PREJUDICIU DE 600 MILIOANE DE LEI Compania Murfatlar, implicată într-un dosar de corupţie şi evaziune fiscală

Ziarul BURSA #Companii / 18 octombrie 2016

Compania Murfatlar, implicată într-un dosar de corupţie şi evaziune fiscală

George Ivănescu, acţionar al Murfatlar, reţinut

------

Actualizare 11:40 George Ivănescu şi alte 9 persoane, reţinuţi într-un dosar de evaziune fiscală

George Ivănescu şi alte nouă persoane, printre care şi trei şefi de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) şi Ministerul Finanţelor, au fost reţinuţi, în dosarul în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală prin patru firme de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, în care prejudiciul este de aproape 600 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), trimis redacţiei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 17 şi, respectiv, 18 octombrie, a lui George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi Constantin Cîrciumaru, toţi asociaţi la societăţile comerciale de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice implicate în activitatea infracţională, care şi-au împărţit funcţiile de management, aceştia fiind acuzaţi de evaziune fiscală în formă continuată, ca autori sau complici.

În acelaşi dosar au fost reţinuţi pentru evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la această infracţiune, Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societăţile comerciale implicate, după intrarea acesteia în insolvenţă, Cătălin Florian Vasilescu, administrator a două societăţi comerciale, Sorin Vasile Săvoiu, director general al unei societăţi cu activitate de cultivare a strugurilor, în prezent lichidată.

Procurorii au emis ordonanţe de reţinere şi pentru Cristian George Lascu, la data faptelor director al Direcţiei de politici şi legislaţie în domeniile vamal şi nefiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Irina Tănase, la data faptelor şef al Direcţiei de Autorizări din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), şi Ioana Toma, la data faptelor director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Anchetatorii vor cere astăzi Curţii de Apel Bucureşti arestarea preventivă a nouă dintre inculpaţi, în cazul Ioanei Toma urmând să solicite luarea măsurii arestului la domiciliu.

În acelaşi dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte 40 de persoane.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2014, patru societăţi cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 de lei (aproximativ 132 de milioane de euro) bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale.

"Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos", au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.

Prejudiciul a fost produs prin autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi, sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă, îngăduinţa funcţionarilor publici care nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi şi nu au dispus măsurile prevăzute de lege pentru a opri activitatea antrepozitelor, deşi societăţile au înregistrat lună de lună obligaţii fiscale restante, iar cuantumul acestora a crescut constant, susţin anchetatorii.

"Astfel, în cazul a trei antrepozite fiscale de producţie, Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice a încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale. După autorizarea societăţilor ca antrepozite fiscale, funcţionarii publici cu atribuţii de serviciu în materie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi în virtutea acestora şi astfel, timp de doi ani, autorizaţiile nu au fost suspendate, deşi lună de lună societăţile comerciale în cauză au acumulat obligaţii fiscale restante, inclusiv accize şi TVA", au scris procurorii DNA în ordonanţă.

Societăţile comerciale vizate în cauză ar fi înregistrat operaţiuni fictive care au avut ca scop mărirea cuantumului taxei pe valoarea adăugată deductibilă. În temeiul deconturilor de TVA cu opţiune de rambursare, societăţile vizate ar fi susţinut ulterior că au de încasat bani de la bugetul de stat, astfel că împotriva lor să nu fie luate măsurile prevăzute de lege care să le oblige să plătească obligaţiile fiscale restante, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Peste 40 de persoane, printre care reprezentanţi ai societăţii Murfatlar, ai unor firme distribuitoare şi funcţionari de la ANAF, sunt vizate în dosarul de corupţie şi evaziune fiscală cu prejudiciu de 600 de milioane de lei, faptele cercetate fiind legate de modul în care producătorul de băuturi alcoolice a încheiat contracte cu firme, au declarat ieri, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, societatea Murfatlar ar fi încheiat contracte pe termen lung, în care nu era trecut preţul finit al produselor din must sau fermentaţie.

În dosarul în care, ieri, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au făcut 28 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Constanţa, Ilfov, Buzău şi Prahova la sediile unor firme din industria viticolă ar fi vizate 44 de persoane, printre acestea fiind şi funcţionari de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

În anchetă ar fi vizată atât societatea Murfatlar, cât şi acţionarul principal al acesteia, Euroavipo, şi firme controlate de Emanuel Dobronăuţeanu, au precizat sursele citate.

În urma percheziţiilor vor fi audiate cel puţin 20 de persoane, printre acestea fiind şi George Ivănescu, unul dintre acţionarii societăţii Murfatlar, care ar fi suspectat de o tentativă de recuperare a taxei pe valoarea adăugată.

Omul de afaceri George Ivănescu a fost adus, ieri, cu mandat la DNA.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, percheziţiile au avut loc într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi evaziune fiscală, fapte care ar fi fost comise în perioada 2010-2014.

George Ivănescu controlează indirect, alături de Emanuel Corneliu Dobronăuţeanu şi de alte persoane, producătorul de vinuri Murfatlar România SA, unul din primii zece jucători de pe piaţa românească a vinurilor.

Murfatlar România SA, companie intrată în insolvenţă în martie 2012, are ca principal acţionar firma Euroavipo SA Poşta Câlnău - de asemenea în insolvenţă -, controlată, în acte, de o firmă offshore din Insulele Virgine.

În martie 2014, instanţa a dispus sechestrul asigurător, "în vederea garantării prejudiciului produs prin infracţiune", pe acţiuni în valoare de 1,38 milioane lei.

În 2015, Murfatlar România SA a înregistrat o cifră de afaceri de 124,4 milioane lei şi un profit net de 3,5 milioane lei, potrivit bilanţului depus la Ministerul Finanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb