PREMIERUL NU DISCRIMINEAZĂ DOAR INVESTITORII ROMÂNI, CI ŞI PRESA LOCALĂ Ponta vorbeşte despre listări "închipuite" doar cu străinii

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2015

Ponta vorbeşte despre listări "închipuite" doar cu străinii

Guvernul spune că vrea să listeze în acest an până la 25% din acţiunile Hidroelectrica

Specialiştii susţin că o listare a Hidroelectrica este posibilă abia în prima jumătate a anului 2016

Premierul Victor Ponta vrea să le facă pe plac investitorilor străini, care vor cât mai multe listări din partea statului, aşa că s-a apucat să le promită chiar şi imposibilul, doar ca să le intre în graţii, lăsând la o parte micul detaliu că, pentru investitori, este importantă şi îndeplinirea angajamentelor.

Chiar şi cei mai puternici susţinători ai listării "Hidroelectrica" estimează cotarea în 2016, după ieşirea din insolvenţă, însă Victor Ponta visează la ofertă anul acesta şi plusează, spunând că pachetul scos la vânzare va fi de până la 25%.

Guvernul vrea să vândă în acest an participaţii de până la 25% la trei companii de stat, inclusiv Hidroelectrica, aflată în prezent în insolvenţă, pentru a ajuta bugetul de stat şi a stimula investiţiile, a declarat premierul Victor Ponta, în timpul unei întâlniri la Bucureşti cu presa străină, citat de Bloomberg.

Executivul intenţionează să vândă participaţii de cel puţin 15% la Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti, prin intermediul unor oferte publice iniţiale duale la Bucureşti şi Londra, a mai spus Ponta.

Fondul Proprietatea se aşteaptă la listarea Hidroelectrica, în prima jumătate a anului 2016, calendarul privatizării fiind întârziat de reintrarea companiei în insolvenţă, potrivit declaraţiilor lui Marius Dan, Investor Relations Director FP, făcute în cadrul unei întalniri cu investitorii, la Londra, la începutul lunii.

Tot atunci, Remus Borza administratorul judiciar al companiei, a declarat că Hidroectrica va ieşi din insolvenţă în 2015 şi va fi listată la bursă în primul semestru din 2016. Potrivit lui Remus Borza, statul va obţine cel puţin 500 milioane de euro pe 15% din Hidroelectrica.

Premierul pare că a ignorat total ce au spus specialiştii din piaţă, privind posibilitatea efectuării ofertei.

Domnia sa a mai spus presei străine că Hidroelectrica va ieşi probabil din insolvenţă în iunie şi va raporta un profit "uriaş" înainte de listare.

Despre celelalte oferte anunţate de premier, Portul Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti, Fondul Proprietatea consideră că sunt pregătite şi se pot lista în 3-4 luni, dacă există voinţa Guvernului.

Alte voci din piaţă apreciază însă că societăţile din portofoliul Ministerului Transporturilor nu sunt pregătite să vină la Bursă.

Victor Ponta a vorbit despre listările statului şi în cadrul unei întâlniri cu investitorii străini, la New York, în februarie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în urma evenimentului respectiv, invitaţii speciali Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, şi Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, au prezentat procesul de listare internaţională a unor mari companii româneşti, precum Petrom, Romgaz şi Electrica.

După cum reiese din comunicat, Petrom ar putea fi listată şi pe o bursă străină, informaţie care nu a fost prezentată şi investitorilor români, în condiţiile în care Petrom este deja listată.

Dar, cum Autoritatea de Supraveghere Financiară, supraveghetorul pieţei, s-a apucat ea însăşi să recomande listări, nimeni nu a reacţionat faţă de această discriminare între investitori, înafară de presă.

Ziarul "BURSA" a scris, recent, că faptul că ASF a recomandat listarea la Bursa de Valori Bucureşti a unor societăţi din portofoliul statului reprezintă o depăşire a prerogativelor instituţiei, care, potrivit legii, are atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra entităţilor din cele trei pieţe de care se ocupă.

Dar legea ASF nu este interesantă nici pentru Victor Ponta.

Premierul chiar s-a lăudat că Guvernul a convenit cu Autoritatea de Supraveghere Financiară o listă de companii care ar trebui să înceapă vânzări de active sau să fie listate la bursă, precum Complexul Energetic Oltenia, potrivit agenţiei citate.

Altă închipuire!

Nici măcar Fondul Proprietatea care împinge cu toate forţele listările, nu mai crede că CE Oltenia este un candidat bun pentru o ofertă publică iniţială.

Cum să vorbeşti despre listarea CE Oltenia, când, de o lună, sindicaliştii protestează la poarta societăţii, conducerea este pe cale să fie înlocuită, iar compania tocmai a anunţat disponibilizarea a 2000 de salariaţi.

Victor Ponta a invitat doar presa străină la informarea despre listări, probabil ca să se asigure că nu îl întreabă nimeni de unde va scoate bagheta magică, ca să îndeplinească ce promite.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Si daca se listeaza Hidroelectrica ?

    deoarece asa a facut si domnia sa la inceputul lunii decembrie cu ocazia aniversarii 10 ani de la preluarea Petrom unde domnul Günther Strobl scria ca OMV a investit miliarde in ...Bulgaria :-)

    Piatza de capital romaneasca este intr-o semi-baltire!!!Daca guvernul nu se implica, daca BVB nu trece in urmatoarele 9-12 luni in categoria pietzelor EMERGENTE, daca nu apar investitori cu potentzial si dorintza, BUCURESTIUL este o poveste de esec total!!!

    Deocamdata ultimele listari ale companiilor de stat nu au fost tocmai sucese pentru investitori, poate pentru stat. Toate se tranzactioneaza semnificativ sub pretul din oferta daca ne exprimam in USD. Taxa de stalp, proiectele cu chinezii, schimbarile din CA-uri odata cu schimbarea politica, coruptia, promisiunile privind liberalizarea pietelor de energie nerespectate, etc. Toatea astea sunt motive ca piata sa "balteasca" si este f greu de crezut ca vor putea vinde ceva cu un prim ministru mitoman si niste companii aservite politicului. NU cred ca mai cumpara cineva gogosile unui prim ministru pe faras si cu zornait de catuse tot mai asurzitor.

    Se poate lista orice. Se poate ca Statul sa mai bage ceva bani la vistieri, bani care sunt partial sifonati tot de oamenii care conduc Statul. Partial, acesti bani vor merge in gaura asigurarilor sociale. Si degeaba se "listeaza". Si degeaba se obtin bani la Stat. Atat timp cat oamenii acestia sunt niste politruci, niste administratori de mucava, fara cunostinte temeinice, fara sa inteleaga adevatele principii de dezvoltare economica, nu conteaza nimic, nici "listarea" nici nimic. Mergem in continuare intr-o directie gresita, iar dl. Iohannis ar trebui sa se trezeasca. Chiar nu vede nimeni ca evolutia Cehiei, Poloniei, n-a avut nici o legatura cu evolutia noastra de-acum sau din ultimul timp? Deci nu merge pe o cale buna, ci gresita. Pierdem vremea cu oameni ca Ponta si acolitii sai, cu altii care isi asteapta randul, dar tot dintre cei versati in alte coruptiei si furtului. Si tineti minte, cand Bucurestiul se va trezi, se va rascula impotriva acestei situatii, atunci se va schimba ceva. Strainii vor sustine orice schimbare. Numai noi sa vrem, sa iesim din amorteala si sa stam putin mai drepti si mai fermi.

    ponta se tine de populisme cu cei care inca il mai cred ... dar va ajunge sa isi strice si credibilitatea in randul strainilor, dar o va afecta si pe cea a Romaniei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb