PREGĂTIND PROPRIA LISTARE Bursa Arabiei Saudite s-a transformat într-un holding

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 aprilie 2021

Bursa Arabiei Saudite s-a transformat într-un holding

Operatorul Bursei de Valori din Arabia Saudită (Bursa Tadawul) devine o companie de tip holding sub numele Saudi Tadawul Group, cu patru filiale, transformare care are loc în contextul pregătirilor pentru lansarea ofertei publice iniţiale (IPO) a acestuia, aşteptată către finele anului curent, potrivit Arab News.

Cele patru companii din alcătuirea Saudi Tadawul Group sunt Saudi Exchange (Tadawul), Securities Clearing Center Co. (Muqassa), Securities Depository Center Co. (Edaa) şi o entitate nouă, Wamid. Aceasta din urmă va fi specializată în inovaţie şi soluţii tehnologice, fiind condusă de preşedintele Mohammed Al-Nouri.

Conform sursei, Wamid va contribui la diversificarea operaţiunilor companiei, oferind soluţii tehnice inovatoare în diverse domenii şi va contribui la integrarea structurii pieţei financiare.

Tadawul Group l-a numit pe Khalid Al-Hussan, fost CEO al Saudi Exchange, în funcţia de CEO al noului holding, iar Mohammed Al-Rumaih - CEO al Saudi Exchange.

Sarah Al-Suhaimi, preşedintele Saudi Tadawul Group, a declarat, săptămâna aceasta: "Acum, că situaţia de pe pieţe s-a stabilizat şi după ce consiliul de conducere a obţinut aprobarea de restructurare a Bursei Tadawul şi de creare a holdingului, a venit momentul să lansăm IPO-ul".

Detaliile privind structura şi dimensiunea IPO-ului vor fi anunţate după ce compania va angaja un consultant financiar şi va obţine aprobările autorităţilor pieţei financiare. Atunci, piaţa saudită va informa şi dacă oferta va fi deschisă investitorilor străini.

După listare, piaţa Tadawul va fi a treia mare bursă cotată din Golf, după Dubai Financial Market şi Boursa Kuweit.

Planul de lansare a IPO-ului Bursei Tadawul a fost anunţat încă din 2016. În decembrie anul trecut, Bursa Tadawul a informat că intenţionează să înceapă pregătirea propriei listări, lansarea ofertei fiind prevăzută, atunci, pentru următorii doi ani. Al-Hussan declara la finele lui 2020, citat de Bloomberg, că acesta a fost "un an excepţional" pentru piaţa saudită, care "a reacţionat proactiv" la impactul pandemiei de coronavirus.

Potrivit conducerii pieţei Tadawul, transformarea într-un grup era necesară pentru creşterea sa viitoare.

Număr mare de IPO-uri, aşteptat anul acesta la Tadawul

Mohammed Al-Rumaih, CEO-ul Saudi Exchange, aşteaptă ca piaţa pe care o conduce să găzduiască, în 2021, mai multe oferte publice iniţiale ca niciodată, în baza unei cereri solide din partea investitorilor locali care au susţinut multe tranzacţii anul trecut.

Al-Rumaih spune: "Numărul listărilor din 2021 este aşteptat să fie mai mare decât cel de anul trecut".

Conform declaraţiilor sale, de la începutul anului curent, la Tadawul au avut loc patru listări, iar recent au fost aprobate alte patru, dar care nu au fost încă activate. Totodată, cel puţin patru IPO-uri sunt aşteptate să fie lansate în cel de-al doilea trimestru din 2021.

Conform lui Al-Rumaih, Autoritatea Pieţei de Capital din Arabia Saudită are circa 30 de cereri de IPO-uri aflate în analiză.

Participarea străină se aşteaptă, de asemenea, să crească, deoarece Tadawul consolidează atractivitatea pieţei.

Tadawul Co. a luat fiinţă în 2007, cu un capital de 1,2 miliarde de riali (320 de milioane de dolari), divizat în 120 de milioane de titluri deţinute de Fondul de Investiţii Publice.

Anul trecut au avut loc 22 de emisiuni de titluri pe diferite platforme saudite. Cea mai mare listare de la Tadawul, de anul trecut, a fost a companiei Dr. Sulaiman Al Habib Medical Services, din sectorul îngrijirii sănătăţii, care a atras 698,6 milioane de dolari. Pe locul al doilea s-a situat IPO-ul retailerului Bin Dawood Holding, cu 585,1 milioane de dolari.

În ciuda unei scăderi cu aproape 30% la începutul lui 2020, piaţa din Tadawul şi-a revenit până la sfârşitul anului, cu un randament pozitiv al indicelui major de 3,6%, care a fost susţinut de redresarea preţurilor ţiţeiului.

La începutul lui 2020, Bursa Tadawul i-a adus în boardul său pe Xavier Rolet, fost director executiv al London Stock Exchange (LSE), şi pe Mark Makepeace, şef al diviziei FTSE Russell din cadrul LSE.

Arabia Saudită a fost cea mai activă piaţă de oferte publice iniţiale din regiunea Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA) în 2020, conform unui raport al companiei de consultanţă EY, care menţionează că Regatul a fost lider atât în privinţa emisiunilor de titluri, cât şi a sumelor atrase.

Amintim că, în 2019, oferta publică iniţială a companiei petroliere de stat Saudi Aramco a susţinut propulsarea Tadawul în rândul primelor zece pieţe de acţiuni din lume, cu o evaluare de 2,4 trilioane de dolari, conform raportului anual al pieţei. IPO-ul record al Aramco, care a început de la 25,6 miliarde de dolari, iar ulterior, după exercitarea unei opţiuni de supra-alocare, a ajuns la 29,4 miliarde de dolari, a fost unul dintr-o serie de evenimente care au susţinut creşterea dimensiunii bursei Regatului. Aceasta s-a plasat, astfel, pe locul al nouălea în lume, în 2019.

Alte cinci listări au atras încă 4,67 miliarde de dolari (17,5 miliarde de riali), ducând numărul total al companiilor listate la Tadawul la 199 în 2019, an în care Bursa Tadawul a fost inclusă în indicele MSCI al pieţelor emergente şi în S&P Dow Jones Emerging Markets.

În prezent, piaţa Tadawul, cea mai mare din Orientul Mijlociu, este a zecea la nivel global, cu o capitalizare de 2,5 trilioane de dolari, potrivit cifrelor Bloomberg. Pentru comparaţie, capitalizarea combinată a pieţelor din Emiratele Arabe Unite este de 329 de miliarde de dolari, iar cea a Bursei din Kuweit - de 103 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb