Premierul desemnat a făcut publică lista viitorului Cabinet

D.I
Politică / 28 ianuarie 2018

Premierul desemnat a făcut publică lista viitorului Cabinet

În urma reuniunii Comitetului Executiv Naţional al PSD, premierul desemnat a nominalizat, vineri, pentru Cabinetul pe care îl va conduce, o serie de miniştri care au fost şi în Guvernul condus de Mihai Tudose, dar şi pe Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, care demisionaseră în toamnă, urmare a cazului Belina anchetat de DNA, precum şi noi nume, între care foşti miniştri în alte guverne PSD.

Astfel, printre miniştrii propuşi de PSD se află Carmen Dan, Olguţa Vasilescu, Petre Daea, Eugen Teodorovici, Ana Birchall, Natalia Intotero, Sorina Pintea, Adrian Dobr..

Miniştrii nominalizaţi de PSD pentru Cabinetul Dăncilă sunt:

- Paul Stănescu - viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;

- Graţiela Leocardia Gavrilescu - viceprim-ministru, ministrul Mediului;

- Viorel Ştefan - viceprim-ministru fără portofoliu;

- Ana Birchall - viceprim-ministru pentru Implementarea parteneriatelor strategice ale României;

- Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne;

- Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe;

- Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale;

- Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finanţelor Publice;

- Tudorel Toader - ministrul Justiţiei;

- Petre Daea - ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;

- Valentin Popa - ministrul Educaţiei Naţionale;

- Lia - Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale;

- Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei;

- Anton Anton - ministrul Energiei;

- Lucian Şova - ministrul Transporturilor;

- Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene;

- Ştefan Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;

- Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii;

- George Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale;

- Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor;

- Nicolae Burnete - ministrul Cercetării şi Inovării;

- Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;

- Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului;

- Bogdan Gheorghe Trif - ministrul Turismului;

- Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de pretutindeni;

- Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul;

- Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Miniştrii propuşi în Cabinetul Dăncilă vor fi audiaţi luni dimineaţă, de la ora 8:00, în comisiile parlamentare, iar de la ora 15:00 se va întruni plenul reunit pentru învestirea Guvernului.

Programul a fost stabilit ieri de Birourile Permanente reunite şi anunţat de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă nu este prea scurt programul de audieri, Tăriceanu a replicat că acelaşi program a fost stabilit şi la precedentul Guvern, iar atunci audierile miniştrilor au început la ora 8:00 şi s-au încheiat până la ora 12:00.

La scurt timp după anunţarea listei, o parte dintre cei propuşi în cadrul CexN, au ieşit în public cu declaraţii.

Fostul ministru Ana Birchall, propusă în Guvernul Dăncilă pentru unul din cele patru posturi de vicepremier, a spus că îşi va face treaba cu bunăcredinţa şi cu profesionalismul care o carcterizează.

Ministrul propus pentru portofoliul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, că prioritatea sa este sănătatea, adăugând că îşi doreşte schimbarea mentalităţilor.

Sorina Pintea a susţinut: ''Preşedintele Zetea mi-a făcut propunerea. (...) Sunt foarte multe de făcut, sănătatea este o prioritate şi sper să rămână o prioritate. Aş vrea să schimbăm cu toţii mentalităţile. Pentru că eu asta am făcut la Baia Mare''.

Întrebată despre integritatea noului Guvern, Sorina Pintea a precizat: 'Din punctul meu de vedere, da (n.r. este un guvern integru). Cred că alegerea miniştrilor a avut destul criterii. Este verificat şi cred că este în regulă''.

Totodată, ministrul propus pentru portofoliul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că aşteaptă validarea sa în Parlament.

Legat de opţiunile pentru noul cabinet, Petre Daea a susţinut "Foarte bun. Din toate punctele de vedere. Şi celelalte au fost bune, dar din ce în ce mai bune".

Despre faptul că a fost propus ca ministru al Agriculturii şi în Guvernul care urmează să fie condus de Viorica Dăncilă, Daea a afirmat: "Astăzi, partidul a luat decizia, validarea este în Parlament".

El şi-a exprimat speranţa că anul agricol în curs va fi unul bun. "Sperăm, uitaţi şi dumneavoastră - zăpadă. E o vreme bună, după cum vedeţi, sperăm într-un an agricol bun şi totul va fi bine", a declarat Petre Daea.

O reacţie a venit şi din partea Preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, acesta declarând că funcţia de vicepremier pentru care a fost propusă Ana Birchall subliniază importanţa domeniului pe care aceasta îl va coordona, el subliniind că numărul de miniştri ai Cabinetului Dăncilă va fi acelaşi cu cel din Guvernul Tudose.

Într-o declaraţie susţinută la Parlament, după anunţul noii componenţe a Guvernului, Tăriceanu a precizat: "Nu a devenit mai stufos. Numărul de membri ai Cabinetului rămâne acelaşi. Această funcţie (a lui Birchall - n.r.) este gândită să sublinieze importanţa domeniului pe care îl va coordona viceprim-ministrul la care faceţi referire".

Întrebat despre Radu Oprea, propus de Comitetul Executiv Naţional al PSD pentru portofoliul Mediului de Afaceri şi care ar fi trimis în judecată, Preşedintele Senatului a spus: "E o informaţie în premieră pe care o daţi. Nu cunosc aceste lucruri referitoare la domnul Oprea, dar vreau să subliniez că în frenezia care a cuprins în ultimii ani activitatea parchetelor în România, cred că din mediul politic foarte puţină lume a rămas fără să se trezească fără un dosar pe cap. Am observat şi altceva - că unii care au fost acuzaţi, chiar privaţi de libertate luni de zile, ulterior au fost achitaţi şi lucrul acesta cred că ne-ar obliga pe toţi la o anumită rezervă şi cel puţin la a considera în mod serios prezumţia de nevinovăţie ca un factor cheie în aprecierea celor care sunt la un moment dat vizaţi de asemenea acţiuni".

O altă declaraţie a venit din partea preşedintelui Comisiei pentru buget din Senat, Eugen Teodorovici, desemnat de PSD pentru funcţia de ministru al Finanţelor. Acesta a susţinut că deciziile pe care le va lua în calitate de ministru vor fi bine argumentate şi discutate cu toate părţile implicate, în contextul în care a existat o lipsă de comunicare la nivelul Executivului şi a Parlamentului.

Eugen Teodorovici a declarat: "Când argumentele se impun, decizia urmează. Voi lua măsurile care se justifică. Când am avut argumente, la nivelul Senatului, comisia de buget-finanţe, am avut punctul meu de vedere. (...) Poate că a fost o lipsă de comunicare şi din partea Executivului, şi din partea Parlamentului. O comunicare mai bună va duce la soluţii mai bune".

Teodorovici a mai susţinut că nu este de acord cu măsura prin care Guvernul vrea să introducă pedeapsa cu închisoarea pentru angajatorii care nu-şi achită la timp obligaţiile fiscale.

În acest sens, ministrul desemnat a declarat: "Vreau să imprim la nivelul administraţiei fiscale o abordare cât mai deschisă, cât mai proactivă", a susţinut Teodorovici.

Ministrul desemnat consideră totodată că Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) este un proiect care va avea rezultate bune: "Dacă va prinde contur, va aduce multe lucruri bune. E o discuţie la nivelul Comisiei Europene, e nevoie de anumite avize pentru acest concept. În alte ţări, el există. Vom discuta şi cu alte state care au un astfel de mecanism de finanţare".

Deputatul PSD, Ioana Bran, propusă ministrul Tineretului şi Sportului, a transmis pe contul său de Facebook, că nu se lasă până când nu va reda sportului românesc demnitatea pe care o merită.

Aceasta a scris: "Voi fi un ministru care se va dedica în mod constant cauzei nobile de a uni, (şi nu de a dezbina) de a aduce oamenii lângă oameni! Nu am să mă las până nu am să redau sportului românesc demnitatea pe care o merită, să promovez respectul faţă de valorile incontestabile ale celor care prin performanţa lor în acest domeniu, fac onoare României! Pentru că, fără un respect reciproc şi o comunicare deschisă şi sinceră, proiectele pe care le voi iniţia ca ministru nu se vor putea concretiza cu rapiditatea pe care mi-o propun".

Bran consideră că prioritatea zero în acest moment este implementarea măsurilor din programul de guvernare al PSD.

Ioana Bran a mai susţinut: "Este o responsabilitate uriaşă! Cuvintele mele nu contează (sunt prea puţin importante), ceea ce contează este că PSD a reuşit să demonstreze încă o dată că îşi poate rezolva luările de poziţii diferite, printr-o analiză lucidă şi deschisă. PSD a reconfirmat că este un partid democratic, iar prioritate zero o reprezintă în acest moment implementarea cât mai rapidă a măsurilor şi proiectelor din programul de guvernare. Rămân acelaşi om devotat oamenilor care îndrăznesc să creadă în România! Acelaşi om devotat tinerilor din această ţară şi aspiraţiilor lor".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Este o caterinca de guvern...PSD hoti si incapabil de guvernare!!!!

    1. si kurvakufevelor denisdovana e in fruntea listei neneocita o ebsti emoartaciune apulii sa crape ebstia sacrape bestia sa moaraaaaaaaaa in mortzi masii de neneocoita ca distrus destineeee

    Restul e la fel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb