Prefectul de Argeş: "Oltchim şi Arpechim ar putea fi privatizate la pachet, cu investitor strategic"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2013

Prefectul de Argeş, Cristian Soare, spune că există două variante de salvare a rafinăriei şi petrochimiei de la Piteşti, una fiind "privatizarea la pachet" a Oltchim şi Arpechim, cu un "investitor strategic", iar cea de-a doua ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.

Potrivit prefectului Cristian Soare, soluţiile au fost analizate luni, la o întâlnire a reprezentanţilor adminis-traţiei şi sindicatului de la Divizia petrochimică Bradu cu parlamentarii de Argeş şi autorităţile judeţene.

"Una dintre soluţiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinăria Arpechim, prin găsirea unui investitor strategic. (...) O altă variantă ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fără repornirea rafinăriei Arpechim. Poate fi o soluţie ca Divizia petrochimică Bradu să repornească fără să se ţină cont de repornirea rafinăriei şi să poată fi dusă pe profit. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanţare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor şi de 50 de milioane de euro pentru începerea producţiei", a spus prefectul, potrivit Mediafax.

El a precizat că aceste soluţii urmează să fie discutate şi cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

"Am trimis deja o adresă către ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipă formată din specialişti în petrochimie, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, parlamentari, să fie primită pentru o discuţie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie să aleagă dintre variantele pe care sunt convins că le cunoaşte, pentru a putea să o găseas-că pe cea mai bună dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.

Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că rafinăria Aropechim va fi demolată dacă nu va putea fi vândută.

Ministrul Economiei, Varujan Vos-ganian, afirmă că OMV Petrom nu va demola Arpechim Piteşti, aşa cum a anunţat joi conducerea companiei petroliere, ci va sta "la dispoziţia" Guvernului în măsura în care statul va găsi o soluţie de integrare a rafinăriei cu combinatul chimic Oltchim.

Vosganian a adăugat că Mariana Gheorghe i-a spus că susţine eforturile statului privind restructurarea industrială.

"Abia după ce găsim o soluţie antreprenorială, economică pentru Oltchim (...) ne încumetăm să pornim discuţiile şi cu OMV Petrom pentru Arpechim", a mai spus Vos-ganian.

Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă.

OMV Petrom a anunţat de mai mulţi ani că rafinăria Arpechim nu face parte din activitatea de bază a companiei şi că vrea să vândă unitatea.

Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, res-pectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dupa ce politicienii din FPS au privatizat pe mai nimic combinate profitabile,vin acum alti politicieni sa gaseasca solutii de privatizare pentru aceleasi combinate,care au devenit neprofitabile dupa privatizare.

    Problema este ca investitorii strategici nu pot fi adusi la ordinele nici unui partid,ei au o singura politica ,aceea a evitarii neprofesionistilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb