Prectura Buzău vrea transparenţă totală în toate primăriile din judeţ. După ce a digitalizat sistemul de lucru din Prefectură, a schimbat documentele în format clasic cu cele în format electronic, Silviu Iordache a trimis o circulară tuturor primăriilor din Buzău prin care cere ca şedinţele consiliilor locale să fie transmise online pe orice platformă , fie zoom, Facebook sau youtoube.
Printr-un comunicat de presă, prefectul Buzăului spune că doreşte "îmbunătăţirea actului de transparenţă decizională şi de creştere a gradului de acces al cetăţenilor la documente de interes public", iar utiliarea mijloacelor electronice de comunicare va ajuta acest lucru. Decizia sa, însă, a fost primită în mod diferit de edilii din judeţ. În timp ce unii spun că totul se poate rezolva foarte uşor, cu un telefon performant, alţii spun că e nevoie de o investiţie seriosă şi de oameni specializaţi, iar primarii comunelor din zona de munte spun că le este imposibil pentru că nu au nici internet.
Sarcina dată de prefectul Iordache trebuie îndeplinită începând cu luna august. În primul rând, toate primăriile trebuie să-şi actualizeze regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului local şi, ulterior, primarii trebuie să găsească soluţii ca toate şedinţele consiilor locale să fie transmise online sau, dacă nu se poate acest lucru, înregistrate şi urcate pe o platformă la care să aibă acces toţi alegătorii din comuna respectivă.
"Conform circularei, alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanţă cu interesele lor atât resursele locale, cât şi cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei. În acest sens, în informare sunt enumerate reglementări legale care vizează desfăşurarea şedinţelor de consiliu local (...)", informează, printr-un comunicat de presă Prefectura Buzău.
Prin acelaşi document, prefectul spune că "demersul său are la bază sesizarea, de către Instituţia Prefectului, a unor neconformităţi în funcţionarea consiliilor locale în ceea ce priveşte actualizarea Regulamentelor de organizare şi funcţionare ale consiliilor locale în sensul asigurării accesului cetăţenilor la lucrările şedinţelor şi posibilitatea ca aceştia să fie informaţi prin mijloace moderne şi accesibile cu privire la deciziile luate".
De asemenea, prin adresa trimisă către UAT-uri, este precizat şi faptul că "primarii şi secretarii generali vor fi responsabili cu implementarea cât mai urgentă a aspectelor sesizate şi că, începând cu luna august, Instituţia Prefectului - Judeţul Buzău va monitoriza modul în care se asigură transmiterea şedinţelor de consiliu local".
"Sarcina" primită i-a împărţit pe primarii judeţului în două tabere. Unii spun că nu li se pare că aceasta este o chestiune urgentă şi că altele sunt problemele comunelor, că ar fi nevoie de investiţii pentru a respecta cele cerute de Prefectură, în timp ce alţi edili sunt de părere că totul se poate rezolva rapid, cu un telefon performant.
De exemplu, primarul din Pogdoria, Marius Chiru, a declarat că a mai avut un astfel de proiect pe ordinea zi, la o şedinţă anterioară, propus de un consilier local, dar pe care l-a amânat pentru că este nevoie de o firmă specializată care să se ocupe de transmiterea şedinţelor de Consiliu Local, nu o poate face oricine din Primărie.
"Avem multe probleme de rezolvat, asta mi se pare una minoră comparativ cu ce avem noi de rezvolvat. Oamenii din comună sunt informaţi asupra deciziilor pe care le iau consilierii locali. În primul rând, trebuie o firmă pentru că nu se poate face transmisiunea aceasta online aşa empiric, adică cu un neprofesionist. Trebuie o firmă specializată, să încheiem un contract şi şedinţele de Consiliu Local să fie transmise aşa cum sunt ele, nu cu adăugiri sau tăieri. Acesta este şi motivul pentru care am amânat proiectul propus în acest sens de un consilier local, tocmai pentru a angaja o firmă specializată (...) Vom achiziţiona aparatura necesară şi să vedem cu o firmă specializată care poate să ne preia aceste şedinţe şi să le pună pe un canal de internet. Nu este nicio problemă că şedinţele sunt live sau nu sunt live. De altfel, orice cetăţean al comunei poate participa la şedinţele Consiliului Local, iar hotărârile sunt urcate pe site-ul primăriei. Deci nu mi se pare o chestie extraordinară şi nici de nerezolvat", a spus Marius Chiru, primarul comunei Podgoria.
La rândul său, primarul din Costeşti spune că urmează să discute cu aleşii locali şi să fie luată o decizie.
"Din punctul meu de vedere nu este nicio problemă, nu avem nimic de ascuns în şedinţele de Consiliu. Chiar mâine avem şedinţă şi vom analiza, şi vom lua o decizie. Dacă o vom transmite pe Facebook înseamnă că trebuie să avem o pagină a Primăriei, iar oamenii să poată viziona. Nu cred că trebuie o investiţie majoră. Cu un telefon performant se poate face această transmisiune pe Facebook.Trebuie doar să învăţăm cum să facem şi probabil persoana care se va descurca cel mai bine cu tehnologia va avea şi această sarcină", a spus primarul comunei Costeşti, Gioabă Nicolae.
Întrebat, joi, cum ar putea face primarii pentru a duce la îndeplinire sarcinile trasate, Silviu Iordache a precizat: "Nu este aşa de scump să transmiţi şedinţele live. Este nevoie doar de un smartphone conectat la internet şi de un trepied, iar apoi pe Facebook, Zoom sau YouTube poate transmite oricine. Îmi este greu să cred că mai sunt primării fără acces la internet. O să facem în aceste zile o inventariere şi le vom da primailor tot concursul, le vom explica ce şi cum să facă. În prezent, din datele pe care le deţinem doar 2 UAT-uri transmit live şedinţele de consiliu, iar peste 60 dintre cele 87 nici măcar nu publică pe site-uri hotărârile de consiliu local, ori acest lucru nu este normal", informează news.ro.
Judeţul Buzău are deja câteva UAT-uri care transmit online şedinţele consiliilor locale, printre care Primăria municipiul Buzău, municipiul Râmnicu Sărat, primăria din Lopătari, primăria din Pârscov.