După ce PD i-a retras din Guvern pe Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, şi pe vicepremierul Gheorghe Pogea, premierul Călin Popescu Tăriceanu îl eliberează din funcţie pe Virgil Păunescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi coleg de partid cu şeful Executivului.
Virgil Păunescu a fost demis pe motiv că "pe durata mandatului său au fost constatate disfuncţionalităţi în exercitarea atribuţiilor de coordonare a activităţii de asistenţă medicală". Din această motivaţie nici cel eliberat din funcţie nu înţelege prea multe. Virgil Păunescu ne-a spus: "Am aflat din presă de această decizie a premierului şi nu ştiu la ce se referă motivaţia". Domnia sa a recunoscut totuşi că "a fost numit pe criterii politice, iar premierul putea să dea măcar cîteva explicaţii". După un an şi jumătate de la numirea sa în funcţia de secretar de stat, Virgil Păunescu a spus: "În acest răstimp am vorbit cu premierul numai o singură dată, timp de o oră, la instalarea mea în funcţie. Este posibil ca această măsură a premierului să facă parte din strategia de restructurare a Guvernului".
Referitor la activitatea sa în minister, Virgil Păunescu spune: "Am avut ca temă în afara pachetului de reformă problema psihiatriei şi am reuşit să îngălbenim steagul roşu dat de UE pe această problemă. Nerezolvat a rămas însă domeniul asistenţei comunitare, pe care speram să îl rezolvăm anul acesta şi să aducem medicina de prevenţie înapoi la medicii comunitari".
Motivele demiterii secretarului de stat pot face obiectul multor speculaţii. Cel mai probabil însă, ele fac parte dintr-un joc al puterii între partidele aflate în Alianţa de la guvernare, care sacrifică oameni din ambele tabere. Astfel, după ce PD a retras din Guvern un ministru (înlocuit ulterior cu Radu Berceanu, tot din PD) şi un vicepremier, liberalii retrag un secretar de stat din ministerul lui Eugen Nicolăescu. Aceasta poate fi o strategie a premierului de a proteja funcţia colegului de partid aflat la conducerea Ministerului Sănătăţii, mai ales că Traian Băsescu a criticat vehement în faţa Parlamentului reforma din Sănătate, după ce îl lăuda la începutul anului pe Eugen Nicolăescu, artizanul proiectului.
Rămîne totuşi o întrebare importantă: cum este posibil ca, în interiorul aceluiaşi partid şi aceluiaşi Guvern, doi membri să nu discute într-un an şi jumătate decît o singură oră?