalca legea! 

        O bagatela... legea!

        Cumpara tu Sif1!

        O sa ti le rascumpere la 50% discount...Succes! 

        Te plictisesti la AGA si vrei sa ne luam la misto?

        Dar mistourile pot fi si .ele, mai destepte... 

        Daca subiectul concertarii nu mai este "un issue", ia declara-te concertata! Ca sa nu ne mai chinui. 

        Concertarea a fost, este si va fi intotdeauna un "issue", dar pe tine nu te duce mintea. 

        Discutia despre prag va fi actuala intotdeauna, ridicarea pragului nu anuleaza caracterul ilegal al concertarii retroactiv.

        Deci, vrabia malai viseaza, iar tu, pana la urma, vei face inchisoare pentru manipularea pietei de capital. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
    Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb