Dreptul de a plăti cu numerar pare a fi un subiect ciudat pentru a fi inclus în constituţia unei ţări însă o dezbatere pe această temă şi-a făcut loc în campania electorală din Austria, punând în lumină preferinţa austriecilor pentru plăţile cu bani gheaţă, transmite AFP.
Partidul Popular Austriac (OeVP) a făcut recent o sugestie de modificare a constituţiei în acest sens, în cadrul campaniei sale pentru alegerile parlamentare de la finele lunii septembrie, în condiţiile în care conduce în sondajele de opinie. Acest lucru a determinat celelalte partide să vină cu propriile lor propuneri destinate protejării plăţilor cu numerar, de exemplu Partidul Social Democrat a propus eliminarea comisioanelor la bancomate.
Expertul în legislaţia financiară Werner Doralt susţine că austriecii ţin la intimitatea lor şi sunt îngrijoraţi de orice ar putea fi utilizat pentru a-i monitoriza, de exemplu tranzacţiile cu cardul. "Dacă mă duc la cumpărături şi înregistrează cât de mult schnapps am cumpărat, acest lucru este o invazie a vieţii mele private" spune Werner Doralt.
Potrivit unui studiu recent efectuat de ING bank în 13 ţări europene, Australia şi SUA arată că austriecii sunt cei mai rezistenţi la ideea de a renunţa la plăţile cu numerar. Doar 10% din cei intervievaţi în Austria au declarat că ar putea să se descurce şi fără bani gheaţă, comparativ cu o medie de 22% la nivel european.
De asemenea, potrivit datelor din 2017 colectate de Banca Centrală Europeană, numerarul a fost responsabil pentru 67% din banii cheltuiţi la punctele de vânzare din Austria, comparativ cu 27% în Olanda. Chiar şi în ţara vecină Germania, o altă ţară renumită pentru preferinţa sa pentru banii gheaţă, ponderea numerarului este de 55%.
Academicianul Erich Kirchler, specialist în psihologie economică, spune că în Austria şi Germania cetăţenii sunt preocupaţi de pericolul unui stat omnipotent ca urmare a experienţei lor în cel de al doilea război mondial. "În acest caz eficienţa instituţiilor statului devine periculoasă" a spus Erich Kirchler.
Un exemplu în acest sens este sloganul "Numerarul este libertate" publicat pe meniul unui restaurant şi bar din Viena. Proprietarul restaurantului, Philipp Klos spune că acceptă şi plăţile cu cardul pentru că trebuie să se gândească şi la afaceri.
Alte partide şi o serie de experţi au subliniat că Austria nu are dreptul unilateral de a proteja numerarul prin modificări ale constituţiei pentru că utilizează moneda euro, care ţine de competenţa Băncii Centrale Europene.
1. Austria nu Romania da
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 26.08.2019, 06:44)
Romania ar putea proteja folosirea numerarului. Nu e vorba doar de dreptul la intimitate ci si de revolta cetateanului impotriva "tiraniei" sitemului finaciaro-bancar