PREMIERUL DE LA LONDRA ANUNŢĂ Marea Britanie va ieşi de pe piaţa unică

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2017

Marea Britanie va ieşi de pe piaţa unică

Oficialul britanic promite să negocieze "cel mai bun acord comercial posibil" cu UE

Lira creşte puternic faţă de dolar

Premierul britanic Theresa May a anunţat, ieri, că ţara sa nu mai poate să rămână pe piaţa unică europeană după ce va ieşi din UE, confirmând zvonurile apărute în acest sens în presa internaţională cu câteva zile în urmă.

Într-un discurs pe marginea planurilor pentru Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE), May a spus că Londra trebuie să încheie cel mai bun acord posibil cu blocul european. Domnia sa a precizat: "Ceea ce propun nu poate însemna statutul de membru al pieţei unice.

Acest statut ar însemna ca ţara să nu iasă din Uniunea Europeană. În schimb, vrem cel mai mare acces posibil, printr-un acord de comerţ liber cuprinzător, îndrăzneţ şi ambiţios". Conform spuselor lui May, acordul ar putea include elemente ale actualelor înţelegeri ce privesc piaţa unică, în anumite domenii.

Totodată, premierul britanic a declarat că apartenenţa la uniunea vamală i-ar aduce restricţii Marii Britanii, iar ţara sa trebuie să îşi dezvolte relaţiile comerciale cu pieţele globale de export aflate în dezvoltare.

May a subliniat că negocierile cu partenerii din UE vor fi dificile, însă vor fi convenite "concesii reciproce" şi compromisuri. "Vom continua să fim parteneri de încredere, aliaţi şi prieteni apropiaţi. Vom dori să cumpărăm bunuri, să vi le vindem pe ale noastre, să tranzacţionăm cu voi cât mai liber posibil şi să colaborăm unii cu alţii, ca să ne asigurăm că suntem mai în siguranţă şi mai prosperi prin continuarea relaţiilor prieteneşti", a subliniat May.

În opinia sa, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord trebuie să fie implicate în acest proces de negociere.

Premierul de la Londra este de părere că Brexit-ul nu va genera "o destrămare şi mai mare" a proiectului european, insistând că nu susţine acest lucru.

După discursul lui May, moneda Marii Britanii (lira sterlină) şi-a reluat creşterea. Dacă în ziua anterioară lira a coborât sub 1,20 de dolari pentru prima oară după octombrie 2016, pe fondul temerilor legate de retragerea Marii Britanii de pe piaţa unică, ieri, moneda s-a apreciat puternic, atingând un curs de 1,2393 dolari la ora 16.45 (ora Londrei). Cursul de ieri este cu 2,9% mai mare decât cel din prima zi a acestei săptămâni, creşterea fiind cea mai importantă din octombrie 2008 până în prezent.

Dinamica monedei a fost influenţată şi de faptul că Theresa May a anunţat că va solicita votul Parlamentului pentru acordul final de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Premierul de la Londra a mai afirmat că vrea să evite schimbările bruşte pentru companii, la ieşirea din UE.

"Nu este în interesul nimănui să aibă loc o schimbare bruscă pentru companii sau un risc pentru stabilitate, în timp ce modificăm relaţiile existente într-un nou parteneriat cu UE", a spus May.

Premierul May vrea ca acordul cu UE să fie realizat în cei doi ani de negocieri pentru ieşirea din blocul comunitar.

Oficialii de la Londra vor să lanseze până la finele lui 2017 procesul de negocieri. Premierul May a subliniat că nu caută să obţină o perioadă de tranziţie "nelimitată", în care Marea Britanie să fie legată de reglementările UE - situaţie pe care o consideră un "purgatoriu politic".

Theresa May: "Cetăţenii europeni vor fi bineveniţi în continuare în Marea Britanie. Regatul Unit va continua să-i primească pe cei mai străluciţi şi mai buni, dar atunci când nivelul migraţiei va creşte prea mult, susţinerea faţă de deschiderea frontierelor va scădea".

Theresa May: "Dacă UE adoptă o poziţie punitivă în negocieri, va fi un act dezastruos, de autovătămare. Un acord prost cu UE va fi mai rău decât lipsa unui acord".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. fara declaratia ta ar fi fost practic imposibil sa demascam nedreptatea suferita de Oltchim in 29 decembrie 2009 prim deschiderea ccercetarii asupra ajutorului de stat, fiindca la momentum respectiv Romania nu indeplinea normele de apartenenta la Piata Unica

    Femeia este un dezastru. Se catara pe Brexit pentru ca nu are alta tema. A fost numita si nu aleasa. Macar saracul ala de Cameron fusese ales; un patetic. Intr-o lume a "let's get together" politicienii britzi merg "let's set us apart". Sper ca parlementul lor sa se opuna si sa ramana in EU. Singurul upside al acestui accident numit Brexit este ca le arata mizerabililor de la Bruxelles ca nu mai trebuie sa ia decizii cu usile inchise. Feudalismul costumelor.

    1. De ce sa ramina in EU ? Daca nu se va respecta referendumul inseamna ca politicienii fac ce vor nu ? Asa ca nu cred ca cei care au bagat poporul englez in UE contrar taranilor majoritari contra vor dori o mica revolutie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb