PREMIERUL LETONIEI: ''NATO trebuie să reflecteze la o eventuală implicare în regiunea Sahel''

G.U.
Internaţional / 1 decembrie 2021

Krisjanis Karins

Krisjanis Karins

NATO trebuie să reflecteze la o implicare în regiunea Sahel, a declarat astăzi premierul leton Krisjanis Karins într-un interviu pentru AFP, întrebându-se care este finalitatea "autonomiei strategice" europene pentru care militează Emmanuel Macron, relatează AFP, conform Agerpres.

"Este o dezbatere pe care ar trebui să o avem la NATO: care este sau care ar trebui să fie rolul său în Sahel?", a spus premierul leton, înainte de o întrevedere cu preşedintele francez la Palatul Elysee.

"Europa ar trebui poate să fie mai activă în Sahel prin intermediul NATO", a sugerat el, subliniind că multe ţări ale Alianţei sunt deja angajate în Mali sub stindardul MINUSMA, forţa ONU, sau al Uniunii Europene, prin intermediul misiunii EUTM de formare a armatei maliene.

Circa zece ţări europene - între care Estonia, Republica Cehă şi Suedia - participă de asemenea la un grup european al forţelor speciale Takuba, la iniţiativa Franţei, în Mali. Nu însă şi Letonia, iar Krisjanis Karins a rămas foarte circumspect în această privinţă. "Suntem deja prezenţi cu instructori" pentru formarea soldaţilor malieni, a spus el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a evocat în octombrie "opţiuni" pentru o susţinere sporită a Alianţei Nord-Atlantice pentru forţa comună antijihadistă a organizaţiei regionale G5 Sahel (Mauritania, Mali, Niger, Burkina Faso şi Ciad), în termeni de "susţinere şi aprovizionare".

Însă discuţia privind o implicare directă în Sahel "nu s-a purtat niciodată", potrivit unei surse diplomatice franceze care reaminteşte că NATO era până acum puternic angajată în Afganistan.

Prim-ministrul leton a atras din nou atenţia asupra temerilor statelor baltice, în prima linie faţă de Rusia, ca o consolidare a apărării europene să nu se facă în detrimentul NATO.

"Dacă spuneţi autonomie strategică, asta vrea să spună decuplare, o deznodare a unei legături", a afirmat el.

"Este ca atunci când vă întoarceţi acasă şi soţia sau soţul să spune: 'vreau autonomie strategică' ". Pentru toată lumea, asta vrea să spună un divorţ", a afirmat el.

O Europă mai puternică militar nu trebuie să ducă la slăbirea NATO, a avertizat el, în contextul în care Franţa consideră că o apărare europeană consolidată nu poate fi decât complementară cu NATO.

"Avem cu toţii resurse limitate. Nu trebuie să creăm indiferent ce care să ia resurse de la NATO pentru a le duce în altă parte", a mai spus premierul leton.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb