Premierul Dăncilă, la Parlamentul European

I.D.
Internaţional / 15 ianuarie 2019

Viorica Dăncilă (Sursa foto: Twitter)

Viorica Dăncilă (Sursa foto: Twitter)

Actualizare : Decizia politică de aderare a României la Schengen trebuie luată până la finalul mandatului Preşedinţiei la Consiliul UE

Decizia politică de aderare la spaţiul Schengen trebuie luată până la finalul mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE sau chiar până la alegerile europarlamentare, pentru că acest lucru ar da mai multă încredere în Uniunea Europeană, a declarat, astăzi, la Strasbourg, premierul Viorica Dăncilă.

"România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderare la spaţiul Schengen. Încă din 2011, Comisia a subliniat acest aspect şi cred că ar trebui ca toate ţările să ia această decizie politică tocmai pentru a da încredere în Uniunea Europeană, a da încredere că nu există diferenţe între modul de abordare către diferite state. Eu cred în susţinerea domnului preşedinte Antonio Tajani, cred în susţinerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cred că această decizie politică de aderare a României la spaţiul Schengen este o decizie care trebuie luată până la finalul mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE, cred că trebuie luată chiar până la alegerile europarlamentare, pentru ca acest lucru ar da mai multă încredere în Uniunea Europeană, ar arăta că nu există state de mâna întâi şi state de mâna a doua sau cetăţeni de mâna întâi şi cetăţeni de mâna a doua", a afirmat Dăncilă, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Dăncilă a susţinut că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen este un act de dreptate.

"Cred că este un act de dreptate care se face pentru cele două ţări şi cred că acest lucru trebuie făcut prin reluarea discuţiilor care se opun aderării României la spaţiul Schengen. Eu voi face acest demers. Acest demers trebuie făcut şi de către preşedintele României şi această discuţie cred că trebuie să aibă loc şi în Consiliul JAI", a spus prim-ministrul.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a reiterat poziţia favorabilă aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Repet poziţia mea în favoarea intrării în spaţiul Schengen a Bulgariei şi României. Este un apel pe care l-am lansat în cadrul discursului meu oficial pe care l-am pronunţat săptămâna trecută la Bucureşti. Eu nu m-am răzgândit. Pentru mine Bulgaria şi România pot să intre fără nicio problemă în spaţiul Schengen", a declarat el, relatează Agerpres.

(T.A.)

-----

Actualizare : Dăncilă: În România libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, astăzi, că în România există libertatea presei şi este "foarte bine fundamentată".

"În România libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată", a afirmat Dăncilă, la Strasbourg, la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Viorica Dăncilă a fost întrebată în legătură cu situaţia libertăţii presei în România şi despre existenţa unui proiect de sancţionare a celor care produc o imagine proastă României, precizează Agerpres.

"Acea lege nu a fost pusă în practică, deci nu pot să vorbesc despre ceva care nu s-a transpus. Pe masa de lucru a Guvernului României nu există o asemenea lege. Pot să asigur că îngrădirea libertăţii presei în România nu va exista", a spus Dăncilă.

(T.A.)

-----

Actualizare : În România nu este încălcat statul de drept

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă ce a urmat sesiunii plenare din Parlamentul European, că în România statul de drept este respectat, astfel că nu se poate discuta despre o activare a Articolului 7 din Tratatul UE.

La conferinţa ce a urmat sesiunii plenare de marţi în care Viorica Dăncilă a prezentat "viziunea noastră europeană reflectată în programul de priorităţi al preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene", preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, l-a asigurat din nou pe prim-ministrul român de sprijinul său şi a punctat cele mai importante probleme ce vor trebui abordate: Brexitul, terorismul i apărarea graniţelor, alegerile europarlamentare, bugetul.

"Obiectivul central al preşedinţiei României la CEU este de a contribui la crearea unei Europe mai unite. (...) Există 242 de dosare importante care aşteaptă răspuns. Sperăm să finalizăm cât mai multe", a spus Dăncilă la rândul ei.

Cei doi au fost întrebaţi legat de cadrul financiar multianual şi statul de drept, aderarea la spaţiul Schengen, libertatea presei şi eventuala aplicare a Articolului 7 din Tratatul UE în cazul României, potrivit news.ro.

Răspunsurile oferite de Viorica Dăncilă au arătat că România este una dintre cele mai mari democraţii din Europa: România întruneşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, libertatea presei există şi este foarte bine fundamentată, iar statul de drept nu este încălcat în România.

(T.A.)

-----

Actualizare : Este important ca utilizarea fondurilor europene să fie în interesul beneficiarului direct

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, astăzi, la Strasbourg, că este important ca orice criterii legate de utilizarea fondurilor europene să fie clare, transparente şi în interesul beneficiarului direct, informează Agerpres.

Dăncilă a răspuns astfel întrebată dacă avansarea negocierilor în privinţa cadrului financiar multianual reprezintă o prioritate pentru România şi ce poziţie va avea ţara noastră, care deţine Preşedinţia Consiliului UE, faţă de propunerea de îngheţare a plăţilor către statele care nu respectă statul de drept sau îl pun în pericol.

"În acest moment aceste aspecte sunt în curs de negociere în cadrul Consiliului. Noi trebuie să continuăm negocierile cu statele membre şi trebuie să luăm în considerare propunerile făcute de statele membre. În rest, este foarte important ca orice criterii legate de utilizarea fondurilor europene să fie clare, să fie transparente şi să fie în interesul beneficiarului direct al fondurilor europene. Cred că aceste aspecte trebuie avute în vedere şi, aşa cum am menţionat anterior, Preşedinţia rotativă trebuie să fie un mediator imparţial şi să aducă consens în rândul statelor membre", a afirmat Dăncilă, în cadrul declaraţiilor de presă susţinute alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

(T.A.)

-----

Actualizare : Obiectivul central al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este de a contribui la crearea unei Europe mai unite şi mai coezive, a declarat, astăzi, la Strasbourg, prim-ministrul Viorica Dăncilă.

"În cadrul discuţiilor de astăzi am arătat că obiectivul central al preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este acela de a contribui la crearea unei Europe mai unite şi mai coezive. Aceasta este şi raţiunea pentru care am ales motto-ul preşedinţiei noastre - coeziunea, valoare comună europeană. Apreciez sprijinul exprimat de preşedintele Tajani, în discuţiile pe care le-am avut, faţă de acest obiectiv central al preşedinţiei noastre la Consiliul Uniunii Europene. Am fost de acord în dialogul nostru că, fără o Europă unită, coezivă, nu putem spera să dăm răspunsurile necesare provocărilor actuale cu care se confruntă Uniunea şi să obţinem rezultate concrete pe care cetăţenii noştri le aşteaptă", a afirmat Dăncilă, în cadrul declaraţiilor de presă susţinute alături de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

(M.I.)

-----

Actualizare : Dăncilă acuză parlamentarii europeni că sunt dezinformaţi

Premierul Viorica Dăncilă i-a acuzat, astăzi, pe parlamentarii europeni că sunt dezinformaţi, a spus că nu are pe masă niciun proiect pentru amnistie şi că Guvernul nu are nicio legătură cu modificările legislative privind justiţia.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat din nou că nu a venit în Parlamentul European ca să dea socoteală, ci pentru ca împreună să găsească soluţii.

"Susţinem statul de drept, dar în acelaşi timp susţinem şi drepturile omului, şi drepturile celor care au suferit în urma unor decizii greşite din partea justiţiei", a mai afirmat Dăncilă.

Ea a vrut să-l asigure pe Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE, că Guvernul cunoaşte bine dosarele şi a subliniat că e nevoie de consens.

"În acelaşi timp, mă aşteptam ca un lider de grup politic să vină cu aprecieri legate de agenda europeană, nu pe probleme interne ale unei ţări care tocmai a preluat preşedinţia Consiliului UE. Pentru credibilitate, cred că trebuie să vorbim în cunoştinţă de cauză şi aş vrea să ştiu din partea lui Guy Verhofstadt ce reproşează Guvernului României. În acelaşi timp, îi solicit să-i lase pe români să hotărască singuri, să creadă în onestitatea lor şi să nu încerce să inducă propriile convingeri către români", i-a spus ea liderului grupului ALDE.

Dăncilă a acuzat-o de dezinformare şi pe Ska Keller, copreşedinta grupului verzilor, care a spus că românii au ieşit în stradă pentru buna guvernare. "Cred că aţi fost dezinformată legat de buna guvernare", i-a spus Dăncilă, prezentând câteva cifre care ar demonstra buna guvernare: creştere economică peste 4%, deficit economic 2,92%, şomaj sub 4%, investiţii crescute cu peste 10%.

"Cred că asta înseamnă buna guvernare şi cred că dezinformările unor colegi din Parlamentul European au indus această percepţie", a adăugat Viorica Dăncilă.

(T.A.)

-----

Actualizare : Viorica Dăncilă a ajuns la Parlamentul European

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a ajuns astăzi la Parlamentul European de la Strasbourg, unde a fost întâmpinată de preşedintele instituţiei, Antonio Tajani.

Programul a fost decalat cu jumătate de oră de către PE, astfel că prim-ministrul României a ajuns la ora 14.55, faţă de 14.20 cum era stabilit.

Dăncilă a fost aşteptată de Tajani şi de delegaţia Guvernului României, care o însoţeşte.

Ea efectuează o vizită de lucru la Strasbourg,în vederea prezentării Programului de lucru al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Dăncilă va prezenta priorităţile în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care va avea loc astăzi la ora 15.15.

(E.M)

-----

Premierul Viorica Dăncilă prezintă astăzi în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

După prezentarea din plenul PE, care va avea loc la ora locală 15.00, Viorica Dăncilă şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, vor susţine declaraţii de presă comune.

Premierul va avea apoi o întâlnire cu grupul social-democraţilor din PE, fiind singurul grup politic din Parlamentul European cu care se va întâlni Viorica Dăncilă.

Ea va participa şi la vernisajul expoziţiei de fotografie cu tema "Tradiţii şi peisaje din România", organizată cu prilejul debutului Preşedinţiei României la CUE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb