PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA Comisia Europeană sprijină înfiinţarea primului IFN dedicat în exclusivitate întreprinderilor sociale

G.U.
Bănci-Asigurări / 25 februarie 2021

Comisia Europeană sprijină înfiinţarea primului IFN dedicat în exclusivitate întreprinderilor sociale

Fundaţia "Alături de Voi" România împreună cu Patria Credit IFN SA şi Federaţia Europeană a Băncilor Etice şi Alternative, se asociază pentru lansarea primei instituţii financiare nebancare care va facilita finanţarea afacerilor cu impact social din România - AFIN - Instituţia de finanţare alternativă din România dedicată sectorului de economie socială, conform unui comunicat de presă.

AFIN va fi prima instituţie financiară nebancară din România dedicată în exclusivitate sectorului de economie socială, creată la iniţiativa întreprinzătorilor sociali din România;

Primul instrument de creditare dedicat în întregime afacerilor cu impact social se derulează în cadrul unui parteneriat internaţional;

Iniţiativa îşi propune să sprijine inovaţia socială şi să creeze un mecanism funcţional pentru creditarea întreprinderilor sociale;

Proiectul se implementează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, AFIN - Instituţia de finanţare alternativă din România dedicată sectorului de economie socială - reuneşte expertiza a trei parteneri naţionali şi internaţionali din domeniul economiei sociale şi a investiţiilor care susţin dezvoltarea durabilă a comunităţilor - Fundaţia "Alături de Voi" România (ADV), Patria Credit IFN şi Federaţia Europeană a Băncilor Etice şi Alternative (FEBEA). În 18 luni de implementare a proiectului, cei trei parteneri vor pune bazele primei instituţii financiare nebancare specializată în susţinerea investiţiilor cu impact social şi vor demara primele contracte de creditare.

"Ideea acestui IFN vine din nevoia pe care am avut-o chiar noi, ca întreprindere socială, de a avea acces la finanţare pentru dezvoltarea afacerii. Din păcate, în momentul de faţă, România nu are nici un instrument specializat în creditarea întreprinderilor sociale şi acest lucru le afectează competitivitatea şi sustenabilitatea în piaţă. Am decis că este timpul, să ne implicăm şi să creăm un astfel de instrument şi să transferăm expertiza noastră de peste 13 ani în economie socială. Însă nu putem face acest lucru singuri, ci doar împreună cu parteneri cu experienţă bancară, oameni şi companii cu experienţă de business şi întreprinderi sociale dornice să valorifice acest instrument. Lucrurile frumoase se construiesc în echipă şi apreciem enorm că peste 30 de instituţii private şi-au anunţat intenţia de a contribui la înfiinţarea şi dezvoltarea acestui instrument. Sperăm ca în câţiva ani să extindem aria de intervenţie a IFN-lui şi în R. Moldova şi Ucraina, unde lucrăm deja la dezvoltarea antreprenoriatului social." a declarat Angela Achiţei, preşedinte ADV România.

Potrivit sursei citate, AFIN are misiunea de a crea o platformă pentru investiţiile cu impact social. Scopul proiectului este să faciliteze accesul la finanţare pentru întreprinderile sociale din România care au trecut de faza de start-up şi au nevoie de resurse de capital pentru a progresa.

"În Patria Credit incubăm modele inovatoare de finanţare în măsură să creeze impact economic şi social autentic în mediul rural şi să genereze dezvoltarea comunităţii locale. Implicarea în iniţierea AFIN, alături de parteneri cu valori şi misiuni similare, ne bucură şi ne dă energie, amintindu-ne chiar de începuturile noastre, de acum aproape 20 de ani, când ne-am înfiinţat dintr-un proiect ONG. Am finanţat la rândul nostru câteva proiecte ONG şi afaceri sociale, însă este clar nevoie de o instituţie dedicată care să facă asta drept activitate de bază şi cu un model de business adaptat optim segmentului. Astăzi suntem cea mai veche şi experimentată instituţie de microcreditare din România şi ne dorim să contribuim acolo unde expertiza noastră aduce plus valoare şi creează impact măsurabil." a declarat Raluca Andreica, Director General Patria Credit IFN.

Prin intermediul Fondului Social European, în România se înfiinţează în prezent peste 2.400 de întreprinderi sociale care, în acest moment, nu au acces la nici un instrument de finanţare în măsură să le permită scalarea şi dezvoltarea afacerii concomitent cu mărirea impactului social.

Acest proiect reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea economiei sociale din România precum şi din regiunea transfrontalieră România - Republica Moldova - Ucraina. Este un mecanism esenţial care va pune în funcţiune un sistem integrat de asistenţă specializată pentru domeniul economiei sociale.

"Întrucât Europa trece printr-o criză majoră de sănătate, este esenţial să consolidăm legăturile dintre actorii care promovează finanţarea socială, etică şi solidară în Europa. Prin promovarea schimbului de cunoştinţe şi dezvoltarea instrumentelor comune, FEBEA salută colaborarea cu AFIN în speranţa că va duce la apariţia unui nou actor în sectorul finanţării afacerilor sociale din România. În următorii ani, consecinţele pandemiei vor fi resimţite la toate nivelurile societăţii şi în special în rândul celor mai vulnerabili. Entităţile similare AFIN vor avea o contribuţie esenţială la construirea unei societăţi durabile şi favorabile incluziunii în România şi Europa.", a declarat Daniel Sorrosal, Secretar General FEBEA.

Proiectul AFIN este complementar altor trei proiecte europene pe care ADV România le implementează până în 2023, prin intermediul cărora vor fi create peste 50 de întreprinderi sociale în România, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, acesta asigură sinergii cu acţiunile Comisiei Europene privind redresarea economică şi dezvoltarea economiei sociale - cel de-al 3-lea sector economic, care reprezintă 10% din numărul total de întreprinderi din Uniunea Europeană şi înglobează 6% din forţa de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb