PRECIZĂRI ALE UNUI ADMINISTRATOR SIBEX Dan Simionescu: "Cristian Sima este foarte superficial cu adevărul"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 septembrie 2012

Dan Simionescu: "Cristian Sima este foarte superficial cu adevărul"

"Nu cred că domnul Sima are majoritatea voturilor"

"Tranzacţiile valutare făcute de Cristian Sima, în contul Sibex, sunt pe pierdere"

Dan Simionescu, adminis-trator la Sibex, dezminte majoritatea declaraţiilor făcute de preşedintele instituţiei, Cristian Sima, publicate, ieri, de ziarul BURSA, precizând că "domnul Sima, în mod fundamental, este foarte superficial cu adevărul".

Disputa evidentă între cei doi colegi în Consiliul de Administraţie al Sibex are loc în contextul în care acţionarii bursei vor decide, pe 22 septembrie, dacă revocă actualul Consiliu, după cum a solicitat un grup de trei acţionari ai bursei care deţin, împreună, 5,6375% din acţiuni.

Dan Simionescu, reprezentant al SIF3 Transilvania în CA-ul bursei sibiene, a spus despre majoritatea informaţiilor transmise de Cristian Sima că sunt neadevărate.

"Afirmaţia domnului Sima că a vrut să aducă market-makeri este un mare neadevăr", ne-a declarat Dan Simionescu, explicând: "Nu a vrut niciodată să îi aducă. Delta Stock, din Bulgaria, a venit market-maker, prin efortul a doi salariaţi entuziaşti şi dedicaţi - Adrian Ciudin şi Ovidiu Petru. Ei sunt cei care au reuşit să aducă acest market-maker".

Dan Simionescu spune că, anul acesta, au avut loc 15 şedinţe de CA, din care 6 electronice şi 9 cu prezenţă fizică. "Eu am lipsit de la vot numai la două dintre ele, care au fost convocate foarte din scurt", ne-a precizat domnia sa, după ce Cristian Sima a declarat: "Consiliul acesta s-a bazat pe trei membri. Pe mine şi pe domnii Paul Miclăuş şi Gabriel Filimon. Simionescu (n.r. Dan) a participat doar la ultimele două Consilii".

Administratorul Sibex mai adaugă că tot un mare neadevăr este şi faptul că s-au investit bani în sistemul informatic.

Dan Simionescu îşi arogă mutarea sediului bursei şi reducerea chiriei, menţionate de Cristian Sima drept realizare a actualului Consiliu: "Chiria a fost negociată şi mutată ca urmare a efortului meu de anul trecut. Contractul este semnat de mine şi de Darius Cipariu. Eu, la vremea aceea, eram preşedinte-director general, iar domnul Cipariu era conducător. Culmea este că Sima s-a opus mutării în această locaţie. Este exact invers. Nici vorba că el ar fi adus acest contract".

Cristian Sima menţionează, în interviu, că a făcut tranzacţii valutare, în contul Bursei, al Casei de Compensaţie şi al Depozitarului Sibex, pentru a se proteja de devalorizarea leului, precizând că a câştigat, pe fiecare entitate, câte 130.000 de RON.

Dan Simionescu îl contrazice, însă, spunând că, joia trecută, Sibex avea o pierdere din aceste tranzacţii: "Cristian Sima face nişte afirmaţii referitor la tranzacţiile valutare pe care le-a făcut, uitând să menţioneze că, printre altele, a trecut şi prin yeni japonezi. El menţionează numai euro şi dolarul. Ultima informaţie pe care o am, de joia trecută (30 august 2012), soldul, dacă s-ar desfiinţa contul de valute pe Sibex, ar fi un minus de 4000 de lei. Asta neluând în considerare costul banilor, respectiv dobânzile care s-au pierdut, care ar fi însemnat încă aproximativ 40.000 de lei, deci estimez undeva la 50.000 de lei pierderi".

Domnul Simionescu mai adaugă că nu înţelege de ce preşedintele Sibex face declaraţii referitoare la Casa de Compensaţie şi la Depozitar: "El nu are nici un rol nici în Casa de Compensaţie, şi nici în Depozitar. Singurul lui rol este în Sibex, iar Sibex-ul, într-adevăr, este acţionar majoritar la aceste entităţi, dar fiecare entitate are preşedinte şi director general separat. De asemenea, ştiu că, într-adevăr, au fost puse presiuni pe conducerile acestor societăţi să facă tranzacţiile pe care el le-a dorit.

Nu cunosc rezultatele pe CCR, nu cunosc rezultatele pe Depozitar, dar, în mod sigur, pe Sibex nu s-au făcut 130.000 de lei profit".

Administratorul Sibex s-a arătat uimit şi de afirmaţiile făcute de Cris-tian Sima referitoare la negocierile în derulare cu Bursa din Londra pentru aducerea indicelui "Footsie" (n.r. FTSE 100) şi a indicelui Bursei de la Moscova, la Sibiu.

"Referitor la London Stock Exchange, sunt foarte uimit să văd ce declară Cristian Sima", ne-a declarat Dan Simionescu, adăugând: "Nu a existat în Consiliu nici un fel informare oficială despre acest lucru. Din discuţii informale, eu ştiam de la el că London Stock Exchange ar fi interesată să achiziţioneze acţiuni la Sibex. De fapt, acum văd că noi cumpărăm marfă de la London Stock Exchange. Respectiv «Footsie» şi indicele Bursei de la Moscova".

Dan Simionescu mai precizează că temerile angajaţilor Sibex referitoare la stabilitatea locurilor de muncă sunt justificate, având în vedere rezultatele companiei. Cristian Sima declarase, în interviu, că este normal ca mulţi angajaţi să fie împotriva sa, numindu-i pe aceia "care nu muncesc, sau nu se pricep şi care, vezi Doamne, îşi pierd locul de muncă".

Dan Simionescu ne-a declarat: "Referitor la angajaţi, nu pot să spun că sunt incompetenţi; totuşi, lucrează de ani de zile pe piaţă! dar, cred că au avut o anumită temere asupra joburilor lor, asupra situaţiei - Sibex-ul este din rău în mai rău - la şase luni are o pierdere de 150.000 lei faţă de 50.000 lei cât a fost pierderea anul trecut la aceeaşi perioadă".

Dan Simionescu vede un consiliu fără Cristian Sima

Deşi Cristian Sima ne-a declarat că mizează, în continuare, pe susţinerea majorităţii acţionarilor, reprezentantul SIF Transilvania nu crede în viitorul bursei sibiene cu Sima în frunte.

"În mod optim, văd acest consiliu fără Sima în el", ne-a declarat Dan Simionescu, explicând: "Nu cred că domnul Sima poate să aducă, într-adevăr, plus valoare din poziţia de preşedinte-director general.

Nu cred că, în momentul de faţă, domnul Sima are majoritatea voturilor, pentru că, indiferent cât de implicaţi ar fi unii acţionari, rezultatele financiare vorbesc clar. Absolut nimic nu s-a realizat pozitiv de când i s-a dat mână liberă domnului Sima şi ca preşedinte, şi ca director general. De fapt, înţelegerea era ca el să fie director general numai şase luni, să aibă timp să se documenteze, să vadă cum stau lucrurile. Acesta a fost şi motivul pentru care noi am separat cele două funcţii la Adunarea Generală din aprilie anul trecut. Cristian Sima nu a renunţat la această funcţie probabil pentru că are o indemnizaţie foarte mare şi ca preşedinte, şi ca director general şi nu a vrut să renunţe la ea".

Cristian Sima a ajuns preşedintele CA al Sibex după o adunare generală cu scandal, în aprilie 2011, în care a fost debarcat fostul preşedinte - Teodor Ancuţa - contestată în instanţă, la vremea respectivă.

Domnul Sima a fost susţinut atunci de SIF-urile care sunt acţionare la bursa sibiană.

Dan Simionescu ne-a mai declarat: "Suntem foarte dezamăgiţi.

La început, am fost foarte încântaţi de Sima, am avut impresia că este un bun meseriaş, că poate să coaguleze şi să conducă un colectiv în sensul aducerii de plus valoare, de creare de profit, dar s-a întâmplat invers. Faptul că dânsul spune că nu a avut timpul necesar să dezvolte Bursa este o poveste.

Nu a reuşit să facă absolut nimic pozitiv, din punctul meu de vedere, şi eu nu cred că mai sunt foarte mulţi acţionari care îl susţin şi probabil că decizia domniei sale de a nu mai candida are în vedere şi acest lucru.

Vom vedea ce susţinere mai are. Nu există nici o înţelegere, dar ştiu că sunt foarte mulţi acţionari, spre surprinderea domniei sale, chiar acţionari pe care îi consideră de partea lui, care sunt foarte nemulţumiţi. Uitaţi-vă la preţul acţiunilor - era 1,6 -1,7 lei, când a intrat Sima şi acum este 0,9 -1,05 lei/acţiune. Asta înseamnă o scădere de 40-50% a valorii acţiunilor şi nu cred că există nici un acţionar care să fie încântat de treaba asta".

Cu toate acestea, domnul Simionescu nu vede posibilitatea ca Teodor Ancuţa, fostul preşedinte, să se întoarcă în Bursă.

Dan Simionescu spune că nu exis-tă, în momentul de faţă, o propunere pentru un nou preşedinte, având loc discuţii în acest sens.

"Mai avem săptămâna aceasta să ne gândim la propuneri pentru un nou preşedinte, poate vom avea un punct de vedere la finalul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare", ne-a spus domnul Simionescu.

Cristian Sima ne-a mai spus, în cadrul interviului, că la momentul alegerii sale, SIF-urile l-au susţinut de nevoie, întrucât se aşteptau să fie ales. Domnia sa a mai spus că interesul real al unora dintre acţionari nu este de a dezvolta Bursa, ci de a obţine cât mai mulţi bani din dividende.

Sibex a încheiat prima jumătate a anului cu pierderi de 149.054 lei, după un un profit de numai 1.795 lei, în primul trimestru. Anul trecut, compania a înregistrat pierderi de aproape 600.000 lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. bravo simionescu

    Eu nu stiu daca Dl Sima are majoritatea voturilor sau nu. Dar stiu ca Dl. Simionescu nu se "poate lauda"i decit cu mesele pantagruelice pe care le "executa". Si mi-a soptit o pasarica, ca dumnealui nu a dat aprope deloc pe la sedintele CA.Imi aduc aminte ca o buna perioada de timp el a fost DG interimar la SIBEX..Si nici macar atunci nu era prezent. Trebuia sa ia masa ....permanent. Nu e asa "mai gagiule"? Ca sa nu dam mai mult din casa....

    Sa nu uitati : Nici o zi din cele sapte fara burtile umflate....

    sima e prezent la Sibex? sau o conduce din casa WBS si se plimba cu masina WBS. salariul merge si actionarii sunt fericiti

    de la bvb nu prea il recomandau, dar inca o data se vede inteligenta romaneasca in actiune. Acum nu-mi dau seama ce interese pot urmari actionarii, daca si-au dat afacerea pe mana unui manager incompetent (vezi performantele WBS de-a lungul anilor)

    Nici la BVB nu a facut mai nimic, doar si-a vandut mai bine decat altii actiunile.

    Bravo Simionescu D.

    BVB si SIBEX doua burse bolnave care mor incet pe o piata tot mai mica si sub tutela unui CNVM corupt si cu salarii foarte grase. 

    urmeaza sa ceara socoteala si CA ului BVB....zero total....nimic...anghel e un sima mai putin guraliv..nu l lasa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb