Precizări Bancpost

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 august 2015

Ca urmare a articolului publicat în ediţia Ziarului Bursa din data de 4.08.2015 cu titlul "Bancpost cere unui împrumutat cu 13.000 lei mai mult, la conversie", semnat de Adriana Răduţă, dorim să facem urmatoarele precizări:

Bancpost nu solicită sume suplimentare împrumutaţilor cu ocazia operaţiunii de conversie. Mai mult decât atât, oferta individualizată transmisă clientului în acest caz conduce la reducerea sumei actuale lunare de plată cu 38% în primul an de conversie şi aproximativ 20% începând cu cel de-al doilea an.

Suma de 196.371 lei reprezintă plafonul aprobat ca limită maximă a creditului în lei care se putea acorda pentru cumpărarea valutei în vederea rambursării creditului în CHF, şi nu soldul creditului, aşa cum în mod eronat a fost menţionat în contractul cadru. Suma efectiv acordată în lei este corect reflectată în graficul de rambursare, parte integrantă din contract, şi se calculează prin conversia soldului în CHF utilizând cursul de referinţă afişat în unităţile Bancpost la data efectuării tranzacţiei. Astfel, în cazul efectuării operaţiunii de conversie în data de 4.08.2015, cursul utilizat ar fi fost de 4,2230 RON/CHF, aşa cum a fost corect menţionat în articol. Menţionăm că tranzacţiile sunt efectuate în baza unui ordin de schimb valutar semnat de către client, asigurând transparenţa cursului de schimb utilizat.

Precizăm că această prevedere contractuală nu a generat plăţi suplimentare pentru clienţi. Bancpost ia măsuri de clarificare a contractelor de conversie.

Mulţumim Redacţiei Ziarului Bursa.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mincinosi.

    1. Haideti acum sa vedem punctul de vedere al clientului.

      1. Nimeni nu garanteaza faptul ca schimbul valutar s-ar fi facut la cursul din ziua respectiva si nu la cel de 4,5 cat rezulta din draftul de contract. De ce spun asta? Pentru ca argumentul nr. 1 in instanta, adus de avocatii bancilor si mai nou, de unii comisarii ANPC sau CJPC este: „Domne, ai semnat, asta e”. Daca clientul nu citea cu atentie, o lua in freza! 

      2. Bancpost spune: „Oferta individualizată transmisă clientului în acest caz conduce la reducerea sumei actuale lunare de plată cu 38% în primul an de conversie şi aproximativ 20% începând cu cel de-al doilea an”.  

      Ce nu spune BANCPOST este faptul ca reducerea respectiva NU ESTE UN DISCOUNT LA SOLD, cum a facut Banca Transilvania si cum intentioneaza sa aprobe Ministerul de Finante. In acest moment BANCPOST converteste creditul din CHF in LEI la un curs UCIGATOR. Cazul relatat de Bursa face referire la un imprumut in valoare de 28.000 euro (contractat in CHF ca asa a zis BANPCOST ca e mai avantajos in 2007), imprumut pt care s-a platit de 8 ani incoace cu constiinciozitate, inclusiv un abuz al bancii din anul 2009 prin care marja de dobanda din contractul clientului a sarit de la ZERO la OPT p.p. Si de atunci clientul plateste rate MAJORATE, pentru simplul fapt ca a vrut un ajutor si a fost naiv sa semneze o reesalonare care l-a ajutat in primul an dar l-a „spart” in urmatorii. Scenariul pare similar acum, nu e asa??? Asdar, desi in 2007 clientul a avut nevoie de 28.000 euro pt a-si plati un apartament in care sa locuiasca, BANCA ii ofera acum conversia in lei dar pentru un sold de 41.700 euro (conversie facuta din soldul actual CHF la cursul de azi al BANCPOST euro/chf). 

      Asadar, BANCA VINE CU O OFERTA FOARTE BUNA PENTRU UN NOU CREDIT IN LEI, dar practic NU OFERA NICIUN DISCOUNT LA SOLD, NU-SI ASUMA NIMIC DIN SUMELE INCASATE PANA ACUM IN BAZA UNOR CLAUZE DECLARATE ABUZIVE DE CATRE INSTANTE DIN TOATA TARA si POSIBIL ABUZIVE DE CATRE A.N.P.C.  

      Oferta ar fi buna daca banca si-ar asuma prejudiciul adus pana acum clientului prin clauzele abuzive, ar scadea acest prejudiciu din sold si ar face conversia in lei aplicand oferta despre care este vorba in articol.  

      O oferta si mai buna se obtine insa PRIN INSTANTA. In urma calculelor efectuate de expertul contabil colaborator al unui cabinet de avocatura, in cazul castigarii procesului, rata lunara a clientului ar scadea cu cca 162 CHF, de la 286.95 cat este in prezent. Adica, clientul ar avea de plata o rata lunara de aprox 530 lei, fata de aprox. 1210 lei in prezent. Pe langa asta, BANCPOST ar avea de restituit clientului o suma de aprox 14.200 de euro.  

      Deci, care oferta e mai avantajoasa? 

      3. BANCPOST SPUNE „Suma efectiv acordată în lei este corect reflectată în graficul de rambursare, parte integrantă din contract”. Clientul insa a solicitat in mod intentionat si LEGAL si simularea de grafic de rambursare, pe care banca era obligata, conform OUG 50/2010 s-o puna la dispozitie, insa n-a primit-o. Alo, ANPC-ul, dormim??? 

      4. „Bancpost ia măsuri de clarificare a contractelor de conversie”. Inainte de a face aceste clarificari, BANCPOST ar trebui sa elimine clauzele abuzive din TOATE CONTRACTELE pe care le detine in portofoliu in acest moment. Mai mult, BANCPOST nu are lucrurile clare nici in ceea ce priveste politele de asigurare ale imobilelor pe care le are ipotecate in favoarea sa: clientul al carui caz a fost prezentat mai sus, a primit ieri o notificare cu amenintarea BANCPOST (sediul central) ca ii va fi declarat scadent tot creditul pentru ca nu a platit o polita PAD. Clientul a sunat la sucursala BANCPOST din teritoriu de la care a luat creditul si totul era in regula, asigurarea e platita. Deci, clientul respectiv transmite BANCPOST: „Mi-am pierdut increderea in BANCPOST, nu sunteti un partener nici corect, nici profesionist”.  

      Mai mult, clientul cunoaste cel putin un caz concret in care BANCPOST a pierdut un proces intentat de un alt client si in ciuda acestui fapt a refuzat sa vireze in contul clientului prejudiciat sumele castigate in instanta. Acesta a fost nevoie sa EXECUTE SILIT BANCPOST pentru recuperarea prejudiciului. 

      Clientul caruia i-a fost facuta aceasta oferta, care a facut subiectul articolelor din BURSA si a ajuns in atentia Guvernatorului Mugur Isarescu, sfatuieste pe toti ceilalti clienti BANCPOST sa fie vigilenti la semnarea oricarui contract cu aceasta institutie bancara, iar pe cei care au credite in derulare, sa le refinanteze la alte banci. Conditiile actuale din contractele BANCPOST care nu au fost atacate in instanta sunt UCIGATOARE pentru bugetele familiilor cu venituri medii. Practic munciti pentru a va plati ratele si stati cu frica-n san sa nu fiti executati.  

      Vrem jurnalisti care sa cerceteze si sa spuna adevarul!

      Si mie Bancpost mi-au solicitat inca un bun ca garantie, la conversia solicitata in 2014. 

      Nu si-au schimbat parerea nici pana azi. In plus, nu negociaza. 

      Nu zic Nu la credite, dar fugiti de Bancpost!  

      Ziarul Bursa a acoperit cel mai bine subiectul, fara indoiala! Felicitari pentru Adriana Raduta, dar si pentru Emilia Olescu, care au pus bancile cu botul pe labe!!!

      multumim pentru sfaturi! sunt creditat in CHF, inca nu m-am adresat instantei, dar citesc tot ce gasesc despre creditele in CHF si ma pregatesc

      Adevarat...cei mai mincinosi ordinari

    Bnacpost = grec in faliment...mai vreti ceva ?

    1. Nu-mi vine sa cred ca mai exista încă romani care se duc la bancprost.

      In 2003/4 era cea mai super-nesimțita banca si între timp a evoluat si mai mult in nesimțire. Excelează, deși cu știu daca a depășit vreodată VBul care in Austria nu-si permite sa facă ceea ce face-n romanes. Totuși VBul acum a dat-o cotita cu plecarea asta... 

      Rușinos pentru tot sistemul bancar, sistem de hoție-cămătărie legală, sub atenta oblăduire a Înalt-Preacretinității Sale Guvernator al Cămătăriei Naționale a Nomansland... 

      Peștele de la cap se-mpute, iar curățenia începe cu noi, dar romanul doarme. 

      Pune bă mâna si fa ceva daca vrei sa te țină minte istoria nu doar ca cel mai longeviv guvernator al vreunei cămătarii naționale. 

      Va dați seama ca după '90 BNRului i-a fost interzis sa-si mai pună sigiliul pe vreun lingou de aur ?! Ce rusine nemarginita... Totul dintr-un ordin al acestui om. Eram prea bogați si n-aveam voie noi, niște neica-nimeni sa plătim datoria FMIului înainte de termen. Si astfel văzând ca romanes e o țara buna de muls si jupuit, ca după jdemii de ani de comunism romanii erau învătați si cu oprimarea si sa nu se răscoale, sa nu-si cunoască măcar drepturile de baza...., ce mai... numai buni de jaf fără griji. Cui suntem noi acum datori? FMIului? Nooo, dar vai ce coincidenta! 

      Doar ca lipsea marioneta care sa dea încredere prostimii si care sa inspire atâta încredere încât nici sa nu ne îndoim de el. Ba mai mult, sa-l susținem, să-l încurajam. Iar acum când a izbucnit rahatul tot noi suntem prosti ca nu l-am ascultat. 

      Exista o limita, nu te poți vinde chiar așa... Iar daca tu poți dle guvernator, nu ne vinde si pe noi la pachet... Uita-te la omologul tău polonez... i-a mai rămas ceva măduva-n coloana. 

      De ce in Polonia nu s-a simțit criza aproape deloc? De ce, daca si la noi venise criza cu intârziere fata de restul europii, nu am putut sa avem aceeași soarta ca Polonia? Întârzierea aia era un bun buffer de amortizare. Va mai aduceți aminte ce ne spunea Împăratul in acele zile? 

      Toată lumea si-a încetinit masiv motoarele, sau chiar le-a oprit temporar, dar noi dădeam in continuare pe buletin. Din inerție... 

      Si mai rău, am mai adoptat si monezile altor popoare..., ca si cum aveam o așa stabilitate-n țara asta încât puteam suporta si perturbațiile altor economii, deh..., mai bune ca a noastră, dar din păcate pentru a noastră (economie si viața) mult mai dinamice. Si s-a dus si puținul acumulat pana-n 2008/9 care și așa era provenit tot din creditare. 

      Unde nu mai pui ca nu mai exista bănci pur romanești. Cam câta lipsa de ... nici nu mai știu cum s-o definesc... sa ai încât sa permiți așa ceva? Ca guvernator zic. Cam cât de prostalau sa fii sa dai cu licențele-n piața mai rău ca cu banii pe maneliști? Cam câta stabilitate crezi tu ca are un sistem bancar imatur când in piața, in România anului 2008 erau -40 de bănci, ca sa nu mai vorbim de puzderia de micro-cămătarii de bloc numite legal IFNuri? Cam câta stabilitate crezi tu dom'le macro-ieconomist care esti tu un mare ieducat al sortii, ca pot aduce aceste IFNuri pe care, atenție, nu le poți controla pentru ca nu le ai in subordine? 

      Ce rost mai aveau aceste micro-cămătării de bloc cand si așa deja erau prea multe bănci. 

      Daca tot ai permis ca din aceste bănci, doar numele sa mai fie românesc (nu c-as fi io un mare patriot) dar de ce nu ai administrat așa cum trebuie venirea lor in bătătura? Le-ai cam permis multe. Prea multe. Defapt, au făcut cam tot ce-au vrut..., ca deh doar d-aia esti ținut acolo. Si încă mai fac ce vor... Iar tu sânge in boașe tot n-ai... sa faci odată ce n-ai făcut toată viața! Sa le impui reguli nu propoziții interpretabile, sa te asiguri ca nu derapează, si mai ales sa ne respecte si sa facă afaceri SI in interesul romanului, nu numai al lor, ...adică sa îți pese bă, nu sa-ți bese mintea la glumite cu care sa iei peste picior romanul de rând. 

      Dar mai bine nu te duci tu la tine acasă si ne lași sa ne rezolvam problemele in care ne-ai băgat pentru următorii 100 de an!!! 

      Vanitatea... Ce păcat dulce...Fiecare secunda pe care o petreci acolo îți garantează ca recordul tău va fi bătut cu atât mai greu. Doar atâta recunoaștere vei avea din partea istoriei: ca fiind omul care efectiv a șezut cel mai mult cu curu' pe un scaun de guvernator, pe post de marioneta. 

      Istoria va mai dezbate mult timp de acum încolo cât rău si cât bine (s-)a făcut (in timpul) Împuscatul(ui). La cât bine aproape inexistent daca nu nesemnificativ ai făcut tu... n-are istoria ce sa dezbată decât:

      "cur, șezut, mult, scaun". Ah... și "glumițe". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb