Premierul australian denunţă drept "josnice" declaraţiile lui Erdogan

L.A.
Internaţional / 20 martie 2019

Premierul Australiei, Scott Morrison (Sursă foto: Twitter)

Premierul Australiei, Scott Morrison (Sursă foto: Twitter)

Premierul australian, Scott Morrison, a denunţat astăzi, drept "nechibzuite", "josnice" şi "jignitoare" declaraţiile preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, după atentatul comis de către un extremist australian în cele două moschei de la Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 50 de morţi, relatează Huffington Post.

Scott Morrison i-a cerut lui Erdogan să-şi retragă declaraţiile şi a avertizat că "toate opţiunile sunt pe masă" în ceea ce priveşte relaţiile între Australia şi Turcia, scrie publicaţia.

Preşedintele turc a declarat alaltăieri că atentatul de la Christchurch face parte dintr-un atac la adresa islamului şi Turciei.

"Acesta nu este un act izolat, este ceva organizat", a spus el într-un discurs de campanie pe care l-a susţinut în vestul Turciei, cu două săptămâni înaintea alegerilor locale. "Ei sunt pe cale să ne testeze prin mesajul pe care ni-l trimit din Noua Zeelandă, la 16.500 de kilometri de aici. Acum un secol, strămoşii voştri au plecat pe jos sau în sicrie", a declarat şeful statului turc, conform Huffington Post.

Erdogan a ameninţat că australienii, care ar fi ostili islamului, vor avea soarta militarilor australieni ucişi de forţele otomane în Bătălia de la Gallipoli, în Primul Război Mondial, mai scrie presa.

"Acum un secol, strămoşii voştri au plecat pe jos sau în sicrie. Dacă aveţi aceeaşi intenţie ca ei, vă aşteptăm", a ameninţat el, referindu-se la prezenţa în Primul Război Mondial a unor contingente australiene şi neozeelandeze angajate împotriva forţelor otomane.

Bătălia de la Gallipoli - cunoscută şi sub numele de Bătălia de la Dardanele - a opus, timp de nouă luni, în 1915 şi 1916, forţele Imperiului Otoman celor ale Marii Britanii, Franţei şi aliaţilor lor. Ea s-a soldat cu zeci de mii de morţi în ambele tabere şi s-a terminat cu victoria otomanilor.

"Declaraţiile care au fost făcute de către preşedintele turc, Erdogan, eu le consider extrem de jignitoare la adresa australienilor şi extrem de nechibzuite în mediul sensibil în care ne aflăm", a declarat Scott Morrison, potrivit Huffington Post.

Scott Morrison a făcut aceste declaraţii după ce l-a convocat pe ambasadorul Turciei şi a respins "scuzele" prezentate.

"Aştept şi am cerut ca aceste declaraţii să fie clarificate ori retrase", a declarat şeful guvernului australian.

"Voi aştepta să văd care va fi reacţia guvernului turc înainte de a decide alte măsuri, dar pot să spun că toate opţiunile sunt pe masă", a subliniat el, conform publicaţiei.

El i-a îndemnat pe australienii care se duc în Turcia la prudenţă şi a precizat că autorităţile australiene sunt pe cale să-şi reexamineze sfaturile de călătorie în această ţară.

Declaraţiile lui Recep Tayyip Erdogan au provocat, de asemenea, furia Noii Zeelande.

Încă de luni, vicepremierul neozeelandez, Winston Peters, a protestat faţă de folosirea în scopuri politice a masacrului de la Christchurch.

Această utilizare este "total nedreaptă" şi "ameninţă viitorul şi securitatea poporului neozeelandez şi a cetăţenilor noştri în străinătate", a denunţat el, conform presei.

Winston Peters a anunţat ieri, că urmează să efectueze o vizită în Turcia, săptămâna aceasta, la invitaţia Ankarei, pentru a asista la o reuniune specială a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tupeul musulmanilor fara margini. Oare de ce asa zis statele crestine nu reactioneaza? Pentru ca nu mai sunt crestine, orice altceva dar nu crestine. Aduceti in continuare musulmani in Europa caci veti culege roadele unei religii razboinice si nu a pacii ca cea crestina. Nu uitati ca cine in lumea islamica sau hindusa merge la o biserica crestina din tara respectiva este pasibil de pedeapsa cu moartea. De acord cu conceptia lui Putin - cine vine in Rusia ( Europa ) trebuie sa respecte legile rusesti ( europene ) , nu le convine raus.

    Cred ca este o opinie de bun simt , doresc sincer sa vad si alti oameni ca gandesc ca mine si sa recunoasca acest lucru ca o necesitate. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb