• SIF-urile au testat maximele în plină vară
Societăţile de investiţii financiare (SIF) au fost intens speculate pe Bursă vineri, atrăgând un rulaj spectaculos, al doilea ca mărime din acest an, după ce Comisia Legislativă a avizat proiectul de lege care prevede eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri, urmând ca acesta să fie dezbătut ulterior în Parlament.
În prima parte a şedinţei bursiere de vineri, acţiunile SIF-urilor au urcat în medie cu peste 10%, iar indicele BET-FI a ajuns în zona maximelor din acest an, testând pragul de 20.000 de puncte, pentru ca în final creşterile să se domolească până la un nivel de circa 2% spre închidere. Potrivit brokerilor, cauza scăderii preţurilor de la sfârşitul şedinţei la un nivel asemănător celui din deschidere a fost corelarea Bursei de la Bucureşti cu pieţele externe, care înregistrau corecţii uşoare, în urma ştirilor economice cu privire la PIB-ul din Statele Unite ale Americii.
Gabriel Aldea, analist financiar la "Intercapital Invest", ne-a atras atenţia asupra faptului că volumele mari de pe SIF-uri realizate vineri au putut veni din exit-urile investitorilor de pe bănci în favoarea SIF-urilor.
"Este posibil ca unii investitori, în general speculatori, să fi făcut nişte exituri de pe bănci şi să fi intrat pe SIF-uri, având în vedere că atunci acţiunile SIF erau la maximul zilei, băncile erau pe minus", ne-a explicat domnul Aldea, fiind de părere că SIF-urile mai au încă potenţial de creştere.
În ultimele două săptămâni, acţiunile SIF au crescut cu 20%, indicele BET-FI situându-se vineri în jurul pragului de 19.000 de puncte. Cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele emise de SIF "Oltenia" (simbol SIF5), care au atras vineri un rulaj de 14,04 milioane de lei, transferându-se peste 14 milioane de acţiuni. Şi titlurile SIF2 "Moldova" au atras volume importante, în total fiind transferate 9,65 milioane de acţiuni, în valoare de 8,2 milioane de lei.
Florin Ilie, şeful departamentului de analiză al ING Bank, consideră că aprecierile SIF-urilor din ultima vreme se datorează revenirii încrederii investitorilor în economiile internaţionale şi crede că şi în această lună piaţa de capital va fi la fel de volatilă.
"Mă aştept ca volatilitatea să rămână la fel de mare şi în următoarea perioadă, iar după 2-3 luni de zile este foarte probabil să vedem acţiunile SIF la preţuri mai mari decât cele din prezent", a adăugat domnul Ilie.
Analistul de la ING Bank ne-a mai spus că preţurile titlurilor SIF au crescut pentru că percepţia de risc a investitorilor s-a ajustat considerabil în ultima perioadă şi consideră că preţurile sunt în continuare atrăgătoare pentru cei interesaţi să investească în cele cinci societăţi de investiţii financiare.
Profiturile nete cumulate ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în primele şase luni din acest an cu 72% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, situându-se la 546,2 milioane de lei.
Capitalizarea celor cinci SIF-uri este, în acest moment, de circa 2,5 miliarde lei, spre deosebire de aproximativ 11,5 miliarde lei, cât reprezenta valoarea de piaţa în luna iunie 2007, când atinsese maximul istoric.
SIF "Transilvania" şi SIF "Oltenia" deţin în prezent cele mai mari active, fiecare cu o valoare de circa 1,41 miliarde lei, respectiv 1,26 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de miron_silvica în data de 05.09.2009, 12:46)
Ma numesc Miron Silvica din oradea jud Bihor ,am la S I F 2 MOLDOVA 975 DE ACTIUNI AM MARE NEVOIE DE BANI TREBUIE SA FAC O OPERATIE PE COLON SI NU AM BANI AS PUTEA SA-MI VAND ACTIUNILE SAU MA SFATUITI SA LE MAI LAS ,SI SA-MI FAC ROST DE BANI DIN ALTA PARTE ,VA ROG MULT DE TOT SA-MI SPUNETI PRIN ACEST COMENTATIU SAU LA TELEF 07701503315 VA MULTUMESC MULT