Premierul Ludovic Orban prezintă în Camera Deputaţilor măsurile de relansare a economiei

M.I.
Politică / 18 mai 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Actualizare - Orban, replică la criticile din Camera Deputaţilor: "Nu vă e ruşine să vorbiţi de românii care plească la muncă ca şi muncitori sezonieri, după ce aţi alungat oamenii? Mi-e greu să trec peste o asemenea obrăznicie."

"Am fost invitat la o dezbatere cu temă stabilită de grupul parlamentar, iar dezbaterea era legată de economie. V-am spus câteva lucruri din ce am făcut şi am încercat să prezint puncte de vedere ale programului nostru. Mă aşteptam să se vorbească despre economie. Voi da o singură replică, nu înţelgeţi nimic din UE, UE înseamnă liberattatea de circulaţe.", a replicat premierul, la finalul dezbaterii din Camera Deputaţilor.

Acesta a precizat că nu poate oferi sume exacte cu privire la ajutorul care se oferă economiei, întrucât nu cunoaşte toate sumele care au venit de la Uniunea Europeană.

"Toată lumea vorbeste de cifre, de miliarde. Nu v-am prezentat o cifră pentru că nu ştiu foarte clar pe ce resurse putem conta de la nivelul UE. Când avem o estimare a resurselor financiare, vă voi spune. Modelul economic pe care ne bazăm este modelul de susţinere a investiţiilor private şi publice, de susţinere a infrastructurii", a precizat premierul.

Ludovic Orban a menţionat apoi câteva dintre acţiunile contrecte realizate de Guvern, aşa cum i s-a solicitat de către deputaţi.

- În 2008 s-a terminat studiul de fezabilitate pentru Sibiu-Piteşti. Până în 2019 nu s-a întâmplat nimic. Acum tronsonul 1 a intrat în construcţie.

- Domnul Vosganian vă pot spune toate planurile noastre, dar nu mă lasă domnul preşedinte.

- Am introdus un lucru important, am stabilit eliberarea certificatului de plătitor de TVA.

- Am venit în noiembrie, ultima plată pe PNDL era în august. Acum suntem cu plăţile la zi.

- Pe români nu îi satisface că văd zeci de miliarde rostite că se alocă.

- Schemă de ajutor de stat care permite să cumpere energie electrică la preţuri mult mai mici.

- Se rezolvă nişte probleme fundamentale economice ale companiilor din România. Au fost provocate de guvernarea PSD.

- S-a investit în Olt, în Teleorman şi companiile care se ocupă cu lucrările de irigaţii provin de aici. Nu a existat corelarea între banii alocaţii pentru canalele de irigaţii şi capacitatea asociaţiilor de udători de a putea utiliza apa respetivă. Apa nu e gratuită.

"Oricând Parlamentul mă convoacă, mă voi prezenta. Voi prezenta un raport.

Aveam ce spune despre ce a făcut Guvernul", a mai afirmat premierul, darnu înainte de a cere deputaţilor să respecte legea şi să poarte masfă, fiind în interior.

"Respectaţi regulile. În spaţiile închise purtaţi mască. Cum să respecte românii regulile, dacă lideri politici nu le respectă", a încheiat Orban.

---

Actualizare - Florin Roman: "Speram să avem o dezbatere despre problemele importante pentru români, cele economice. Mulţumesc premierului pentru argumentele aduse. Am avut şi o transformare a acestei teme într-o zonă de atac la persoană şi atac politic din partea colegilor de la PSD şi Pro România."

Acesta a adăugat: "Mă enervam când o vedeam la microfon pe Dăncilă. Cum arăta România azi cu Dragnea şi Dăncilă? Mi-am amintat de bătaie de joc a colegilor de la secţiile de votare. Amintiţi-vă de manelele lui Bădălău, de toate lucrurile urâte făcute diasporei. Nu am uitat aceste lucruri. Facem ce putem într-o situaţie excepţională, nu normală. Voi vorbţi de responsabilitate? Aţi bătut românii în stradă la 10 august. Dacă nu vă amintiţi, vă amintim de fiecare dată acest lucru".

În finalul discursului său, Roman a afirmat: "Dincolo de războiul cu pandemia, dragi români, mai avem un răsboi de dus: ciuma roşie trebuie extirpată până la capăt!".

---

Actualizare - Varujan Vosganian lui Orban: "Am cerut să spuneţi ce aţi făcut pentru relansarea economică. Practic nu ne-aţi spus nimic, ne-aţi spus numai ce o să se facă. Dacă suntem prima ţară din UE fi trebuit ca astăzi să ne prezentaţi defalcat programul de scheme de ajutor de stat de o sută de miliarde de lei."

Acesta a cerut premierului să spună dacă există o listă a marilor proiecte de infrastructură care vor fi continuare în acest an, să spună cât alocă statul direct în marea infrastructură anul acesta, să precizeze cum intervine statul în susţinerea implicarea ca acţionar în firmele privare, să menţioneze care sunt scheme de susţinere a ofertei, care sunt voucherele pe turism.

"Cred că sunteţi conştienţi că, dacă merg lucrurile aşa, o să pierdem cel puţin 7-8 miliarde de euro din fondurile europene", a mai afirmat Vosganian.

Acesta a făcut referire şi la creştrea economică pe care o clamează reprezentanţii Guvernului.

"Vestea este foarte proastă pentru că în ianuarie şi februarie am avut creşteri de peste 3% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut ceea ce înseamnă că în martie am avut o scădere de 6%, ceea ce este îngrijorător. (...) Fiecare zi de întârziere duce economia mai jos şi eforturile vor şi şi mai grele", a adăugat reprezentantul ALDE.

---

Actualizare - Dan Barna: "Economia României e precum căprioara pe autostradă cu farurile în ochi: surprinsă şi confuză."

Dan Barna, a afirmat, luni, în Camera Deputaţilor, la Ora Guvernului, că Programul IMM Invest - care ar fi trebuit să fie un ajutor pentru mediul economic - "s-a născut gata înţepenit". "Astăzi România are nevoie de mai mult decât de programe grandioase", a afirmat Barna.

"Am văzut o mostră de tragism dramatic din partea PSD, am văzut şi optimismul entuziast din partea PNL", şi-a început Dan Barna discursul în Camera Deputaţilor la Ora Guvernului, unde este invitat premierul Ludovic Orban.

Liderul USR a afirmat că Programul IMM Invest "s-a născut gata înţepenit", iar antreprenorilor li se cerea să rişte tot ce aveau.

"În loc să creeze speranţa, acest program creează o îngrijorare în plus, astăzi antreprenorii români nu au alte opţiuni. O aveau pe aceasta. (...) Oamenii aceştia, antreprenorii au cerut două lucruri foarte simple: predictibilitate şi sprijin, acolo unde se poate. Nu au primit nici pe unul nici pe celălalt", a mai declarat Barna.

El a precizat că USR a propus măsuri precum reducerea taxării pe muncă, începând cu salariul minim, pe care PNL a refuzat-o, desfiinţarea sau impozitarea reală a pensiilor speciale despre care Barna sune că e o "injustiţie sfidătoare" el spunând că aceste lucru nu s-a întâmplat "printr-o convenabilă colaborare PNL-PSD".

Liderul USR a precizat că susţine "oprirea scurgerii fondurilor" către administraţia locală prin PNDL.

"Această criză considerăm că ar fi fost o oportunitate pentru a avansa rapid pe drumul debirocratizării PNL este partidul care a încercat să blocheze această debirocratizare. (...) De ce? Pentru noi este un mister, domnule premier. Da, administraţi ţara într-o perioadă dificilă şi e un adevăr care trebuie spus, din aceste considerente nu am abordat şi alte subiecte, cum ar fi achiziţiile", a mai afirmat Barna.

"NU e târziu să începeţi să gândiţi diferit de vechea clasă politică şi să începeţi să gândiţi la un USR-ist. Dacă doriţi detalii suplimentare, suntem deschişi la dialog pe aceleaşi coordonate pe care PNL le foloseşte atunci când vrea să îşi susţină propriile iniţiative. Astăzi România are nevoie de mai mult decât de programe grandioase", a adăugat Dan Barna.

---

Actualizare - Bogdan Huţucă (PNL), opoziţiei: "Sunteţi singurii vinovaţi pentru modul în care România a intrat în această criză".

Deputatul PNL Bogdan Huţucă, afirmă că cei aflaţi acum în opoziţie sunt singurii vinovaţi pentru modul în România a intrat în acestă criză, pentru că atunci când se aflau la guvernare România a avut cel mai mare deficit şi cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.

"Sunteţi primii care veniţi să criticaţi guvernul, să ascundeţi faptul că sunteţi singurii vinovaţi pentru modul în care România a intrat în această criză. În anii în care aţi guvernat, România a avut cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, cea mai mare inflaţie şi cele mai mici procente alocate şi cheltuite cu investiţiile", a declarat deputatul liberal.

El a mai spus că au fost risipiţi anii de creştere econmoică în creşteri nesustenabile ale cheltuielilor statului.

"Aţi risipit anii de creştere economică în creşteri nesustenabile ale cheltuielilor statului. Statele responsabile au folosit perioada de creştere economică pentru a face rezerve, pentru a construi infrastructură rutieră, sanitară şi educaţie şi au controlat deficitele şi gradul de îndatorare.Voi nu doar că nu aţi generat resurse chiar aţi împrumutat şi aţi risipit miliarde de euro", a afirmat Bogdan Huţucă.

El a precizat că România este vulnerabilă din cauza iresponsabilităţii celor care au fost la guvernare.

"Adevărul este că România este astăzi vulnerabilă din cauza iresponsabilităţii voastre. Şi când spun "voastre" nu mă refer doar la trioul groazei Dragnea - Vâlcov- Teodorovici, ci şi la voi cei care în aceste zile susţineţi legi şi amendamente populiste al căror singur rol să împiedice redresarea economică a României. De aceea vă invit la prudenţă, vă invit la echilibru şi mai ales vă invit să lăsaţi deoparte orice abordare populistă. Poate veni momentul să puneţi România pe primul loc", a transmis Huţucă.

---

Actualizare - Marcel Ciolacu către premierul Orban: "Mă aşteptam să vă daţi demisia azi. Din cauza dvs. am avut 3 zile în care în România nu a fost nici stare de urgenţă, nici stare de alertă, ci doar o stare de prostie a Guvernului PNL, pentru care s-ar putea ca mulţi români să plătească."

"Trebuia să prezentaţi din timp un plan. Nu era nevoie de bici, amenzile şi restricţiile la nesfârşit nu sunt o soluţie. Era nevoie de un parteneriat.

Dle Orban, mă aşteptam să spuneţi iarăşi că PSD este de vină, asta spune şi şeful dvs, dl Iohannis. Nu mai crede nimeni aceste minciuni. Sunteţi de şase luni la guvernare, guvernaţi.

Economia e la pământ şi nu-şi va reveni în câteva luni doar cu restricţii. Nu vă mai uitaţi la prostiile spuse de Cîţu, că economia României e mai tare decât a Germaniei, a Franţei.

Aţi moştenit un sistem de pensii şi salarii funcţional şi acum aţi prăbuşit nivelul de trai.

Dle Orban, sunteţi vestitorul austerităţii: nu ştiţi decât să tăiaţi, să închideţi şi să amendaţi. Aţi transformat funcţia de prim-ministru în vătaf.", a declarat Ciolacu.

---

Actualizare - Victor Ponta: "Cred că Parlamentul României trebuie să suplinească lipsa de acţiuni a Guvernului, vorbind despre adevărata criză în care România se află deja şi care va continua mult după ce criza sanitară se va încheia".

Acesta a afirmat că doreşte o discuţie despre economie.

"Să mă păstrez în nota PNL, aş vrea să vorbesc în nota unui patron de firmă de pompe funebre. Astăzi avem o slujbă de pomenire pentru unele domenii din România", a afirmat Ponta, trecând în revistă domeniile pentru care consideră că se poate face această slujbă.

Unul dintre domeniile pe care Victor Ponta le consideră cel mai mult afectate este sectorul HORECA, Ponta spunându-i premierului Ludovic Orban: "Am crezut că vă plac terasele".

Ponta a ironizat şi ceea ce a numit "faimosul program IMM Invest" pe care l-a catalogat drept "minunat, măreţ, fabulos" de care doar 12 firme au beneficiat până acum.

"Bănuiesc că 11 sunt de la PNL şi una de la PMP că aşa se împarte ce au mai prins şi ei la guvernare", a spus Ponta.

Acesta a afirmat că "pe pomelnic" mai trebuie trecut sprijinul pentru firmele româneşti însă "din păcate guvernul şi partidul guvernului a hotărât să nu le ajute, dar şi agricultura care dincolo de pandemia de coronavirus este afectată de secetă şi fermierii şi cei din jndustria alimentară aşteaptă ca guvernul să le vină în ajutor".

"O să le vină când o să avem alt guvern", a adăugat Ponta.

Ponta i-a adresat premierului întrebarea: "Vă daţi dumneavoastră demisia sau trebuie să vă dăm noi jos"

---

Premierul Ludovic Orban prezintă luni după-amiază, în plenul Camerei Deputaţilor, măsurile de relansare a economiei şi de diminuare a efectelor negative ale pandemiei de coronavirus.

Prezenţa premierului în Parlament are loc la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.

Tema dezbaterilor politice este "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

Astfel premierul a declarat: "Datele arată că pe primul trimestru România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE. Veţi vedea că şi în trimestrul 2 situaţia economică e departe de cum vor unii să o prezinte. Nu am oprit nici un şantier. Menţinerea creşterii s-a datorat finanţării construcţiilor de la bugetul de stat. Am permis companiilor şi firmelor să îşi suspende plata ratelor la bănci. E măsura cu cea mai mare adresabilitate din toate statele europene. HoReCa: chiar acum vin de la o întâlnire cu sectorul. Am stat de vorbă cu oameni care înţeleg realităţile şi deschiderea la dialog a guvernului. Am stabilit unele măsuri. Am oferit un mare ajutor industriei HoReCa: peste 120.000 de angajaţi au beneficiat de plata şomajului tehnic. Nu vreau să mă refer prea mult la trecut, mai ales în faţa unui antevorbitor care are ochelari de cal. În agricultură avem deficit pe aproape tot ce înseamnă input, precum fertilizanţii, seminţe, material de reproducţie. Pregătim un plan de reconstrucţie economică pe baze sănătoase care pune pe primul plan investiţiile."

Ludovic Orban a adăugat: "Punem la punct o schemă amplă de susţinere a investiţiilor. Vrem să alocăm sume uriaşe pentru investiţiile publice în infrastructura de transport, sanitară, de educaţie. Punem la punct o schemă de garantare pentru companii care nu pot apela la IMM Invest. Pregătim o schema de garantare creditului între companii pentru a preveni blocajele financiare. Pregătim o schemă de ajutor pentru investiţiile de tip greenfield. Am identificat 2 miliarde de euro pentru susţinerea IMM-urilor care vor să facă investiţii. Vom face un fond de investiţii, dar fără garantarea cu acţiunile companiilor de stat. Ne gândim la scheme de ocupare a forţei de muncă. Aproape 800.000 de români sunt în căutarea unui loc de muncă şi vom folosi toate instrumentele disponibile."

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Spania vrea să lanseze venitul de bază universal ca să-și protejeze cetățenii de criză.

    Planul ar urma să fie aprobat marțea viitoare și va fi oferit inițial pentru 100.000 de gospodării. Astfel, fiecare adult prevăzut în plan va primi un ajutor lunar de cel puțin 462 de euro. La această sumă s-ar putea adăuga și alte ajutoare sociale, în funcție de situație. 

    Romania ce asteapta ??? 

    Pana acum guvernul PNL a guvernat foarte bine, Masurile luate au ajutat economia si firmele private dar si cele de stat. Starea de urgenta a fost luata la timp si asfel numarul imbolnavirilor a fost mic in comparatie cu statele din vestul UE. Eu zic sa ii lasam sa lucreze si sa punem toti umarul sa producem bunastare in tara noastra. A venit timpul sa ne unim si sa ne apucam de munca serioasa. Hai ca se poate.

    1. Da domnule, ai sesizat foarte bine, guvernul este pe drumul bun si poate face ca Romania sa fie vindecata odata de boala Covid 19 si apoi de starea de spirit nesanatoasa, de dezbinare, ura si neincredere. Foarte corect. Hai ca se poate si se va putea, insa acest guvern trebuie sa taie conductele hotiilor, potlogariilor, jafurilor, sa vedem si noi ca muncim pentru noi, pentru copiii nostri, nu pentru hoti.

      Bine scris.

      1 - Vom face totu' fara a precupeti nici un efort.  

      2 - La firmele private au fost cei mai tari. 12 firme din 100.000 au primit aprobare de la banci. Aia din alte tari se tavalesc de oftica pentru ajutorul generos venit de la sica/hoha.

      3 - Aia din vest au murit multi pentru ca nu se spala pe maini. Plus ca au sistem medical de 2 bani. Se vad rezultatele.  

      care hotii...ha ha ha sunt acum la putere

    Sica nu poate relansa altceva, decat sticlele de Vodka pt el!

    Ce omite guvernul sa explice, sau nu intelege cred din pnct de vedere economic:

    Intotdeauna Romania in situatie de crisa economica a azut o intarziere de propagare a efectelor economice in piata interna fata de piata externa. 

    Aici sunt mai multi factori: 

    1. Chiar daca investitorii au sesizat pericolul, multi trebuie sa duca proiectele investitionala la bun sfarsit, atat fata de beneficiarul final cat si fata de creditor. 

    * nu toti vor reusi asta (dar e alt subiect) 

    2. Efectele externe avantajeaza pe termen scurt forta de munca interna, adica unii oameni inca vor merge la munca in alte tari (fenomen ce inca angreneaza circulatia numerara ca influx si outflux). 

    3. Concomitent Romanii care au avut o sedere mai pare in tarile vecine sunt lovit de primul val de criza economica iar patronii, sau industriile afectate, ii scot din joc; fortand oamenii sa se intoarca in tara cu micile agoniseli (valute ce vor invada piata interna: deci mai mult numerar ce vor alerga dupa aceleasi produse oferite = inflatie pe moment in preturi consum). 

    4. Banii aruncati chipurile in piete nu sunt aruncati in piata reala ci plafonare datorii, derivate, active financiare. Banii aruncati in piata reala au o data de emitere pe nominalul circulat in piata reala, nominal emis prin fractionar bancare de banci comerciale.  

    * Cine gaseste un nominal emis cu data de Martie 2020 este tare, va garantez ca nu o sa existe nici in moneda Euro nici in Dollari nici in lei. In lei ultima cascada de emitere nominale circulate ca si cantitate nominale mari (50 100 lei) au fost emise in 1 ianuarie 2018 (imediat dupa maximul ciclului economic de creditare in lei). In 2020 sa terminat pentru Romania si maximul ciclului de creditare in valuta, din acest motiv valutele Euro sint emise in cascada la perioade mult mai apropiate si mai dese fata de moneda leu (2005 respectiv 2018 nominalele mari 50-100 lei - ca pondere de masa monetara in piata reala). 

    5. Toate valutele euro, dolari si alte natii intoarse in piata interna vor fi schimbate pe lei si circulate in piata interna, acestea se adauga la numerarul deja existent si aparent da o senzatie de stabilitate economica si incasari mai mari in tva la stat. 

    Aparent pentru ca pe termen lung robinetul numerar sufera o gripare a fluxului de numerar, moment in car guvernul o sa observe decalajul iar politicile monetare vor fi loate in consecinta. 

    Exact ca la graficul cu spaicul la virus :))), o sa sara incasarile pe termen scurt, iar pe termen semi-lung (3-5 ani) o sa inregistreze incasari nominale medii, reale, dat de acalmia piete, a normalitatii fluxurilor in echilibr cu nevoiile de zi cu zi (fara alti factori declansatori de emotii, panica, dislocari forta de munca, vanzari imobiliare in masa, specule in ascendent, castiguri capitale accelerate, si multi alti factori; deci urmeaza o perioada de liniste financiara dar agitatie politica). 

    6. Relatiile economice au propagari intarziate in piata, ele pot fii inflationiste in nominal salarii si consum; deflationiste, combinate, sau hermafrodite (mai multe combinatii ce perturbeaza participantii la jocul economic, unde anumite valor tranzactionate pot fi ascunse, pot fii omise, nu se declara valorile reale in piata, etc variante. Ex: Argentina, Venezuela in interiorul tarii au ascuns cotatiile interne fata de cotatiile externe tranzactionate la aur, valute, si altele; ramanand ca piata interna prin alte canale sa regleze cotatiile aproximative a valorilor circulate; ceva de genu Romania 90 cu dolarii schimbati la camatari nu la banci, sau cu aurul) 

    7. Ce nu mai declara guvernul? Nominalele incasate ca pondere intoarsa in sistem sunt tot din cele de stat, sau parteneriate cu statul. Acele companii au politici de ocolire a sistemelor bancare pe timp de criza, cu acces direct la robinetul principal de numerar. 

    Robinet ce pe trend depresiv incepe sa fie inchis cate putin, efect ce o sa resfranga si la incasarile viitoare, concomitent cu fortarea guvernului sa reduca deficitul; deci se adauga in plus la efectul de domino din piata.

    Nu se spune nimic de fermieri. Sunt necesare reimpaduriri. De când nu mai avem paduri in Romania am ajuns sa avem seceta extrema. Oltenia se transforma destul de repede in desert. S-a spus de la UE ca vor fi sprijiniti fermierii. Am o mica ferma(livada nuc, in zona de deal unde nu avem apa, ne bazam doar pe ploaie). As fi vrut de mult sa ma dezvolt, am teren cumparat care inca nu e plantat, dar am nevoie de un tractor mai mare decat ce am acum, si niste utilaje minime plus investitia in material saditor etc. Singur e riscant acum sa iei un credit sa investesti, in primul rand din cauza secetei, unde te poti trezi ca ai muncit si se usuca tot ce ai plantat, in al doilea rand din cauza crizei, nu stim cum vom putea vinde productia (când va fi).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb